Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

21 грудня: які події відзначають у світі та в Україні, День янгола та що не можна робити саме в цей день

21 грудня відзначають День Державної служби зайнятості України, Всесвітній день сноуборду, День дурниць. Православна церква України згадує мученицю Юліанію і ще 500 чоловіків і 130 жінок, які постраждали за віру в Нікомидії. У народі відоме свято під назвами Петро-полукорм, Анфіса рукодільниця, Патапій.

Хто відзначає День янгола 21 грудня, – передає Інформатор.

День Державної служби зайнятості України

День Державної служби зайнятості України, що відзначається 21 грудня, знаменує собою річницю створення життєво важливого інституту, покликаного розв’язувати проблеми безробіття та сприяти працевлаштуванню населення України.

Державна служба зайнятості України була офіційно створена 21 грудня 1990 року після прийняття Кабінетом Міністрів Української РСР Постанови № 381. Ця постанова перетворила існуючу службу зайнятості на спеціалізоване відомство, відповідальне за комплексне вирішення питань, пов’язаних з регулюванням зайнятості, професійною орієнтацією, працевлаштуванням та соціальною підтримкою тимчасово непрацюючих громадян.

Всесвітній день сноуборду

Всесвітній день сноуборду (World Snowboard Day) – цю подію з нетерпінням чекають усі сноубордисти світу. Адже саме вона знаменує Всесвітній день сноуборду та вказує на відкриття нового зимового сезону. Зазвичай подію бурхливо відзначають на всіх гірськолижних курортах світу. Цей день активно святкується з 2006 року в США, країнах Європи та навіть в Китаї. Дата проведення визначається організатором.

День дурниць

Усі ми родом з дитинства, тож День дурниць, який відзначається 21 грудня, став для багатьох людей днем, коли можна відчути радість та безтурботність життя.

Це дивовижна можливість згадати усі веселі жарти та неймовірні випадки, що трапилися з нами у житті, адже якими б ми не були серйозними та правильними, кожен може наколобродити.

Проте, навіть дурниці треба робити з розумом! Отож, сьогодні можна трохи побути буркотуном, згадати свої пригоди чи запитати у друзів – які дурниці робили вони? А потім разом посміятися над усіма негараздами.

Анфіса рукодільниця або Патапій

У народне свято 21 грудня наші предки перераховували запаси дров, продовольства і консервації. У народі ця дата була відома як Петро-напівкорм, оскільки до цього періоду вже з’їдалася половина всіх зимових запасів. Якщо в льохах і коморах вже залишалося мало продуктів і зерна, то намагалися докупити потрібне продовольство або більше економити.

Також льохи в цей день перевіряли на наявність мишей та інших шкідників, які люблять зимувати в мішках з зерном. Щоб відлякати гризунів, приміщення обкурювали димом тютюну або полину. На стіні льоху вішали срібний хрест.

Також в це народне свято продовжували готуватися до Різдва: прибиралися в будинку, мили вікна, різали курей і свиней і готували м’ясні страви. Для близьких і для дітей купували подарунки на ярмарках. До утворення Радянського Союзу ялинку українці ставили і прикрашали до Різдва.

21 грудня – вдалий день для ритуалів, змов, зняття порчі і будь-яких магічних обрядів. Але варто пам’ятати, що церква несхвально ставиться до таких занять.

Що не можна робити 

Заборонено в цей день пліткувати, розповідати чужі секрети, підслуховувати розмови.

Не можна в цей день жорстоко поводитися з тваринами, бити і кричати на них, проганяти з двору. Також не варто сідлати коня.

21 грудня не давайте обіцянок, якщо не впевнені, що зможете їх виконати.

Не можна стригтися, інакше нашкодите волоссю.

Важка фізична робота 21 грудня під забороною, оскільки може нашкодити здоров’ю.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Снігопад 21 грудня обіцяє дощове літо.
  • Багато снігу випало – до хорошого врожаю.
  • Якщо в цей день на землі немає снігу, то наступне літо не буде врожайним.
  • У лісі відлуння далеко чутно – до морозів.
  • Чим яскравіше зірки вночі сяють, тим холодніше буде залишок грудня.
  • Синиці голосно співають – скоро морози посиляться.

Іменини: Уляна, Михайло, Микита, Петро.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 20 грудня. Писали, про погоду на 20 грудня та як створити святкову листівку.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

Нагору