Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

3 січня – День народження соломинки та Гордєєв день: прикмети, заборони та чому сьогодні не можна хвалитися

3 січня в Україні і світі святкують Міжнародний день здоров’я душі і тіла, День народження соломинки для коктейлів та вшановують святого мученика Гордія. Цього дня не варто нічим хвалитися, щоб Гордій не відібрав. Талісманом людини, народженої 3 січня, є онікс.

Як розповідає Інформатор, у добробуті людини зв’язок тіла, душі та здоров’я відіграє дуже важливу роль. Тому свято здоров’я душі і тіла є чудовою можливістю дослухатися до себе, почати жити по-новому. Сторіччями існує концепція гармонії душі та тіла. Існує чимало способів, які допомагають її досягнути, покращити свій добробут та здоров’я. Починати можна з малого, наприклад, змінити інтер’єр в кімнаті чи раціон харчування.

Також 3 січня День народження соломинки для коктейлів. Зазвичай її виготовляють з пластику, але так було не завжди. Соломинка сьогодні здається нам непомітним та звичним аксесуаром до коктейлю. Цікаво, що в історії людства соломинку можна назвати найстарішим столовим прибором. Археологи знайшли схожі предмети під час розкопок шумерських міст. Вік таких виробів приблизно 3000 років до нашої ери.

А сучасна історія соломинки розпочалася з американця Марвіна Стоуна, якому якось не сподобався його улюблений коктейль. До напою потрапили волокна натуральної житньої соломинки, зіпсувавши його смак. Чоловік вирішив попрацювати над цією проблемою, а тому взяв олівець, обгорнув його папером по спіралі і скріпив конструкцію клеєм. Пити через таку імпровізовану соломинку було зручно, але вона швидко розмокала і втрачала свою форму. Тому Марвін спробував покрити папір парафіном. Тепер трубочка розмокала довше, але все ж часу було недостатньо, щоб посмакувати коктейль.

Через кілька днів до Марвіна надійшла бандероль із яскравою поштовою маркою. Марка була виготовлена з манільського паперу, який вирізнявся високою щільністю. Підприємець вирішив почати виготовляти соломинки для коктейлю з цього виду паперу. Однак тепер з’явилася ще одна проблема — потрібно було визначитися з ідеальним діаметром. З ширшої трубочки було легше пити, але до неї потрапляли часточки фруктів, які часто додавали до коктейлів. Тому він вирішив зробити діаметр соломинки трішки меншим за розмір лимонної кісточки. Саме 3 січня 1888 року він запатентував свій винахід.

Церковне свято 3 січня

3 січня в церковному календарі – день пам’яті святого мученика Гордія. Він народився в місті Кесарія, Каппадокія (нині Туреччина) в III столітті. Був воєначальником римського війська. Він так сильно увірував в християнство, що склав з себе посаду і пішов жити до пустелі самітником. Тоді ж імператор Лікій почав гоніння на християн і Гордій вирішив повернутися з пустелі, щоб допомагати іншим вірянам.

Якось в місті святкували свято на честь бога Марса, але Гордій відмовився поклонитися ідолові. Тоді його схопили, почали мучити, але навіть найжорстокіші муки він прийняв спокійно. Градоначальник побачив, що мученик непохитний, і почав пропонувати йому різноманітні нагороди та посади. Проте Гордій відмовився. Тоді святого стратили.

Що не можна робити 3 січня

  • Не бажано пити алкогольні напої, особливо горілку.
  • Заборонено брати в борг чи позичати гроші.

Народні прикмети і традиції на 3 січня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: рано світає — скоро сніжитиме;
  • на деревах пухнастий іній — до ясної погоди найближчими днями;
  • зайці почали підходити до будинків — вдарять морози;
  • яка погода цього дня, такою вона буде в березні;
  • на небі з’явилася велика біла пухнаста хмара — почнуться завірюхи і хуртовини.

В давнину вірили, що злі відьми виходять на землю і можуть задоїти корову до смерті. Тому тварин годували пшеничною чи вівсяною кашею на молоці, читали спеціальні намовляння, молитви. У давнину, цього дня, обов’язково готували страви з сиру, щоб вони принесли родині щастя та багатство.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 3 січня

Які сьогодні іменини: Гордій, Ірина.

Онікс – один з різновидів кварцу. Здавна вірили, що онікс — це чоловічий камінь. Вважали його символом мужності.

Раніше Інформатор повідомляв, що приготували зірки для всіх знаків Зодіаку на 3 січня. Також ми писали, якою буде погода 3 січня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору