Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Може затягти з собою: у Кривому Розі розповіли про смертельний випадок з провальною воронкою

Криворізький екстремал Анатолій Новак днями виявив у місті нову провальну вирву. Її розміри вражають, адже глибина приблизно 100 метрів. Проте подивитися на такий незвичний “пейзаж” мешканцям не рекомендують, навіть забороняють. Адже в історії Кривого Рогу, близько 60 років назад, вже був смертельний випадок з провальною воронкою. 

Про це попереджають гірничорятувальники, – передає Інформатор.

Кривий Ріг пронизаний шахтами, де видобувають руду, тому час від часу в місті зʼявляються небезпечні вирви. Воронки утворюються над покладами корисних копалин.

«Внаслідок видобутку утворюються порожнини, верхні шари налягають на них і провалюються, заповнюючи ці порожнини. Приблизно так утворилася свіжа воронка. Вона виникла на території, яка передбачена діючим проектом в межах гірничого та земельного відводів, що цілеспрямовано взято в оренду ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», – пояснює начальник бюро підземного видобутку служби інвестицій гірничого департаменту підприємства Олег Дуда.

Мешканців закликають не ходити на ці небезпечні ділянки, адже перебування в зоні воронкоутворення смертельно небезпечне, не кажучи вже про борти воронки.

Так, у 1963 році семеро працівників  РУ ім. Кірова, жителів Карнаватки, йшли після зміни зоною зсувів і воронкоутворення. Свіжа воронка утворилася дуже швидко… людей так і не знайшли. Пам’ятний знак про цих людей можна знайти на кладовищі Карнаватки.

Біля всіх зон обвалення встановлені попереджувальні таблички, які забороняють прохід до небезпечних місць.

«По периметру цієї зони зсувів і воронкоутворення, згідно з правилами охорони подібних зон, встановлені попереджувальні знаки «СТІЙ! ЗОНА ОБВАЛЕНЬ! НЕБЕЗПЕЧНО ДЛЯ ЖИТТЯ!» А в’їздні шляхи перекопані. Огородити весь периметр (а це близько 7,5 км) та скрізь поставити охоронців змоги та й вимоги немає. Тож ми віримо у здоровий глузд шукачів пригод», – додає Дуда.

У Кривому Розі налічується близько 3 000 гектарів подібних територій. Перебувати там вкрай небезпечно, тому заборонено.

«Свіжа воронка – це, можна сказати, жива істота, яка розвивається, рухається, живе своїм життям. І що з нею буде наступного моменту – не знає ніхто. Глибина новоутвореної воронки становить більш ніж 100 метрів. Борти складаються з сипких матеріалів, які утворюють відвали. Безпечно вивчати її можна лише дистанційно, наприклад, за допомогою квадрокоптера. Тож я і мої колеги застерігаємо всіх шукачів пригод. Як би сильно не кортіло побачити воронку на власні очі, не треба йти на свідому смертельну небезпеку. Враження, фотки, відео – це добре, але життя чудове й безцінне», – наголошує експерт з промислового туризму Володимир Казаков.

Олена Шевченко

Нагору