Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

8 грудня: що відзначають у світі, які існують прикмети погоди та що не можна робити

8 грудня відзначають День мандрівника в часі, День сала. Православна церква вшановує пам’ять преподобного Патапія, мучениці Анфіси Римської і апостолів від 70-ти Тихика і Кесарія. У народі відоме під назвами Анфіса рукодільниця, Патапій, Клим холодний, Климентьєв день.

Хто відзначає сьогодні іменини, – розповість Інформатор.

День мандрівника в часі

8 грудня відзначається День мандрівника у часі. Якщо дослівно перекладати назву цього свята, то вона звучить, як «День, у який можна прикидатися мандрівником у часі». Свято з’явилося в інтернеті понад 20 років тому завдяки фанатам фантастики. Вони й запропонували оригінальний спосіб святкування – вдавати із себе людей, які прибули з іншого часу.

Ідея такого подорожування здавна бентежила розум людей. Цю тему висвітлювали у своїх творах письменники-фантасти, а режисери знімали видовищні художні стрічки. Вчені теж не залишалися осторонь, а після відкриття загальної теорії Ейнштейна почали працювати над створенням машини, яка б дозволила відправитися у бажаний час.

День сала

День сала (Lard Day) у США відзначають 8 грудня, цей день знаменує відродження сала як поживного та універсального кулінарного інгредієнта. Колись його уникали через те, що воно вважалося шкідливим для здоров’я, а тепер його цінують за користь для здоров’я та кулінарну універсальність. Цей день присвячений інформуванню людей про включення сала у свій раціон та кулінарні практики.

Сало, або свинячий жир, протягом століть був основним продуктом у кулінарії, який цінувався так само високо, як і сама свинина. У 19 столітті в Північній Америці та Європі воно було таким же популярним, як і вершкове масло. Однак у 20-му столітті його репутація постраждала через негативну рекламу та зростання популярності овочевих напівфабрикатів, особливо з появою у 1911 році Crisco. Лише в 1990-х роках сало почало повертатися завдяки шеф-кухарям та експертам з харчування, які знову відкрили для себе його унікальні якості та негативні аспекти вмісту трансжирів у рослинній олії.

Анфіса рукодільниця або Климентьєв день

У народне свято 8 грудня дівчата займалися рукоділлям. День вважається вдалим для шиття, ткацтва, вишивання і будь-якої творчості. Будь-які зроблені в цей день вироби вийдуть красивими і довго прослужать. За часів Київської Русі вважалося, що кожна українка повинна вишити весільний рушник до свого весілля. Якщо наречена не встигала, то їй допомагали закінчити рушник родички, щоб уникнути ганьби.

У свято 8 грудня існував ритуал для успішного виконання будь-якої справи. Для цього будь-яку роботу потрібно було закінчити на порожній шлунок. Тому наші предки в цю дату з самого ранку приступали до поточних справ, і лише потім снідали.

Дата 8 грудня здавна вважається небезпечною через розгул злих духів, сильний мороз і ожеледицю. А люди, які жили біля лісу, в цей день побоювалися вовків. Для захисту від нечисті люди пов’язували на руку шовкову нитку або клали під подушку гілку Будяка. А для відлякування вовків від двору дзвонили у дзвони. У цей день намагалися не виходити з дому, щоб не постраждати від негоди.

Що не можна робити 

Без необхідності в цей день не варто виходити з дому, а особливо ходити в ліс – там можуть бути голодні і агресивні тварини.

Рукодільницям не можна показувати незакінчений виріб іншим людям, інакше робота піде шкереберть.

День вдалий для вишивання, але не варто 8 грудня вишивати чорною ниткою, інакше притягнете невдачі.

Жінці не можна сваритися з чоловіком і підвищувати на нього голос, навіть якщо він неправий. Краще стриматися і говорити спокійно, інакше відносини зіпсуються надовго.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо цілий день йде сніг, то літо буде дощовим.
  • Півні співають раніше, ніж зазвичай – до потепління.
  • Птахи притискаються один до одного – до похолодання.
  • Потужний і швидкий вітер в цей день принесе морозну, але суху погоду.
  • Ранковий іній віщує погіршення погоди.
  • Спів снігура віщує потепління.
  • Якщо на березі досі залишилися листя, то в грудні ще будуть теплі дні.

Іменини: Кирило, Вікторія, Сергій, Анфіса.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 8 грудня. Писали, якою буде погода у Кривому Розі 8 грудня та як зробити різдвяного янгола своїми руками.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

Нагору