Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

6 грудня – День Збройних Сил України: чому не варто в цей день таїти образи

6 грудня відзначають День Збройних Сил України, День піци. Православна церква вшановує пам’ять святого Миколая Чудотворця. У народі відоме свято під назвами Нікола зимовий, Микола Чудотворець, День святого Миколая, Митрофанів день.

Хто відзначає іменини та які існують традиції сьогодні, – розповість Інформатор.

День Збройних Сил України

Після здобуття незалежності в 1991 році Україні дісталася в спадок значна частина від радянської армії, в тому числі ядерне озброєння. Теоретично наша країна могла посісти одне з перших світових місць щодо військової могутності. Спочатку розбудова армії проводилася досить активно, але незабаром цей процес загальмувався або й зовсім зупинився.

Під виглядом реформування українське військо переживало численні скорочення озброєння та кадрового складу, а міністрами оборони незалежної України нерідко призначалися люди з російським громадянством. В результаті наша армія не розвивалася, а занепадала.

Початком нового відродження українських збройних сил став 2014 рік, коли з’явилася нагальна потреба протистояти російській агресії. Довелося прискореними темпами відновлювати й кількісний склад війська, і насичувати його сучасними видами зброї.

Велику допомогу в цей період держава отримала від волонтерських організацій. Наша армія змогла відновитися на достатньому рівні та відстояти свободу рідної землі.

Зараз перед українськими військовиками чимало викликів — від протидії агресії РФ до реформування відповідно до стандартів НАТО.

День піци

День піци (Pizza Day) у США відзначають двічі на рік. Груднева подія пов’язана із Google doodle, саме 6 грудня doodle був присвячений найулюбленішій страві світу.

Чому саме 6 грудня це День піци?
Саме в цей день кулінарне мистецтво неаполітанської “піцайоло” було визнано ЮНЕСКО Репрезентативним списком нематеріальної культурної спадщини людства.

6 грудня 2007 року агентство внесло мистецтво “піцайоло“, що в перекладі з італійської означає “спеціаліст з приготування піци”.

Згідно з повідомленням Google, “щороку у світі споживається близько п’яти мільярдів піц (350 шматків на секунду лише у США)”.

Микола Чудотворець або День святого Миколая

Він був реальною людиною, яка жила на території сучасної Туреччини. За життя він був єпископом у світі Лікійської і роздав свою спадщину від багатих батьків нужденним людям. За легендою, Микола одного разу таємно закинув через вікно золото для трьох бідних сестер, у яких не було спадщини.

В Україні День святого Миколая святкують близько тисячі років, а присвячені Миколі Чудотворцю ікони можна знайти в стародавніх хатах. Його вважали заступником моряків, сиріт, мандрівників, студентів. У народне свято 6 грудня святому Миколаю молилися про здоров’я і благополуччя.

В українців існує традиція робити дітям подарунки на день Миколая. За три дні до свята діти пишуть листа Миколі і залишають його на вікні. У саме свято 6 грудня Микола покладе під подушку слухняним дітям бажаний подарунок, а неслухняним залишить різку. Господині на це народне свято пекли “миколайчики” – обрядові пряники, якими пригощали дітвору.

Дівчата на Миколая ворожили на долю, майбутнє весілля і кількість дітей. За давніми повір’ями, посватана 6 грудня наречена буде вірною дружиною і доброю господинею.

У різних українських регіонах були різні традиції святкування Миколая. Наприклад, на Харківщині варили кутю і узвар, як на Різдво, щоб наступного року був хороший урожай. На Київщині господар обходив хату і сарай зі святою водою, крихтами хліба і сіллю для захисту від зла.

На Миколу серед українців було прийнято виплачувати борги. Люди вірили, що якщо не повернути борг до Миколая, то відносини назавжди зіпсуються.

Що не можна робити 

Якщо в день Миколи у вас попросили вибачення, то потрібно пробачити людину. Не варто в цей день таїти образи.

У цей день заборонено заздрити іншим людям і засуджувати їх, мстити, обманювати.

Не можна займатися важкою фізичною працею.

Не можна на Миколу ходити в боржниках. По можливості поверніть усі борги та позики, інакше наступного року виникнуть проблеми з боргами.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Дерева шумлять сильніше звичайного – до хуртовини і снігопаду.
  • Місяць в оточенні рожевих кілець обіцяє посилення морозу.
  • Якщо вночі ясно видно місяць, то скоро погода зіпсується.
  • Небо 6 грудня блакитне – до ясної, але морозної погоди.
  • Мокрий сніг на Миколая віщує вологий грудень.

Іменини: Максим, Микола.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 6 грудня. Писали, якою буде погода у Кривому Розі 6 грудня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

Нагору