Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

15 грудня – День працівників суду України: чому саме в цей день не варто скаржитися на своє життя

15 грудня відзначають День працівників суду України, День утворення організації ООН з охорони навколишнього середовища, День чаю. Православна церква України вшановує пам’ять священномученика Елевфремія, святого Стефана з Каппадокії, преподобного Павла Латрійського, а також відзначає Собор Кримських святих. У народі відоме свято під назвами Стефанів день, день Авакума.

Хто сьогодні відзначає День янгола та які існують традиції та звичаї, – розповість Інформатор.

День працівників суду України

День працівників суду – професійне свято України, яке відзначається щорічно 15 грудня, починаючи з 2000 року. Дата була встановлена 8 грудня Указом президента Леоніда Кучми.

Саме в цей день у 1917 році в Українській Народній Республіці було створено найвищий судовий орган – Генеральний Суд. Перше засідання Генерального Суду відбулося 15 січня 1918 року, а апеляційні суди розпочали виконання своїх обов’язків наприкінці квітня 1918 року.

З лютого-березня 1918 року на території України діяли й військово-революційні та військові суди. Найвищий суд УНР складався з трьох департаментів: адміністративного, цивільного та карного, голови яких підпорядковувалися Найвищому судді. Попри досить незначний час існування Центральної Ради, в Україні була створена власна судова система і велася робота, спрямована на забезпечення утвердження судової влади.

Сучасну судову систему України складають: Конституційний Суд, який розв’язує питання про відповідність законів та інших правових актів Конституції України, дає офіційне тлумачення норм Конституції і законів України; суди загальної юрисдикції, які утворюються, як правило, за територіальним принципом і які розглядають всі цивільні і кримінальні справи та справи про адміністративні правопорушення; арбітражні суди, що розглядають справи стосовно господарських правовідносин. Вищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України.

День утворення організації ООН з охорони навколишнього середовища (UNEP)

День утворення організації ООН з охорони навколишнього середовища (UNEP) відзначається 15 грудня та є важливою віхою в глобальному екологічному управлінні та сталому розвитку.

UNEP була створена 5 червня 1972 року після Конференції Організації Об’єднаних Націй з проблем навколишнього середовища, що відбулася в Стокгольмі. Конференція, яка підкреслила необхідність створення глобального органу екологічного управління, призвела до створення UNEP зі штаб-квартирою в Найробі, Кенія.

День чаю

Кожного року 15 грудня відзначається День чаю – неофіційне свято, яке спочатку проходило у країнах, де виробляють чай: в Індії, Шрі-Ланці, В’єтнамі, Непалі, Індонезії, Бангладеш, Кенії, Уганді, Танзанії, Малайзії та Малаві. Найбільш яскраво відзначають День чаю в Індії та Шрі-Ланці. Свято остаточно набуло статус міжнародного у 2005 році після обговорень на всесвітніх форумах у Порту-Алегрі та Мумбаї. Датою святкування обрано день прийняття «Світової Декларації Прав працівників чайної індустрії».

Стефанів день

Наші предки в цей день побоювалися нечисті і злих сил. Вірили, що в ніч з 15 на 16 грудня небезпечно виходити на вулицю через розгул духів-лихоманок. Також цю дату пов’язували з дитячими захворюваннями і застудами. За прикметами, щоб дитина міцно спала ночами, її в це народне свято потрібно перед сном одягнути в новий неношений одяг.

У свято 15 грудня люди намагалися не виходити з дому без великої потреби. Чоловіки чистили піч і утеплювали будинок, кололи дрова, різали свиней і свійську птицю (але не їли, оскільки тривав Різдвяний піст). Дівчата збиралися на посиденьки і разом займалися рукоділлям.

Народне свято 15 грудня здавна вважається вдалим для будь-якого навчання і читання. Все вивчене надовго запам’ятається. Раніше в середині грудня батьки відправляли дітей на навчання в школу або бурсу.

Що не можна робити 

Не можна їсти м’ясо, молочні продукти і яйця, оскільки триває Різдвяний піст.

Не варто скаржитися на своє життя і проблеми 15 грудня, інакше ситуація стане ще гірше.

Не рекомендується ходити в гості 15 квітня.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Багато снігу в цей день – до багатого врожаю зернових в наступний рік.
  • Кури не хочуть виходити з курника – погода скоро погіршиться.
  • Якщо вночі яскраво горять зірки, але не видно місяця, то погода в найближчі дні буде морозною.
  • Ранковий туман віщує потепління і мокру погоду.
  • Якщо півні співають раніше, ніж зазвичай, то скоро почнуться морози.
  • Снігурі не бояться підлітати близько до людей – до суворого грудня.
  • На вікнах з’явилися Зимові візерунки-до ранньої весни і пишною рослинності в квітні.

Іменини: Василь, Іларіон, Іона, Олександр, Павло, Степан, Сусанна, Трифон.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 15 грудня. Писали, про погоду на 15 грудня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

Нагору