Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

7 грудня – Всесвітній день української хустки: чому не варто проводити цей день на самоті

7 грудня відзначають Всесвітній день української хустки, День місцевого самоврядування в Україні, Міжнародний день цивільної авіації. Православна церква України вшановує пам’ять єпископа Амвросія Медіоланського, преподобного Павла Слухняного і постника Іоанна з Києво-Печерських Ближніх печер. У народі відоме свято під назвами Амвросимів день, Катерина Санниця, Катеринин день.

Які існують прикмети погоди та що не можна робити, – розповість Інформатор.

Всесвітній день української хустки

7 грудня відзначається Всесвітній день української хустки. Вона здавна вважалася оберегом та символом патріотизму, свободи та любові. Тому активістки, які впровадили свято, ставили собі за мету відродження національних традицій та донесення історичних фактів про цей предмет гардеробу.

Перші хустки, що почали носити українки, мали чистий білий колір. А ось кольорові малюнки прийшли до нас з Туреччини. Зараз деякі бренди повертають моду на хустинки та включають їх у свої колекції.

Не зважаючи на «молодість», у свята вже є свої традиції. У цей день проводяться майстер-класи та конкурси на вміння зав’язувати хустинку. Адже тільки в Україні існує декілька десятків технік зав’язування.

День місцевого самоврядування в Україні

Місцеве самоврядування забезпечує громадянам України можливість самостійно вирішувати питання місцевого значення. Основною одиницею місцевого самоврядування в нашій державі є територіальна громада. Саме об’єднання громадян в межах села або декількох сіл, селища, міста здійснюють місцеве самоврядування безпосередньо або через обрані ради та їх виконавчі органи.

У жовтні 1985 року державами Європи була затверджена «Хартія місцевого самоврядування», яка стала основою його класичної моделі. Для України документ мав дуже велике значення, тому що цей інститут в країні був забороненим упродовж 70 років. Незважаючи на безліч проблем, які з’являлися на шляху, у 1997 році Хартія була ратифікована в Україні та увійшла у національне законодавство.

Метою впровадження свята було приведення місцевого самоврядування у відповідність з базовими положеннями Хартії. Цей день став для багатьох урядовців справжнім орієнтиром на перебудову сучасної моделі цього пункту законодавства, яка б відповідала потребам суверенної держави.

Міжнародний день цивільної авіації

Генеральна Асамблея ООН 6 грудня 1996 року проголосила 7 грудня Міжнародним днем цивільної авіації і настійно закликала уряди, а також відповідні національні, регіональні, міжнародні та міжурядові організації зробити відповідні кроки для його святкування (резолюція 51/33).

Асамблея Міжнародної організації цивільної авіації (ІКАО) – спеціалізованої установи Організації Об’єднаних Націй – оголосила цей день в 1992 році з метою привернення уваги до успіхів міжнародної цивільної авіації та їх розширення.

Цей день став відзначатися з 7 грудня 1994 року у зв’язку з п’ятдесятою річницею підписання Конвенції про міжнародну цивільну авіацію, відповідно до якої і була створена ІКАО.\

Катерина Санниця або Катеринин день

Наші предки в Катеринин день займалися ворожіннями. Дівчата намагалися передбачити особистість судженого або дату весілля. Популярним було ворожіння на вишневій гілці, яку ставили у вазу з водою. Якщо до Різдва вона зацвіте, то в наступному році дівчина вийде заміж. А в ніч з 6 на 7 грудня може приснитися суджений.

У народне свято 7 грудня діти і молодь насолоджувалися сніжною погодою: грали в сніжки, ліпили сніговика і каталися на санях. Дорослі ходили на зимові ярмарки, закуповувалися дровами і теплим одягом.

Свято 7 грудня вважається щасливим для молодят. За давніми віруваннями, закохані для міцного і щасливого шлюбу повинні провести день разом.

Дівчата 7 грудня займалися рукоділлям – шили собі придане до майбутнього весілля. Це народне свято вважається дуже вдалим для будь-якого шиття і вишивання.

Що не можна робити 

У цей день не можна ігнорувати поради та попередження від рідних людей. Вони будуть говорити мудрі і корисні для вас речі.

Не варто проводити цей день на самоті, без спілкування з рідними і друзями, інакше відносини можуть погіршитися.

Плакати, сумувати і згадувати старі негаразди в день Амвросія – до частих сліз в наступному році.

7 грудня не можна приймати подарунки від незнайомих і малознайомих людей, а також дозволяти дітям брати частування від незнайомців.

Не можна їсти м’ясо, яйця і молочні продукти сьогодні, оскільки триває Різдвяний піст.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Відлига або туман в цей день віщують сильне похолодання до Різдва.
  • Якщо небо ясне, то зима буде холодною.
  • Місяця вночі не видно – до ожеледиці на дорогах.
  • Ворони голосно каркають – до дощу.
  • Якщо хмари швидко пливуть, то скоро буде вітряна погода.
  • Легкий і сухий сніг віщує сухе літо, мокрий сніг – до дощового літа.
  • Якщо вдень не видно сонця за хмари, то наступні дні будуть сніговими.

Іменини: Катерина, Олександр, Григорій, Євгеній, Марк, Порфирій, Семен.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 6 грудня. Писали, про погоду на 6 грудня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

Нагору