Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

27 грудня – День вирізання сніжинок: які існують традиції цього дня та що не можна робити

27 грудня відзначають День вирізання сніжинок, День контррозвідки СБУ, Міжнародний день готовності до епідемій. Православна церква України вшановує пам’ять Стефана Первомученика, першого мученика-єврея, який був забитий камінням за віру в Христа. У народі відоме під назвами Степанів день, Филимонов день, Калинники.

Хто відзначає сьогодні іменини, – розповість Інформатор.

День вирізання сніжинок

День вирізання сніжинок – це особливе зимове свято, що припадає на різдвяно-новорічний період. Цей день має коріння в японському мистецтві оригамі та кірігамі, яке практикується з 17-го століття. Воно полягає у складанні паперу в кілька разів (оригамі), а потім його розрізанні (кірігамі) для створення складних сніжинок, кожна з яких є унікальною.

День контррозвідки СБУ

День контррозвідки СБУ відзначають 27 грудня. Цей день присвячений до створення Департаменту контррозвідки Служби безпеки України (СБУ) – ключової інституції у забезпеченні безпеки держави від зовнішніх та внутрішніх загроз.

Міжнародний день готовності до епідемій

Міжнародний день готовності до епідемій (International Day of Epidemic Preparedness), який відзначається щорічно 27 грудня, був заснований Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй, щоб підкреслити критичну важливість глобальної готовності до епідемій. Цей день слугує нагадуванням про нагальну необхідність зміцнення систем охорони здоров’я та вдосконалення механізмів реагування на спалахи інфекційних захворювань.

Степанів день або Калинники

В українців 27 грудня починався період різдвяних святок, який закінчується на Водохреще. Протягом цього періоду українці бажали один одному щасливих зимових свят і достатку в домі.

У період святок люди не працювали – наступав короткочасних відпочинок від сільських робіт. У вільний час займалися ворожіннями, ходили в гості до рідних і хрещених, колядували і доїдали святкові страви (ковбаски, холодець, кутю).

Святого Стефана наші предки вважали покровителем великої худоби, особливо коней. У День святого Стефана наймали пастухів на наступний сільськогосподарський сезон. Хороші пастухи в Київській Русі дуже цінувалися, їх пригощали і дарували подарунки. В цілому в цю дату часто наймали і звільняли працівників за наймом.

У народне свято 27 грудня доглядали за кіньми, давали їм частування, розчісували гриву і міняли підкови. Також в це народне свято коней, корів і баранів поїли водою з корита, в яке кидали срібний предмет. Власники худоби вірили, що це вбереже тварин від захворювань і нечисті.

За давніми прикметами, в свято 27 грудня важливо дотримуватися чистого в будинку, і самим ходити в чистому одязі і з чистим тілом. У цей день намагалися сходити в баню і частіше вмиватися протягом дня.

Що не можна робити

У святочний період молоді українки займалися ворожіннями. Важливо пам’ятати, що церква не схвалює будь-які магічні ритуали.

Не можна ображати коней, собак та інших тварин, в тому числі і бездомних. Не варто підвищувати голос на них, проганяти і обзивати.

У день Стефана не можна ходити в брудному і зношеному одязі.

Не можна в цей день ходити з брудною головою і немитим тілом.

Викидати залишки їжі, хліба, куті не можна – згодуйте їх тваринам або птахам.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Яка погода сьогодні, таким буде лютий.
  • Вдень з’явилися густі хмари синього кольору – до погіршення погоди.
  • Якщо протягом дня погода часто змінюється, то залишок зими буде мінливим.
  • Багато снігу випало – до хорошого врожаю озимих культур.
  • Якщо протягом дня змінилося напрямок вітру, то скоро потеплішає.
  • Хмари пливуть проти вітру – до снігопаду.
  • Якщо день видався теплим, то наступне літо буде спекотним.

Іменини: Олександр, Аркадій, Юхим, Ігнат, Леонід, Микола, Петро, Симон, Агата.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 27 грудня. Писали, про погоду на 27 грудня та про історію виникнення Нового року.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

Нагору