Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

О. Вілкул: Кривий Ріг активізує співпрацю з Чеською республікою

З робочим візитом Кривий Ріг відвідала делегація представників Чеської республіки. Заступник Посла Чехії Їржі Прецлік та перший секретар посольства, дипломат по співпраці з Дніпропетровською областю Ладіслав Горак зустрілися з керівництвом міста та обговорили перспективні напрямки спільної роботи – енергозбереження, диверсифікація економіки, модернізація міського господарства, співпраця в галузях освіти, культури, медицини, екології.

Для підтримки розвитку міста, відновлення постраждалої внаслідок війни інфраструктури, розробки комплексної програми з повоєнного відновлення Кривого Рогу міська влада активно долучає міжнародні організації та фонди, а такоє співпрацює з закордонними державними інституціями.

Голова Ради оборони міста Олександр  Вілкул  наголосив: «Ми вдячні Чеській республіці за готовність взяти активну участь у підтримці Кривого Рогу. Це стосується енергозбереження, модернізації міського господарства, освіти та культури, медицини, екології, диверсифікації економіки. Наша спільна мета – разом переосмислити поточні ресурси та перспективи Кривого Рогу для забезпечення його сталого розвитку. У Кривого Рогу є досвід, а головне – є добра репутація та авторитет у міжнародних партнерів. Ми бачимо довіру до нашого міста  й впевнені,  що разом  реалізуємо  багато корисних для нашого міста проєктів».

З початку повномасштабного вторгнення Чехія підтримує  Україну,  починаючи від військової допомоги, прийому біженців, а також надання гуманітарної допомоги. Наразі саме Чехія взяла на себе патронат над Дніпропетровською областю, зокрема Кривим Рогом, щодо міжнародної підтримки.

Говорячи про співпрацю з Кривим Рогом, заступник Посла Чеської Респуліки Їржі Прецлік подякував керівництву міста за детальний аналіз ситуації, запропоновані проєкти та напрямки співробітництва. Керівник чеської делегації зазначив: «Ми вирішили на рівні прем’єр-міністра, взяти патронат над Дніпропетровщиною. Зараз ми у Кривому Розі, це –  наш перший візит. Ми прибули сюди з метою встановити зв’язки з владою міста, а також знайти галузі, в яких ми могли б надавати допомогу, налагодити стосунки між компаніями, гуманітарними організаціями та людьми, які потребують цієї допомоги. Ми зацікавлені у партнерстві з Кривим Рогом. Загалом, ми прибули, аби дізнатися як саме ми можемо налагодити партнерські стосунки та чим ми можемо бути корисними. У нас була плідна співпраця між промисловими підприємствами Кривого Рогу та чеськими компаніями. Наразі ми активізуємо стосунки й на рівні влади. Зазначу, що в Кривому Розі вже активно співпрацює з міською владою чеська неурядова організація «People in Need».Вона надає підтримку біженцям та усім людям, що постраждали внаслідок війни. Ми бачимо велику перспективу у співпраці з Кривим Рогом».

Кривий Ріг  цінує   дружню підтримку  Чеської республіки й у рамках подальшої співпраці в.о. міського голови Юрій Вілкул виступив з пропозицією укласти побратимські відносини з одним із провідних міст Чехії. Представники посольства підкреслили, що це важливий напрямок укріплення стосунків між Україною та Чехією, буде проведена відповідна робота з муніципалітетами для вибору міста-партнера.

Заступник міського голови Кривого Рогу Сергій Мілютін сказав, що важливими першими кроками у стосунках з Чеським агенством з питань підримки торгівлі «CzechTrade» є реалізація проєкту «AID for Traid» щодо розробки проєктів модернізації комунальних підприємств міста за рахунок міжнародних партнерів. В рамках побудови партнерських відносин на 2024 рік сторони також запланували проведення в Кривому Розі бізнес-форуму за участі представників чеського бізнесу. Перший заступник міського голови Євген Удод презентував чеській делегації розроблені містом проєкти з модернізації інфраструктури, залучення інвестицій та розвитку економіки.

А для підтримки мікро та малого бізнесу Кривого Рогу Чеська республіка через Міжнародну організацію з міграції профінансує грантову програму. Підприємці міста для створення нових робочих місць, придбання обладнання, ремонту, облаштування та оренди приміщень зможуть отримати грантові кошти до 5 тисяч доларів.

На сьогодні партнерами Кривого Рогу у рамках реалізації важливих соціальних та інфраструктурних проєктів  є такі країни як Німеччина, Франція, Фінляндія, Польша та інші.    Налагоджена робота з USAID (США), Terre des hommes (Франція), Дитячим фондом ООН UNICEF в рамках реалізації проєктів з цифрової освіти, створення комп’ютерних класів. Спільно з Міжнародною організацією з міграції, Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців, UNICEF, KSE, ACTED (Франція), Solidarites International (Франція), GIZ (Німеччина), Гуманітарною місією «Проліска» та іншими проводяться ремонти в школах та шелтерах. DECIDE (Швейцарія), People in Need (Чехія), Swiss Solidarity (Швейцарія) та інші стали партнерами міської влади у створенні освітніх просторів у закладах освіти та культури, де діти можуть отримати психологічну допомогу, соціальну адаптацію та додаткові можливості для розвитку. У рамках реалізації спільних проєктів Кривий Ріг відвідали координатор системи ООН в Україні Деніз Браун, Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен, Посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг.  Міська влада Кривого Рогу мала продуктивні зустрічі з Послом Німеччини в Україні Анкою Фельгузен. Послом Південної Кореї в Україні Кім Хьонг Те та іншими.

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

Нагору