Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

29 грудня: що відзначають у світі та чому саме сьогодні вважається одним з найстрашніших і трагічних днів у році

29 грудня відзначають День інформаційно-медійних структур Міноборони та ЗСУ, Міжнародний день віолончелі. Православна церква України вшановує пам’ять 14 тисяч новонароджених, яких убив цар Ірод у Віфлеємі, намагаючись убити новонародженого Ісуса. Однак ангели заздалегідь попередили Діву Марію про наміри Ірода, і вона з немовлям Ісусом втекла до Єгипту. У народі відоме свято під назвами страшної день, Аггей Зимоуказчик, Аггей Інесей, Агєєв день.

Які існують традиції та звичаї 29 грудня, – розповість Інформатор.

День інформаційно-медійних структур Міноборони та ЗСУ

Щорічно 29 грудня в Україні відзначається професійне свято – День інформаційно-медійних структур Міністерства оборони та Збройних Сил. Його започаткували 27 грудня 2010 року.

Дата святкування встановлена на честь створення пресслужби Міністерства оборони та призначення на посаду військового прессекретаря суверенної держави.

Міжнародний день віолончелі

Це неофіційне свято музикантів-віолончелістів і любителів музики. Датою для цього свята обраний день народження видатного каталонського віолончеліста, диригента, композитора і музично-громадського діяча Пабло Казальс (ісп. Pablo Casals, 1876-1973).

Страшної день або Агєєв день

Народне свято 29 грудня вважається одним з найстрашніших і трагічних днів у році. Загиблі від рук царя Ірода немовлята шануються як перші мученики, загиблі за християнство. У давні часи в цей день на землю опускалися найлютіші морози.

Цей день здавна вважається небезпечним через розгул нечисті. Наші предки намагалися не виходити з дому без великої необхідності. У цю дату сиділи вдома, очікували поліпшення погоди і настання тепла.

У свято 29 грудня побоювалися за здоров’я і благополуччя дітей. Побоювалися, що нечисть може нашкодити дитині або наслати на неї лихоманку. Дитину не залишали без нагляду і не відпускали грати на вулицю без дорослих. Грудним дітям для захисту від злих сил клали в колиску квітку будяка. Також за благополуччя і міцне здоров’я дітвори молилися в церкві.

В української молоді в цей день тривав період Святок. На Святки було прийнято ходити в гості з частуваннями і нести пироги хрещеним, а також ходити по домівках сусідів з колядками і піснями. Дівчата в це народне свято збиралися у старшої подруги, займалися рукоділлям і ворожіннями, обмінювалися плітками.

Що не можна робити

Не варто виходити з дому без великої необхідності.

29 грудня не залишайте дітей без нагляду, не бийте дитину і не лайте її матом, не залишайте під наглядом незнайомців. Після настання темряви не можна випускати дитину на вулицю без супроводу дорослих.

Не можна різати птицю на м’ясо в цей день.

Прикмети погоди

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо гілки дерев вкриті інеєм, то до Нового року потеплішає.
  • 29 грудня вдарив мороз – похолодання триватиме до Водохрещі.
  • Якщо в цей день різко погіршилася погода, то зима буде затяжною, а весна – холодною.
  • Річки і озера не чіпав лід – морозу в найближчі дні не буде.
  • Сніг падає і відразу тане – до потепління.
  • Вночі видно багато зірок – гряде мороз і сильний вітер.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Антон, Данило, Лев, Макар, Анісія, Аріна, Ірина, Марія.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 29 грудня. Писали про погоду на 29 грудня та що не треба робити у новорічну ніч, аби не накликати біди в оселю.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

Нагору