Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День Десантно-штурмових військ Збройних сил України, День гідності та свободи: яке народне свято та що не можна робити 21 листопада

21 листопада відзначають День Десантно-штурмових військ Збройних сил України, День гідності та свободи, Всесвітній день рибальства. Православна церква України відзначає одне з найважливіших Богородичних свят – Введення у храм Пресвятої Богородиці. У народі відоме свято під назвами Введення в храм Пресвятої Богородиці, Архангел Михайло, Михайлів день, Собор архангела Михайла.

День Десантно-штурмових військ Збройних сил України

21 листопада кожного року Україна відзначає День десантно-штурмових військ, котрий з’явився у 2017 році разом з заміною назви десантних військ на десантно-штурмові. Колишнє професійне свято мало назву День високомобільних десантних військ. Перше святкування відбулося у нашій столиці на Михайлівській площі, де військо отримало від Президента України оновлену символіку.

День гідності та свободи

Українське національне свято, що відзначається щорічно 21 листопада, починаючи з 2017 року. Дата є знаменною для кожного українця і почала святкуватися замість Дня Свободи (22 листопада), проголошеного у 2005 році та скасованого у 2011 році. Свято покликане затвердити прагнення українських громадян до демократії, свободи та справедливості і схвалити рух до європейського майбутнього. Хоча День гідності і свободи отримав статус державного свята, він залишається робочим днем.

Свято проголошене 30 вересня 2017 року Указом Президента України №300/2017 «Про відзначення у 2017 році Дня Гідності та Свободи».

Свято вказує на дві доленосні для українського народу події: Помаранчеву революцію, що відбулася в 2004 р. та Революцію гідності – 2013-14 років.

Всесвітній день рибальства

Всесвітній день рибальства (World Fisheries Day) проводять щороку 21 листопада. У святкових заходах беруть участь риболовні співтовариства, асоціації та спілки, ця свято промислового рибальства. Для людства прибережне та внутрішнє рибальство має важливе значення як одне з багатих джерел продовольства. Водойми, річки, озера та океани дають людині рибу у величезних об’ємах. У галузі рибальства зайняті мільйони людей по всьому світу – місцеві рибалки, переробники, торговці рибою та широким спектром водних продуктів.

Введення в храм Пресвятої Богородиці або Михайлів день

У народне свято 21 листопада люди відзначали закінчення осені та настання справжньої зими. У Київській Русі цю дату називали днем молодих сімей. У містах проводилися ярмарки та розпродажі, на які дівчата вбиралися у найкращі вбрання.

Михайлів день наші предки пов’язували з коротким потеплінням – останнім в цьому році. Цей день отримав назву “Михайлівські грязі”, оскільки дороги сильно відтавали і ставали непрохідними. Українці казали, що на Собор архангела Михайла “святий Михайло приїзджає на білому коні”, маючи на увазі випадіння першого снігу.

У це народне свято, згідно з давніми повір’ями, не можна робити ніяку роботу в корисливих цілях. Наші предки побоювалися, що Михайло покарає того, хто буде наживатися на людях сьогодні.

Свято 21 листопада вдале для вирішення сімейних проблем, і в цілому його краще провести з сім’єю. Також день хороший для водних процедур, таких як лазня або відвідування басейну.

Народженого 21 листопада хлопчика варто назвати Михайлом. Тоді його життя буде довгим і щасливим, а архангел завжди буде оберігати його від бід. Народжену 21 листопада дівчинку рекомендується назвати Марією на честь Богородиці.

Що не можна робити

Не можна мити голову, інакше “змиєте” розум.

Категорично заборонено займатися шахрайством, завищувати ціни на товари і послуги, забирати чуже майно.

У цей день варто утриматися від оцінювання інших людей, засудження і заздрості. Не можна обговорювати людей за спиною.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду у цей день

  • Багато жолудів на дубі – до м’якої зими.
  • Якщо день теплий і сонячний, то зима буде морозною.
  • Густий туман сьогодні віщує потепління.
  • Якщо з ранку мороз, то в грудні і січні буде багато снігу.
  • Іній вранці – до суворої зими.

Іменини: Павло, Олексій, Володимир, Микола, Ада.

Раніше ми розповіли, про гороскоп на 21 листопада. Писали, про погоду на 21 листопада.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

Нагору