Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

4 січня – День абетки Брайля, Собор 70-ти апостолів: прикмети, іменини та для чого на стіл ставити тарілку з медом

4 січня відзначають Всесвітній день абетки Брайля, День гіпнозу. Цього дня віряни вшановують пам’ять преподобного Ахілла та Собор 70-ти апостолів. У народі 4 січня святкують Зосимів день і ставлять на стіл тарілку з медом або медовою випічкою.

Як розповідає Інформатор, 4 січня в Україні і світі святкують Всесвітній день абетки Брайля. Дату обрали на честь дня народження її автора. Важко уявити людське життя без можливості читати. На жаль, люди, які мають слабкий зір або незрячі, її позбавлені. Саме для того, щоб подолати цю проблему, була придумана абетка Брайля. Це особливі тактильні символи, які дозволяють слабозрячим чи незрячим читати нарівні з іншими людьми.

Також 4 січня Всесвітній день гіпнозу. Свято було створене 2006 року, а приурочили його до дня смерті ірландського доктора Джека Гібсона, який присвятив себе лікуванню психосоматичних розладів, використовуючи гіпноз. Головна мета цього дня полягає в тому, щоб донести достовірну інформацію про такий незвичний метод лікування.

4 січня за новим церковним календарем у православній церкві відзначають Собор 70-ти апостолів. Про традиції дня, його народні прикмети, а також що відзначають у церкві 4 січня за старим стилем – розповідаємо в матеріалі.

4 січня 2024 року – яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

4 січня (17 січня за старим стилем) – Собор 70-ти апостолів, учнів Ісуса Христа, які зробили величезний внесок у поширення християнства у світі.

У Ісуса Христа, крім перших дванадцяти Його учнів – апостолів, були й інші послідовники. У Євангеліє від Луки сказано, що після Преображення Господнього Ісус покликав сімдесят інших учнів. Імена всіх їх нам невідомі, але багато які збереглися  у Священному Переказі – наприклад, євангелісти Марк і Лука.

Сімдесят апостолів прославилися тим, що після Сходження Духа вирушили проповідувати Євангелія в різні куточки світу. Багатьох із них за це кинули в темницю, інші загинули мученицькою смертю за свою віру. Протягом року церква згадує апостолів окремо, а 4 січня, на Собор сімдесяти апостолів, їх вшановують усіх разом – на знак того, що справи кожного однаково важливі для Церкви.

4 січня згадують преподобного Ахілла, диякона Києво-Печерського (XIV століття), який прославився як великий пістник і самітник – за переказами, він не їв вареної та солодкої їжі, рідко їв овочі, а під час посту вживав тільки одну просфору. Цього ж дня вшановують преподобного мученика Зосиму, який прославився непохитною вірою в Ісуса Христа і своєю здатністю розмовляти з тваринами.

Свято 4 січня за старим стилем – день пам’яті святої великомучениці Анастасії.

Про що говорять прикмети на 4 січня 

За прикметами дня орієнтуються, якою буде погода найближчими днями і в січні:

  • яка погода цього дня – такою буде весь січень;
  • небо на заході сонця без хмар – завтра буде сонячно і тепло;
  • снігурі співають – незабаром сильно похолодає.

У народному календарі 4 січня – свято Зосимів день. Святого Зосиму здавна вважають покровителем бджолярів, а цього дня за традицією потрібно поставити на стіл тарілку з медом або медову випічку і солодощі – щоб бути з медом весь рік.

Що не можна робити 4 січня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • відмовляти в допомозі;
  • лаятися з ким-небудь, бажати зла;
  • ображати тварин.

За народними прикметами у жодному разі не можна “чортихатися” і взагалі згадувати нечистого – вірять, що під кінець Святок нечисть намагається особливо нашкодити людям, тому їй краще не давати приводу.

У народі для захисту від зла і всього недоброго цього дня обходять дім зі свічкою, читаючи молитви. Є й інший незвичайний обряд: щоб відлякати нечисть, намагаються влаштувати в домі великий галас, наприклад, стукати ополоником по великій каструлі.

Також цього дня слід подбати про тварин – як домашніх, так і бездомних, наприклад, погодувати тих, хто голодує. Вважається, що подібний вчинок обов’язково повернеться благом впродовж року.

4 січня – іменини

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Архип, Афанасій, Лука, Марк, Микола, Павло, Прохор, Родіон, Степан, Тимофій, Пилип.

Раніше Інформатор повідомляв, що приготували зірки для всіх знаків Зодіаку на 4 січня. Також ми писали, якою буде погода 4 січня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору