Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

29 листопада – День електронних привітань: чому саме сьогодні невдалий день для грошових справ

29 листопада відзначають День електронних привітань, Міжнародний день жінок-правозахисників. Православна церква України вшановує пам’ять мученика Парамона і ще 370-ти мучеників, яких стратили язичники, а також преподобного Акакія Синайського і преподобного Нектарія з Києво-Печерської Лаври. У народі відоме під зназвами Парамон Зимовказівник, Парамонов день, Матвєєв день.

Хто сьогодні відзначає іменини та які існують традиції та звичаї, – розповість Інформатор.

День електронних привітань

Свято запроваджене на честь різноманітних вітальних листівок, що користувачі інтернету отримують в соціальних мережах у зв’язку з особистими, професійними та національними святами. Достеменно невідомо, коли саме запровадили Electronic Greetings Day. Вважається, що це сталося у 1990 році.

Електронні привітання – це кумедний та недорогий спосіб змусити когось усміхнутися. Вітальні листівки використовувалися з 1800-х років. Електронна вітальна листівка була вперше розроблена Джудіт Донат у вигляді електронної листівки у 1994 році.

Міжнародний день жінок-правозахисників

Міжнародний день жінок-правозахисників (International Women Human Rights Defenders Day), що відзначається 29 листопада, є вшануванням відваги жінок і дівчат, які відстоюють права людини, а також усіх, хто відстоює права жінок, дівчат і ЛГБТКІ-людей. Цей день – не лише про визнання, але й про відповідальність держав за забезпечення прав цих захисників прав людини та просування і захист прав людини.

Жінки-правозахисниці стикаються з цілою низкою гендерно зумовлених загроз, включаючи дискримінацію, переслідування, насильство і навіть ув’язнення. Управління Верховного комісара ООН з прав людини повідомляє про тривожне зростання кількості нападів на правозахисниць, кількість яких щороку зростає. Ці правозахисники часто стикаються з перехресною дискримінацією за ознаками раси, етнічної приналежності, сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності, релігії та інших маргінальних статусів.

Парамон Зимовказівник або Парамонов день

У народне свято 29 листопада наші предки топили піч і перевіряли запас дров на зиму, а при необхідності докуповували деревину. В українській печі готували страви, пекли хліб, виготовляли посуд, сушили гриби, городину і ягоди на Святвечір. За піччю намагалися доглядати і регулярно її чистити, інакше в ній, за повір’ями, може оселитися нечисть.

У день Парамона існував ритуал на везіння і щастя. У це народне свято ходили до сусідів і просили позичити якусь дрібничку на кшталт яйця чи цибулини. Вірили, що після такого людина весь наступний рік буде везучою.

У свято 29 листопада люди намагалися прислухатися до порад рідних і друзів. Вважалося, що в цю дату люди стають мудрішими і можуть приймати далекоглядні рішення. А ось для заробітку і покупок день вважається невдалим.

Також день вважався небезпечним для здоров’я, оскільки в цю дату зазвичай дули сильні холодні вітри і йшов мокрий сніг. Через протяг і мокрі ноги люди часто хворіли. Зазвичай в цю дату народ залишався вдома. Чоловіки займалися утепленням будинку і засолюванням сала, а жінки присвячували день рукоділлю.

Що не можна робити

Не розмовляйте з людиною через поріг в цей день, інакше посваритеся в майбутньому.

Невдалий день для грошових справ. Краще утриматися від великих і необдуманих покупок.

Не варто в цю дату ігнорувати поради близьких і друзів – вони можуть вам стати в нагоді.

Вагітним в цей день не можна їсти ягоди.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо в цей день йде сніг, то скоро почнуться сильні хуртовини.
  • Вітряна погода віщує холодну і сніжну зиму, дощова – теплу і сиру зиму.
  • Ожеледь на дорогах віщує морозну, але малосніжну зиму.
  • Чим тепліше погода в цей день, тим холодніше буде зима.
  • Якщо з берези ще не опало все листя, то в грудні буде багато теплих днів.
  • Хмари низько пливуть – до морозів.
  • Якщо з ранку пішов сніг, то до самого Дня святого Миколая (6 грудня) будуть снігопади.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Валеріан, Данило, Денис, Іван, Микола, Сергій.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 29 листопада. Писали, якою буде погода у Кривому Розі 29 листопада.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору