Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

2 січня – День натхнення, вшанування святого Сільвестра та для чого ворожити на цибулі: свята, прикмети, іменини

2 січня відзначають День інтервента, День мотивації та натхнення, а також віряни вшановують памʼять римського святого Сільвестра. У давнину, 2 січня, наші предки ворожили на цибулі, щоб дізнатися, скільки разів буде дощ у новому році. Також, цього дня, не можна поратися по дому.

Як розповідає Інформатор, 2 січня в Україні і світі святкують Всесвітній день інтроверта. Свято було створене 2011 року, щоб показати, що особливості та спосіб життя таких людей є нормою. Інтроверти часто заглиблюються у свої почуття, не бажають ділитися ними з тими, хто їх оточує. Але це не є приводом для осуду чи глузування. Не слід плутати інтровертів з аутистами.

А ще 2 січня День мотивації і натхнення. Саме завдяки натхненню і мотивації у нашому світі з’являються нові речі, створюються шедеври мистецтва. Без натхнення наше життя було б сірим і не давало радості чи задоволення. Людина, яка припиняє прагнути вдосконалення і розвитку, дуже швидко починає деградувати.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 2 січня

Борис, Серафим, Сильвестр, Сергій, Сидір, Кузьма, Марко, Петро, Юлія, Уляна.

Талісманом людини, народженої 2 січня, є рубін. Один із найдорожчих дорогоцінних каменів, який відомий з давніх часів. Рубін славиться своїми магічними властивостями. Наприклад, наші предки вірили, що камінь здатний наділити свого володаря могутністю.

Яке сьогодні, 2 січня, церковне свято

2 січня в церковному календарі – день пам’яті святого Сильвестра. Народився у родині благочестивих християн у Римі. Від ранніх років виховувався в любові до Господа, дбайливо ставився до бідних, знедолених. Довгий час правитель міста намагався вмовити Сильвестра відмовитися від християнства, але юнак не захотів. За це його зловили і катували. Однак він витримав всі муки, передрікши правителю швидку смерть. За такий вчинок Сильвестра почали ще більше поважати. До нього приходили за порадою навіть язичники. У віці 30 років він став священником, потім єпископом. Саме він охрестив царя Костянтина. Правив Римською церквою приблизно 20 років та помер 225 року.

На Сильвестра в наших предків було прийнято ворожити за допомогою цибулі. Жінки посипали її сіллю та залишали так на ніч. Вранці дивилися, скільки кілець цибулі намокло — стільки місяців у році будуть дощовими.

Що не можна робити 2 січня

  • Не дозволяється займатися хатніми справами.
  • Не можна виносити вранці сміття з хати.
  • Заборонено сваритися, лаятися, лихословити.

Народні прикмети і традиції на 2 січня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: морозний день і півні почали рано вранці співати — прийде відлига;
  • ввечері на небі з’явилися хмари — чекайте на зміну погоди;
  • вночі місяць яскравий, з гострими рогами — наступного дня буде вітряно і холодно;
  • сорока серед людських будинків шукає притулку — почнеться заметіль.

Раніше Інформатор розповідав, що приготували зірки для всіх знаків Зодіаку на 2 січня.

Також ми писали, скільки дітей народилося у Кривому Розі в новорічну ніч.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко 

Нагору