Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Рецепт лагману: готуємо ситну страву три в одному

Лагман – це локшина з м’ясною підливою та овочами. Завдяки усім своїм характеристикам його можна подавати як першу і як основну страву. Ця азійська страва успішно оселилася на столах українців.

Інформатор розповість, як приготувати лагман з яловичиною, лагман зі свинини і лагман з куркою.

Лагман поширена страва у Середній Азії. Він поширився завдяки двом мусульманським народам — уйгурам і дунганам. Саме вони принесли із собою рецепт цього супу в Киргизстан, Казахстан, Таджикистан, Узбекистан. В останній країні ця страва набула такої популярності, що вміння її готувати стало випробуванням для молодої. На четвертий день після весілля дівчина зобов’язана продемонструвати, що може зробити лагман не гірше за свекруху.

Інгредієнти:

2 цибулини;
3 моркви;
1 перець;
4 столові ложки олії;
700 г яловичини;
4 помідори;
2 склянки води;
сіль, цукор, чорний перець – за смаком;
5 картоплин;
2 лаврові листи;
по 2 гілочки базиліка, кропу, петрушки, кінзи, зеленої цибулі;
400 г локшини для лагману.

Приготування

Почистіть цибулю, моркву та перець і наріжте їх соломкою. У розігрітий казан з товстими стінками налийте олію, приблизно через 2 хвилини викладайте цибулю і обсмажте до золотистого кольору. Додайте до цибулі моркву та перець, готуйте на середньому вогні до м’якості, постійно помішуючи.

Розріжте м’ясо на шматки товщиною приблизно 2 см і додайте його в казан до овочів. Смажте м’ясо до утворення скоринки.

Додайте до м’яса та овочів помідори і тушкуйте близько 5 хвилин. Влийте воду, висипте сіль, цукор, чорний перець, накрийте кришкою казан, на маленькому вогні залиште варитися на 15 хвилин.

Очистіть картоплю, наріжте її дрібними кубиками та додайте в казан. Коли овочі будуть готові, додайте лавровий лист та дрібно нарізану зелень. Дайте настоятися.

Опустіть локшину в каструлю з окропом і варіть близько 10 хвилин. Коли локшина буде готова, розкладіть її на тарілках і додайте м’ясо з овочами.

Олена Шевченко

Нагору