Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

26 грудня – День цукерки тростинки: чому саме у цей день не можна сваритися

26 грудня відзначають День цукерки тростинки, Собор Пресвятої Богородиці, Міжнародний день круп’є. Православна церква України вшановує пам’ять царя Давида, святого Якова та чоловіка Богородиці Йосипа Обручника, а також саму Богородицю. Це церковне свято відоме як Собор Пресвятої Богородиці. У народі відоме свято під назвами Євстратіїв день, відьмині посиденьки.

Що не можна робити та які існують прикмети погоди, – розповість Інформатор.

День цукерки тростинки

День цукерки тростинки (​Candy Cane Day) відзначають 26 грудня, присвячений культовому різдвяному кондитерському виробу, відомому своїми характерними червоно-білими смужками та м’ятним смаком. Історія цукеркових паличок бере свій початок у 17 столітті в Німеччині, де вони, як повідомляється, вперше були створені як спосіб заспокоїти дітей під час церковних служб. Кажуть, що хормейстер Кельнського собору роздавав маленьким співакам цукрові палички, зігнуті у вигляді пастуших паличок, під час тривалої церемонії «Живого вертепу».

Собор Пресвятої Богородиці

У післяріздвяний день, 26 грудня (8 січня), наші пращури святкували Собор Пресвятої Богородиці. Для вірян це свято є не менш важливим, ніж Різдво. Православна церква трактує назву цієї події як зібрання вірян на честь матері Ісуса. В Україні Собор Пресвятої Богородиці також називають просто «Богородиця».

Свято Богородиці збирає разом всю сім’ю за молитвою до матері Христа, без якої саме Різдво могло і не існувати, та до всієї Святої Сім’ї.

Свят, присвячених Пресвятій Богородиці, протягом року відзначається декілька, проте 26 грудня (8 січня) вважається соборним, тобто, загальним днем. У цю дату вшановують не лише діву Марію, але й інших пов’язаних з нею членів сім’ї і святих: самого Ісуса Христа, Святого Якова, Святого Йосипа та інших.

Собор Пресвятої Богородиці є настільки давнім святом, що дату його заснування відносять ще до епохи раннього християнства. Проте, відомо, що в 4 столітті нашої ери вже віддавали хвалу не лише Богові, але і Богородиці, що народила його. Офіційне ж визнання святкування закріплене в Правилах Вселенського Собору, що відбувся у кінці 7-го століття нашої ери.

Міжнародний день круп’є

Міжнародний день круп’є відзначається щорічно 26 грудня. Потреба у новій професії виникла з появою перших гральних домів, які з’явилися понад 300 років тому.

В залежності від функціональних обов’язків в професії є декілька спеціалізацій: чіпер (сортує карти та фішки), дилер (пояснює правила та слідкує за їх виконанням, веде гру), інспектор (виступає арбітром у спірних ситуаціях, слідкує за персоналом і порядком серед відвідувачів закладу). Співробітники ігорних закладів мають універсальну кваліфікацію та можуть виконувати всі ці функції протягом дня.

Робота круп’є підходить для спритних, тямущих, урівноважених молодих людей, що можуть багато часу проводити на ногах.

Відьмині посиденьки

Народне свято 26 грудня відоме як Ведьмин шабаш – вважалося, що в цей день на землю зліталися нечисті сили та відьми, і влаштовували посиденьки. За повір’ями, відьми піднімали сніговий вихор і несли з собою заметіль, намагаючись заморозити людей насмерть.

День вважається вдалим для різних ритуалів, ворожінь і любовного привороту. У цей день можна дізнатися свою долю, приворожити коханого або поворожити на бажання. Але варто пам’ятати, що церква не схвалює таких ритуалів.

Свято 26 грудня вважається загалом небезпечним та невдалим днем. Підвищується ризик травм, хвороб, пристріту, невдачі у справах. При цьому в цю дату вдало проходять ворожіння на долю та бажання, приворот коханого. Але варто пам’ятати, що церква засуджує такі обряди.

У Київській Русі це народне свято присвячували повитухам. Їх пригощали пирігами та ковбасами, дарували подарунки. За прикметами, 26 грудня у жінок легко проходять пологи. Жінки цієї дати варили казанок з кашею і годували дітей, щоб ті росли здоровими та міцними.

Що не можна робити 

У цей день не можна сваритися і лаятися матом, інакше відьми можуть забрати людину з собою.

У цей день не можна лаяти і дражнити свиней, інакше тварина може розлютитися.

Сідлати білого коня сьогодні – до біди.

Не можна залишати на порозі віники, взуття та інші предмети, інакше їх можуть відьми вночі вкрасти. Наші предки вірили, що такі речі варто занести в будинок.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Великі і білі купчасті хмари сьогодні віщують снігову заметіль.
  • Яка погода сьогодні – таким буде весь січень.
  • Якщо ніч холодна, а вдень різко потепліло, то зима буде мінливою.
  • Синички сьогодні співають – до ранньої весни.
  • Якщо сороки риються в снігу, то скоро потеплішає, а якщо не спускаються на землю – то буде морозно.
  • Побачити павутину сьогодні – до швидкого потепління, яке затягнеться аж до Нового року.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети нам актуальні.

Іменини: Олександр, Василь, Григорій, Давид, Дмитро, Юхим, Йосип, Костянтин, Леонід, Михайло, Микола, Анфіса, Марія.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 26 грудня. Писали, про погоду на 26 грудня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

Нагору