Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Привласнила мільйони на ремонті парку: у Кривому Розі суд звільнив від кримінальної відповідальності директорку ПК «Тернівський»

Директорка палацу культури «Тернівський» уклала договір з будівельною компанією на проведення ремонт парку. Проте жінка вирішила нажитися на держзакупівлі і вносила у документацію завищені ціни на будматеріали та устаткування. Своїми діями жінка нанесла мільйонні збитки державі.

Рішення суду, щодо справи директори опублікувала прессекретарка Тернівського суду Любов Ковалєвська, – передає Інформатор.

Директорка палацу культури «Тернівський» обвинувачувалась у вчиненні кримінального правопорушення за ознаками складання та внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, за попередньою змовою групою осіб.

6 грудня 2018 року директорка КЗ «Палац культури «Тернівський» уклала договір з ТОВ «РОСГРІ» на виготовлення проектно-кошторисних документів для капітального ремонту парку, – про це йдеться в реєстрі судових рішень.

Надалі у ПК «Тернівський» провели відкриті торги за предметом капітального ремонту парку. Очікувана вартість закупівлі 6 100 000 гривень. В цей же час директорка палацу культури усвідомлюючи, що без залучення підрядної організації та укладання договору на виконання будівельних робіт не можлива реалізація її злочинного умислу, вступила у змову з директором ПП «КОНСАЛТИНГ-БУДПЛЮС» , який постійно займається виконанням робіт за бюджетні кошти. Директор компанії був обізнаний в сфері будівництва і мав кваліфікованих працівників в області будівництва та інженера технічного нагляду, участь якого є обов’язкова при проведенні таких робіт.

Так, 10 квітня 2018 року був укладений договір відповідно до якого підрядник зобов’язується виконати капітальний ремонт і реставрацію парку. Ціна цього договору склала 6099114,42 грн. з урахуванням ПДВ 1013099,07 грн.

Крім того, при укладанні договору директорка палацу культури «Тернівський» в супереч інтересам держслужби, будучи розпорядником бюджетних коштів, які виділяються на проведення капітальних ремонтів та обізнаною щодо вартості бортових каменів, цін та об’єму устаткування, умисно внесла завищені ціни. Директорка внесла у документи вартість на камені бортові ціну – 194,26 грн, хоча згідно висновку товарознавчої експертизи їх вартість могла становити 59,14 грн.

Продовжуючи реалізацію злочинного умислу, в період часу травень-грудень 2018 року, директорка внесла завищені ціни на урни для сміття, лаву зі спинкою, качалку-балансир, гойдалку, місток «Ліана», тренажерний комплекс, ковану лаву, а також неправдиву інформацію щодо якості тротуарних фігурних плит.

26 травня 2024 року колегія суддів Тернівського районного суду міста Кривого Рогу звільнила від кримінальної відповідальності директорку КЗ «Палац культури «Тернівський» у зв’язку із закінченням строків давності закривши кримінальне провадження. Адже правопорушення, у якому звинувачувалась обвинувачена було вчинено у травні-грудні 2018 року, тобто станом на 27 травня 2024 минуло понад п’ять років з моменту його вчинення.

Цивільний позов заявлений прокурором про стягнення з обвинуваченої завданої шкоди всього в сумі 1395777,58 грн, суд залишив без розгляду, у зв’язку зі звільненням обвинуваченої від кримінальної відповідальності.

Слід зазначити, що присутні в судовому засіданні учасники кримінального провадження (прокурор, представник потерпілого) не заперечували проти закриття кримінального провадження у зв’язку із закінченням строків давності.

Олена Шевченко

Нагору