Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

30 листопада – День радіотехнічних військ повітряних сил ЗСУ: чому у цей день не варто прислухатися до пліток та новин

30 листопада відзначають День радіотехнічних військ повітряних сил ЗСУ, Всесвітній день домашніх тварин, День пам’яті всіх жертв хімічної війни. Православна церква України вшановує пам’ять одного з дванадцяти апостолів і учня Ісуса Христа Андрія Первозванного. У народі відоме свято під назвами Андрій Первозванний, Андрій зимовий, Андрєєв день, Калита, Григорій Зимовказівник.

Прикмети погоди та що не можна робити сьогодні, – розповість Інформатор.

День радіотехнічних військ повітряних сил ЗСУ

Рішення про встановлення цього професійного свята було прийнято враховуючи важливе значення радіотехнічних військ Повітряних Сил Збройних Сил України та з метою підтримання престижу військової служби у військових частинах і підрозділах цього роду військ.

Радіотехнічні війська Повітряних Сил Збройних Сил України є основним джерелом інформації про повітряну обстановку і призначені для ведення радіотехнічної розвідки повітряних об’єктів та оповіщення військ.

Всесвітній день домашніх тварин

30 листопада святкують Всесвітній день домашніх тварин. Ініціатива запровадити таке свято виникла у представників руху за захист тварин та природи. Ідею вони представили на Міжнародному Конгресі, який відбувся 1931 року в Італії.

Головна мета свята – викликати у серці людини теплі почуття та бажання захистити домашніх тварин. Люди повинні завжди пам’ятати, що вони несуть відповідальність за братів наших менших. Основним гаслом свята стала фраза з відомого твору Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький принц»: «Ми несемо відповідальність за тих, кого приручили».

День пам’яті всіх жертв хімічної війни

Цей меморіальний день було запроваджено у грудні 2015 року на 20-й сесії Конференції країн-учасниць Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення та застосування хімічної зброї та про її знищення. На сесії було прийнято відповідну постанову. З того часу відзначення дня має щорічний традиційний характер. Мета пам’ятних заходів полягає в тому, щоб віддати пошану всім жертвам хімічної війни.

Андрій зимовий або Андрєєв день

Існує легенда, за якою апостол за життя відвідав місце, де в майбутньому побудують Київ, і сказав, що на цьому місці споруджено велике місто. У місці, де стояв апостол, побудували Андріївську церкву.

Це народне свято називали Андрій Зимовий. Апостола Андрія вважали покровителем чоловіків і чоловічого здоров’я, щасливого сімейного життя, моряків.

Також українці Андріїв день називали Калита. Найпишніше святкували Калиту на Поліссі. Молодь у свято 30 листопада проводила Калитянські вечорниці. Дівчата в цей день пекли обрядові коржики у формі колеса і підвішували на стелі, а хлопці намагалися відкусити шматок без рук. Хлопчиків в цей день присвячували в юнаки, після чого вони могли свататися і приймалися в чоловічу компанію.

Широко поширені в народне свято 30 листопада були Андріївські ворожіння. Дівчата збиралися разом з подругами і ворожили на суджених і на весілля. Деякі люди вірили, що в ніч з 29 на 30 листопада дівчині може приснитися суджений.

У день Андрія Первозванного наші предки підходили до колодязів і слухали воду в них. Якщо вода в колодязі спокійна і не шумить, то очікували теплу і малосніжну зиму. А якщо чути було гул і шум, то зима буде суворою.

У Карпатах і Прикарпатті Андріїв день вважався небезпечною датою, коли по землі розгулює нечиста сила і шкодить домашній худобі. Корів, овець і коней в цей день випасатися не випускали і без нагляду надовго не залишали.

За старим стилем 30 листопада церква вшановувала Григорія Чудотворця – святителя, богослова і єпископа Неокесарійського. Діти в цей день каталися на санях.

Що не можна робити 

У цей день не варто прислухатися до розмов, пліток і новин – швидше за все, це просто вигадки.

З Андрійового дня до Водохрещі триває заборона на всі види ткацьких робіт.

Не можна викидати залишки їжі і хліба у відро для сміття – краще віддайте їх тваринам.

Заборонено в цей день пити спиртні напої.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Ясний і морозний день віщує багатий урожай в наступному році.
  • Якщо річки і озера вкрилися льодом, то грудень буде холодним.
  • Чим нижче пливуть хмари, тим холодніше буде в найближчі дні.
  • Сніг, що випав в Андріїв день, пролежить до самого квітня.
  • Якщо в будинку пропали мухи і комарі, то більше в цьому році теплих днів не буде.
  • Ранковий туман віщує потепління.
  • Якщо 30 листопада потепліло, то в грудні буде багато теплих днів.

Іменини: Андрій, Іван, Ян.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 30 листопада. Писали, про погоду на 30 листопада.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору