Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Подробиці ухваленого бюджету Кривого Рогу-2024

У наступному році містом також буде надано максимально можливу підтримку військовим та членам їхніх сімей – на це закладено понад мільярд гривень. Згідно з підтриманим сьогодні більшістю депутатів міської ради бюджетом міста на 2024 рік, майже 80% – це видатки, пов’язані з воєнним станом та видатки соціального характеру.

На допомогу військовослужбовцям, Силам оборони та для своєчасного реагування на виклики воєнного стану передбачено 1 млрд 018,4 млн грн, (це – медикаменти та харчування для військовослужбовців, усунення аварійності будівель у житловому фонді та інші витрати). В тому числі, в базовому бюджеті передбачено 400 млн. грн на централізовані закупівлі для військових та ще 192,8 млн. грн – в резервному фонді на ці цілі. Варто підкреслити, що закладений у Кривому Розі ресурс у 592,8 млн. грн. може збільшуватися протягом року за рахунок перехідних залишків бюджету 2023 року.

В.о. міського голови Юрій Вілкул зазначив: «Ми з перших днів війни надаємо системну та комплексну підтримку військовим. На ці цілі Радою оборони міста вже направлено понад 1,6 мільярда гривень – це один із найбільших показників в Україні. Також, піклуємося, щоб жодна родина військовослужбовців не залишилась без уваги та підтримки від міста».

Незважаючи на те, що тепер за Законом, кошти, які можуть бути використані на підтримку армії, вилучаються з місцевих бюджетів до державного, а  для нашого міста це величезна сума – 1,6 мільярда грн, у Бюджеті міста 2024 року основні кошти закладені саме на підтримку військових, членів їхніх сімей, соціальні програми та соціально захищені статті. У нас працює найбільша Програма соціального захисту військових та їхніх сімей.

З метою соціальної підтримки військовослужбовців та їхніх сімей в період воєнного стану у місті збережені всі пільги та виплати. Зокрема, 84,3 млн грн з міського бюджету передбачається на пряму соціальну підтримку (грошові виплати) військовослужбовців та сімей загиблих Захисників і Захисниць України, учасників бойових дій. Це і виплати одноразової грошової допомоги 100 тис. грн сім’ям Героїв, які загинули, і щорічна грошова допомога 5000 грн УБД, а також щомісячна – у розмірі прожиткового мінімуму – членам сімей військовослужбовців, які загинули або пропали безвісти, а також багато інших пільг.

Крім того, у Кривому Розі діє ефективна система підтримки УБД, ветеранів війни та їх родин. Спектр підтримки включає в себе, відкритий одним із перших в Україні, міський багатофункціональний офіс «Я-Ветеран». Також наразі у місті більше ніж 150 об’єктів підприємницької діяльності Кривого Рогу надають за карткою «Я-Ветеран» знижки на різноманітні товари та послуги від 5% до 42%. Також 17,9 млн. грн ухвалено на створення умов для діяльності КП «Сервісний офіс «Ветеран», що запроваджує послуги помічника ветерана для переходу ветеранів від військової служби до цивільного життя.

Олена Рожко, директор департаменту фінансів виконкому Криворізької міської ради, зазначила: «Міський бюджет 2024, який ми прийняли – це базовий бюджет. За підсумками року очікується перехідний фінансовий ресурс, що також буде розподілятися за першочерговими напрямками, у тому числі і на збільшення видатків для підтримки військових. Так, наприклад на підтримку сил оборони в базовому бюджеті передбачено 400 млн. грн – на централізовані закупівлі та  192,8 млн грн – в резервному фонді на ці цілі. Але цей ресурс буде поповнюватися за рахунок перехідних залишків».

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

Нагору