Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

О. Вілкул: У Кривому Розі завжди будуть шанувати та підтримувати ветеранів, та всіх, хто пройшов жахи Другої світової війни

11 квітня, у Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів, голова Ради оборони міста Олександр Вілкул поспілкувався з криворіжцями, які пройшли через концентраційні табори Другий світовий. У ході розмови було відзначено, що у Кривому Розі збережені всі соціальні програми, у тому числі, для ветеранів як другої світової, так і українсько-російської війни, в’язнів концтаборів, чорнобильців, афганців та багатьох інших категорій. 

Попри усі труднощі, у місті зберігається безкоштовний проїзд для всіх мешканців, найменш захищені категорії криворіжців отримують безкоштовні продуктові набори. Навіть у такий складний воєнний час працює муніципальний проєкт «Соціальне таксі». 

У розмові Олександр Вілкул підкреслив: «Ми цінуємо ваш подвиг, вчимося у вас долати будь-які труднощі. Ніхто не міг уявити, що вам доведеться пережити ще одну війну. Але, перемога буде за нами. Ви навчаєте нас як вистояти, витримати та перемогти!». 

У Кривому Розі більше 10 років діє одна з найбільших в Україні муніципальна програма соціального захисту мешканців. І навіть в умовах воєнного стану не припинено та не скасовано жодної із міських виплат. А це – 50 різних видів матеріальної допомоги з міського бюджету, пільг і компенсацій, які отримують ветерани, військовослужбовці, воїни-інтернаціоналісти, чорнобильці, родини, які виховують дітей з інвалідністю та багато інших категорій. У тому числі, і в’язні концтаборів, їм також надається матеріальна допомога та підтримка. У 2024 році на комплексні соціальні програми підтримки криворіжців спрямують близько 570 млн грн. 

Довідково: 11 квітня 1945 року у найбільшому концтаборі «Бухенвальд» розпочалося повстання ув’язнених, до табору зайшли війська союзників та звільнили людей. Рішенням Генеральної Асамблеї ООН 11 квітня було проголошено Міжнародним днем звільнення в’язнів концентраційних таборів. У Кривому Розі зараз проживає понад 130 чоловік, які зазнали переслідувань в роки Другої світовий війни. Вони пройшли через пекло таборів смерті Озаричі, Фольксздейче №132, Шанце Вуазен та багато інших. З міського бюджету їм виплачується одноразова допомога у розмірі 1000 грн, а також їм надаються безкоштовні набори.

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

Нагору