Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

О.Вілкул: Для розширення можливостей співпраці Кривий Ріг підписав Меморандум з Програмою розвитку ООН в Україні

Блекаути, що відбуваються через удари росіян по великих електростанціях і мережах, показали, що необхідно створювати місцеві невеликі джерела електроенергії, використовуючи «зелені» технології та впроваджувати енергозберігаючі заходи. 

Голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул сказав: «Для реалізації цих напрямів ми впроваджуємо європейський механізм енергосервісу. Він дозволяє робити вищезазначене не на кошти міського бюджету, а за рахунок інвестицій. Нашим партнером є Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (UNDP) в Україні. Разом ми вже почали реалізацію кілька пілотних проєктів. Тепер для розширення можливостей підписали з Постійним представником UNDP в Україні Яко Сільє (Jaco Cilliers) Меморандум про системне співробітництво».

Відповідно до Меморандуму, сторони будуть сприяти співпраці у сфері відновлення інфраструктури, європейської інтеграції, захисту навколишнього середовища, використанню відновлюваних джерел енергії та енергоефективності з використанням енергосервісної компанії або механізму ЕСКО, а також підтримці муніципальної системи управління енергоспоживанням шляхом впровадження інтелектуальної системи моніторингу енерго- та водопостачання. Підписи під Меморандумом поставили Постійний представник UNDP в Україні Яко Сільє (Jaco Cilliers) та перший заступник міського Голови Євген Удод. Яко Сільє, постійний представник UNDP в Україні сказав: «Завдяки цій співпраці ми прагнемо використати мережу та досвід UNDP для підтримки Кривого Рогу в таких важливих сферах, як енергоефективність. Наше спільне зобов’язання підкреслює важливість розширення прав і можливостей на місцевому рівні та стратегічного міжнародного співробітництва для досягнення цілей сталого розвитку ООН».

«Реалізація ЕСКО контрактів передбачає впровадження комплексу енергоефективних заходів на об’єктах задля економії енергоресурсів. Серед таких заходів: утеплення стін, горища, установлення індивідуальних теплових пунктів та встановлення сонячних електростанцій», – сказав перший заступник міського голови Євген Удод. Зокрема, для сталого забезпечення електроенергією закладів медицини, навіть під час блекаутів, міська влада вже забезпечила за рахунок міського бюджету всі заклади охорони здоров’я генераторами. А тепер встановлює й сонячні електростанції, впроваджуючи “зелені” технології. Вже встановлено для однієї лікарні, розпочато процес для другої та для двох закладів соціального захисту. Паралельно цьому, для підвищення комфорту мешканців та зменшення енерго- та теплоспоживання міська влада у співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку також проводить термомодернізацію будівель бюджетної сфери. У проєкті вже беруть участь 36 об’єктів – 17 дитячих садочків, 18 шкіл та один позашкільний заклад. І кількість об’єктів буде зростати. 

 «Підписання Меморандуму між UNDP та міською владою Кривого Рогу крім очевидних результатів співпраці створить позитивний сигнал і для інших інвесторів щодо важливості та перспективності проєктів енергоефективності в Кривому Розі і сприятиме підвищенню якості життя криворіжців», – зазначив заступник міського голови Кривого Рогу Сергій Мілютін.

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

Нагору