Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

10 січня – День метро і День чорного шоколаду: примети, іменини та чому не можна викидати крихти зі столу

У середу, 10 січня, Відзначають Всесвітній день метро та День чорного шоколаду. Віряни вшановують пам’ять святителя Григорія Ніського. З цього дня починають планувати весняно-городні, польові та садові роботи, перевіряти насіння для посадки і готувати інвентар.

Як повідомляє Інформатор, 10 січня в Україні і світі святкують Всесвітній день метро. Першу в світі лінію метро відкрили у 1863 року в Лондоні. Вона мала довжину 6 метрів. Для XIX століття це була резонансна подія, адже в більшості країн світу основний транспортом залишався кінний. В наш час метрополітен має важливе значення для міської інфраструктури, адже завдяки його потужностям можна перевозити велику кількість пасажирів. Метро доступне за будь-яких погодних умов, воно безпечне і швидке. Історія метро почалася від винайдення тунелепрохідного щита 1814 року англійським інженером Марком Брюнелем. На цю ідею його надихнуло спостереження за морським молюском, який пробурює отвори у затонулих кораблях.

У Кривому Розі ж  у якості метро використовують “швидкісний трамвай”. Велика частина шляху якого, проходить на поверхні, а не під землею.

10 січня у світі відзначають День чорного шоколаду. Чорний шоколад, на відміну від молочного, вирізняється тим, що зазвичай містить від 56 до 90 відсотків тертого какао. Тому він містить значно більше теоброміну – алкалоїду, дія якого подібна до кофеїну, хоча слабша за нього.

Італійські вчені довели, що шоколад заважає поширюватися запальним процесам в організмі. Тож, при будь-яких захворюваннях, які мають запальний характер, шоколад буде корисний. У якісному гіркому шоколаді містяться таніни, які відмінно знищують бактерії. Завдяки їм шоколад запобігає утворенню зубного нальоту і усуває неприємний запах з рота. Фтор, кальцій і фосфор зміцнюють зуби, нігті і кісткову тканину. Гіркий шоколад корисний для здоров’я серцево-судинної системи, завдяки наявності стеаринової кислоти і фенолу.

Потрібно не забувати шоколад – це алергенний продукт, він має високу калорійність, низькосортний шоколад не приносить ніякої користі, а ще й може містити різні добавки і емульгатори, які шкідливі і навіть небезпечні для організму людини.

10 січня в церковному календарі — день пам’яті святителя Григорія Ніського. Він був молодшим братом Василія Великого і ще в дитинстві отримав хорошу на той час освіту, вивчав Слово Боже. В дорослому віці відвідував нехристиянську школу в Кесарії Каппадокійській, а потім став вчителем красномовства. 373 року Василій Великий надав йому єпископство, а 381 року Григорій навіть взяв участь у II Вселенському Соборі. Все своє життя він ревно захищав православні догми.

Святителю Григорію моляться про дарування здоров’я, удачі в справах і успіхи в навчанні, а також просять допомоги, якщо в сімейному житті стався розлад.

Що не можна робити 10 січня

  • Не можна лихословити, погано про інших думати.
  • Не варто скаржитися на здоров’я без поважних на це причин.
  • Заборонено ворожити і загадувати на майбутнє.

Народні прикмети і традиції на 10 січня

  • дивилися, який сьогодні день: ясна погода — літо буде спекотним та сухим;
  • іній на деревах — чекайте на негоже та холодне літо;
  • багато снігу — то і хліба буде багато;
  • вітер південний — до грозового червня;
  • іній лежить на скиртах і стогах — до дощового літа;
  • йде сухий сніг — до посушливої літньої погоди, мокрий — до дощів;
  • ясне і безхмарне небо — весна буде ранньою;
  • іній на стовпах — до поганої риболовлі.

На Григорія намагалися не виносити з хати попіл, сміття, щоб не винести з ними своє щастя. На вечерю прийнято готувати м’ясо – за повір’ям, кожен, хто скуштує цього дня м’ясну страву, протягом року буде здоровим.

За народними прикметами, цього дня категорично заборонено викидати крихти зі столу – потрібно їх віддати пташкам або тваринам, щоб відвести хвороби.

Іменини

Анатолій, Григорій, Зиновій, Макар, Павло, Петро, Феофан.

Талісманом людини, народженої 10 січня, є циркон. Мінерал природного походження, який здатний лікувати свого власника. Здавна вірили, що циркон підвищує здатність імунної системи чинити опір різним недугам.

Олена Шевченко

Нагору