Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

19 січня – День кварку і День пам’яті Макарія Великого: іменини, заборони та прикмети

19 січня в Україні і світі святкують Міжнародний день фетишу та День домашнього сиру. Віряни вшановують пам’ять преподобного Макарія Великого. У цей день сни вважаються віщими.

Як повідомляє Інформатор, відзначати день фетишу почали у 2009 року. Його ініціювала інтернаціональна спільнота у Великої Британії для підтримки та боротьби з дискримінацією фетиш і БДСМ-культур. Фетишизм не є розладом. Однак інколи він може становити небезпеку для здоров’я чи знижувати працездатність людини. Головна мета цього свята полягає в тому, щоб донести міжнародній спільноті інформацію про про фетишизм та запобігти соціальному непорозумінню.

Всесвітній день домашнього сиру або Всесвітній день кварку відзначається 19 січня і він присвячений вшануванню домашньому сиру кисломолочному — універсального та поживного молочного продукту. Цей день заохочує людей відкривати для себе домашній сир і включати його у свій раціон, відзначаючи його користь для здоров’я та кулінарну універсальність.

Кварк – це вид свіжого молочного продукту, який є чимось середнім між вершковим сиром та йогуртом. Він походить з Європи і виготовляється шляхом нагрівання кислого молока до згортання, а потім проціджування.

Перший Всесвітній день домашнього сиру був започаткований у січні 2019 року “Королевою кварку”, німецькою письменницею та ентузіасткою здорового харчування. Її метою було популяризувати користь домашнього сиру. День був заснований для підвищення обізнаності про цей поживний продукт і його універсальність як у солодких, так і в солоних стравах.

19 січня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Макарія Великого. Батьки Макарія до глибокої старості не мали дітей, а тому щодня молили Бога подарувати їм малюка. В дорослому віці Макарій одружився, але швидко овдовів. Весь свій час проводив із літніми батьками, допомагав їм. І одного разу зрозумів, що бажає прийняти чернечий шлях. Після смерті батьків роздав все своє майно і знайшов наставника, який допоміг йому побудувати келію.

Душа Макарія прагнула самотнього життя. А тому він пішов до пустелі і став учнем Антонія Великого. Згодом отримав сан ієромонаха. Тоді йому було вже 40 років. За всі діяння Господь наділив його даром зцілення. А ще він вмів воскрешати мертвих. Язичники під час гонінь християн знайшли преподобного, відвезли його з братією на острів. Однак Макарій вигнав бісів і доньки царя і всі жителі острова стали християнами. Помер він 391 року.

Що не можна робити 19 січня

  • Не дозволяється стригти волосся.
  • Заборонено виконувати важку роботу, тому що доведеться весь рік гарувати.
  • Не можна носити чорний одяг — до біди.

Народні прикмети і традиції на 19 січня

  • дивилися, який сьогодні день: сонячний день — весна прийде рано;
  • на небі багато зірок — можна поки не чекати на потепління, адже зима буде тривалою;
  • заметіль — весна прийде пізно;
  • завірюха — до хуртовин на Масницю;
  • відлига означає, що незабаром прийде справжнє тепло;
  • погода безхмарна — до теплої весни.

Здавна вірили, що цей день сприятливий для будь-яких нових починань. Особливо вдалими будуть ті справи, які спрямовані на покращення життя інших людей. Якщо на Макарія вам приснився сон, обов’язково запам’ятайте.

Іменини 19 січня

Федір, Макар, Сава, Антон, Арсен, Григорій, Марко, Феодосія, Єфросинія.

Талісманом людини, народженої 19 січня, є яшма. Мінерал, який може мати різний колір. Здавна вважалося, що талісмани з яшмою носять люди, які люблять подорожувати. А ще вважалося, що це камінь краси.

Читайте також гороскоп для всіх знаків Зодіаку на 19 січня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору