Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Проїздом: що можна подивитися у Кривому Розі за один день

Приїжджаючи до незнайомого міста у справах, обов’язково хочеться побачити у ньому все найцікавіше і за найкоротший час. А оскільки Кривий Ріг справді є “містом довжиною у життя”, то подивитися його головні пам’ятки за один світловий день проблематично вже через величезні відстані. То на що ж звернути увагу, коди до від’їзду залишилося лише декілька годин.

Інформатор підібрав маршрут, під час якого можна за кілька годин ознайомитися з цим дуже незвичайним містом.

На жаль, відвідати ботанічний сад не вийде вже тому, що знаходиться на північній околиці, добиратися до якої з центру міста потрібно півтори години. Не вийде і з’їздити до водоспаду Біле Каміння. Тому точкою відліку вважатимемо знаменитий 95-й квартал, який і сам по собі є визначною пам’яткою. Саме ця точка дала назву колись дуже популярній команді КВК, в якій розпочинав свою діяльність нинішній президент України Володимир Зеленський.

Кільце 95-го кварталу

Кільце 95-го кварталу

Звідси на тролейбусі (одна зупинка), а можна й пішки, прогулятися до площі Молодіжної, на якій окрім будівлі Криворізької мерії, є пам’ятник засновнику міста Козаку Рогу та пам’ятник Батькам “Завжди чекають”. Навпроти – парк Героїв з найбільшим у Європі квітковим годинником, 72-метровим флагштоком, галявиною Метеликів та трав’яними скульптурами екзотичних тварин.

Скульптура "Батьки завжди чекають"

Скульптура “Батьки завжди чекають”

Квітковий годинник

Квітковий годинник

Пам'ятник козаку Рогу

Пам’ятник козаку Рогу

Звідси можна сісти на тролейбус чи маршрутку та доїхати до комбінату “АрселорМіттал Кривий Ріг”. Домни – один із символів Кривого Рогу, чудово видно прямо з вікна тролейбуса, а ось сам комбінат краще подивитися із залізничного мосту. Зайти на нього може будь-хто.

Домни - один з символів Кривого Рогу

Домни – один з символів Кривого Рогу

Краєвид з залізничного мосту

Краєвид з залізничного мосту

Далі варто пересісти на трамвай, що їде у бік Свято-Миколаївської вулиці З його вікон, як з екскурсійного автобуса, можна побачити чудову панораму МОДРа і старого Кривого Рогу.

На Свято-Миколаївській вийти, пройтися до пам’ятника Святителю Миколі, а потім просто зайти до першого ж внутрішнього дворика вулиці. Там збереглися залишки старого, дореволюційного, який пережив і Жовтневу революцію та німецьку окупацію Кривого Рогу.

Пам'ятник святителю Миколаю

Пам’ятник святителю Миколаю

Від Свято-Миколаївської рукою подати до місця злиття річок Інгулець та Саксагань, затоки Вовче Горло, на березі якого знаходиться ще один криворізький символ – Човникова станція у парку імені Мершавцева.

Прогулявшись парком, і пройшовши повз Музичний коледж (чудова музика з вікон як бонус до прогулянки забезпечена), варто пройти до “серця Кривого Рогу”, проспекту Поштового, подивитися пам’ятники засновнику Криворізького залізо-рудного басейну Олександру Полю та поштовій станції, з якої Кривий Ріг починався перекусити в одному з численних кафе, помилуватися будинком міського театру та вийти на площу Визволення. Там на постаменті височить танк Т-34, що звільняв Кривий Ріг від німецько-фашистських загарбників.

Човникова станція - один з символів Кривого Рогу

Човникова станція – один з символів Кривого Рогу

Площа Визволення. Танк

Площа Визволення. Танк

Якщо є кілька годин вільного часу, цікавим буде заглянути до Криворізької синагоги. Вона знаходиться поруч на вулиці Пушкіна. Якщо день для юдеїв не святковий, пускають туди всіх охочих безплатно. А будівля варта того, щоб на її огляд витратити час. Невеликий, але дуже змістовний музей єврейської культури, величезний, із вітражами з привезеного з Ізраїлю каменю, несуть воістину естетичну насолоду.

Зала криворізької синагоги

Зала криворізької синагоги

Звідси можна зрізати шлях і, пройшовши повз єврейську школу, опинитися неподалік Центрального ринку. Далі, громадським транспортом, що їде у бік 95-го кварталу, доїхати до Георгіївської дзвіниці. Якщо пощастить, вона буде відкрита і дозволять служителі, піднятися нагору, звідки весь Кривий Ріг видно, як на долоні. Поруч розташований монумент “Перемога”.

Георгіївська дзвіниця

Георгіївська дзвіниця

Монумент "Перемога"

Монумент “Перемога”

Після цього, знову ж таки, за наявності часу, варто проїхати до іншої дуже важливої культової споруди міста Свято-Преображенського Кафедрального собору. Шлях лежатиме повз пам’ятник Володимиру Великому. Висота пам’ятника – 8 метрів, постаменту – 14 метрів. Це найвища пам’ятка Володимиру Великому в Україні.

Монумент Володимиру Великому

Монумент Володимиру Великому

Сам Свято-Преображенський собор вражає величчю. У соборі знаходяться ікони з частинками мощей святих, серед них ікони Спаса мучениці Варвари, Миколи Чудотворця, Георгія Побідоносця, блаженної Мотрони Московської. Ікона Іоанна Воїна вважається чудотворною.

На території собору збудовано чотириповерхову Велику дзвіницю, висотою 48 метрів, з 22 дзвонами. Сама дзвіниця займає четвертий поверх, інших знаходиться хорова кімната, загальна бібліотека, молодіжне братство. Найбільший дзвін важить 1,4 тонни.

Свято-Преображенський собор

Свято-Преображенський собор

Від собору можна вийти до станції Швидкісного трамвая – ще однієї “родзинки” Кривого Рогу. Доїхавши на ньому до станції “Будинок Рад”, приїжджий потрапляє у вихідну точку маршруту на площу Молодіжну (станція “Будинок Рад”).

Швидкісний трамвай

Швидкісний трамвай

Звідси, коли сили вже закінчується, можна їхати на вокзал, чекати свого поїзда. Тим більше, що вокзал “Кривий Ріг – Головний” входить до ТОП-15 найкрасивіших вокзалів України. Невеликий, затишний будинок часто порівнюють із пряничним будиночком і роблять фото на згадку.

Вокзал "Кривий Ріг - Головний"

Вокзал “Кривий Ріг – Головний”

Сподіваємось, ця невелика самостійна екскурсія змінює уявлення про Кривий Ріг, як про місто виключно “вогню та металу”. Кривий Ріг різноманітний. Щоб пізнати його хоч трохи, одного дня не вистачить. Тому сюди варто повернутись.

Раніше Інформатор писав про те, як виглядає Криворізький ботанічний сад у лютому. Також повідомлялося про те, як виглядає водоспад Біле Каміння зимою та вночі.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору