Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

23 січня – День почерку, День Агафія-напівхлібника: що робити, щоб у родині був добробут

23 січня відзначають день Пулингу, День почерку. Віряни у цей день вшановують памʼять святого Климента. У давнину вважали, що 23 січня – вдалий день для весілля. Створений цього дня шлюб буде міцним і щасливим.

Як розповідає Інформатор, 23 січня в Україні і світі святкують День ручного письма (День почерку). Головна мета цього цікавого свята полягає у тому, щоб підкреслити, наскільки важливим є ручне письмо, а також дослідити чистоту і характер почерку. Звичайно, сучасні технології зробили процес написання набагато простішим і швидшим. Однак написання слів на папері відрізняється від їх механічного набирання. Щойно людина бере у руку ручку і водить нею по паперу, її тіло та розум синхронізуються, думки йдуть в такт із написанням слів.

День ручного письма був створений ще 1977 року. В той час педагоги почали відчувати, що люди поступово втрачають навички ручного письма. Свято придумала Асоціація виробників паперових приладів, а день святкування вона обрала на честь дня народження президента американського конгресу Джона Генкока, який 1776 року брав участь у підписанні Декларації про незалежність США.

Щорічно, 23 січня, у світі відзначають Міжнародний день ірискового пудингу (International Sticky Toffee Pudding Day) присвячений улюбленому британському десерту. Відомий завдяки своїй вологій бісквітній текстурі, наповненій дрібно нарізаними фініками і залитій густим ірисковим соусом, цей десерт часто доповнюють ванільним морозивом або заварним кремом.

Церковне свято

23 січня в церковному календарі – день пам’яті святого Климента та учня його Агафангела. Він жив у IV столітті і виховувався матір’ю-християнкою. В ті часи у країні був сильний голод і багато язичників кинули своїх дітей напризволяще. Климент їх всіх брав до себе, навчав праведному життю. За це його спочатку зробили читцем, а згодом дияконом. Тоді став правити цар Діоклетіан, який був відомий гоніннями за християнами. Схопив він Климента і його найближчого учня Агафангела. Змушував зректися своєї віри, але ті стояли на своєму. Тоді цар відправив їх до імператора Максиміана, який довго мучив святих чоловіків. Бачачи, що не може з ними нічого зробити, він відрубав їм голови.

Що не можна робити 23 січня

  • День не можна проводити на самоті.
  • Не варто вживати лайку, сваритися.
  • Заборонено пити алкоголь.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: сильна хуртовина — до великого урожаю влітку;
  • сонячний день — весна прийде рано;
  • голосно щебечуть птахи — чекайте на морози;
  • посилилися морози — до спекотного серпня;
  • білка стрибає по деревах — почнеться відлига;
  • яка погода після обіду, таким буде січень наступного року.

В День Агафія-напівхлібника селяни займалися домашніми турботами. Зазвичай перевіряли худобу, рахували, скільки закінчилося запасів і чи вистачить їх до весни. Також звертали увагу, скільки снігу на полях. Якщо його було мало, значить, на зволоження землі могло не вистачити, а тому урожай може бути слабим.

Наші предки в народне свято 23 січня намагалися зробити якусь добру справу, наприклад, пригостити бідняка або пожертвувати речі на благодійність. Вважається, що зроблене в цю дату добро незабаром повернеться людині в потрійному обсязі.

Іменини

Володимир, Геннадій, Іван, Іван, Йосип, Климент, Макар, Федір, Євдокія, Катерина.

Талісманом людини, народженої 23 січня, є амазоніт. Його здавна вважали каменем мужності. Також існувало повір’я, що амазоніт здатний вселити в свого власника надію.

 

Нагору