Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

17 листопада – Міжнародний день студента та День студента в Україні: чому сьогодні не варто виходити з дому

17 листопада відзначають Міжнародний день студента та День студента в Україні, Всесвітній день передчасно народженої дитини, Міжнародний день протидії булінгу. Православна церква України вшановує пам’ять богослова та святителя Григорія Чудотворця. У народі відоме під назвами Григорій-зимовказівник, день Єремія, Єрема – сиди вдома.

Прикмети погоди та що не можна робити 17 листопада, розповість Інформатор.

Міжнародний день студента та День студента в Україні

Свято всіх студентів в Україні відзначають так, як і в більшості країн світу – 17 листопада. Історія сучасного святкування почалася в Чехословаччині під час Другої світової війни, пов’язана з трагічними подіями.

28 жовтня 1939-го в окупованій Чехословаччині празькі студенти і викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відзначити річницю утворення Чехословацької держави. Окупанти розігнали демонстрацію, при цьому був застрелений студент медичного факультету Ян Оплетал. Похорони Яна пройшли 15 листопада 1939-го і переросли в акцію протесту. Десятки демонстрантів були арештовані.

Саме на честь цих подій та задля вшанування пам’яті молодих людей на Світовому конгресі визнали 17 листопада Днем студентів. В Україні цю дату офіційно заснували президентським указом 1999 року.

Всесвітній день передчасно народженої дитини

Щорічно 17 листопада людство відзначає міжнародну подію – Всесвітній день передчасно народженої дитини.

Ідея цього дня з’явилася у 2008 році, ініціатором виступив Європейський фонд допомоги новонародженим. Тож, у 2009 році здійснилося перше відзначення цього дня, проте назва була інакшою: «Міжнародний день поінформованості про недоношеність». Вже на наступний рік коло організацій-учасників цієї події значно розширилося, тому було вирішено зробити подію міжнародною та змінити у 2011 році назву на «Всесвітній день недоношених дітей». З кожним роком увага до теми передчасно народжених дітей та увага до події зростає: більше сотні країн та мільйони людей на всій планеті об’єднуються заради розв’язання проблеми недоношеності.

Міжнародний день протидії булінгу

Міжнародний день протидії булінгу – це глобальна ініціатива, що відзначається двічі на рік, у лютому та листопаді, з метою вирішення нагальної проблеми булінгу серед дітей, підлітків і навіть дорослих. Цей день слугує платформою для об’єднання громад, шкіл, робочих місць та окремих осіб проти переслідувань і булінгу в усіх його формах.

Григорій-зимовказівник або день Єремія

У народне свято 17 листопада часто випадав перший сніг. Діти гралися у сніжки та робили сніговиків, а підлітки каталися на санях. Зазвичай 17 листопада стояла погана погода, непридатна для їзди дорогами. Тож дорослі у справах нікуди не їздили. Часто в цю дату дув вогкий північний вітер, який приносив лихоманки.

За старим стилем 17 листопада відзначають свято на честь мучеників Никандра і Єремія, учнів апостола Павла. Цей день у наших предків отримав назву день Єремія.

Сьогоднішня дата вважалася небезпечною і несприятливою через розгул на землі злої сили. Вважалося, що злі духи в цей день намагаються увійти в будинки і розпалити пожежу в печах, а на людей на вулицях насилають лихоманки. Тому в це народне свято намагалися без великої необхідності не виходити на вулицю і не залишати багаття без нагляду.

Наші предки в свято 17 листопада виходили на вулицю, тому що вистачало роботи вдома. Чоловіки чинили і утеплювали вікна, чистили піч, замінювали віконниці. Жінки збиралися разом за рукоділлям, виготовляли тепле взуття та светри, ткали килими.

У день Єремія наші предки наділяли особливою цілющою силою грона горобини. Наші предки вірили, що горобина вилікує людину від хвороб, а гілка з ягодами на підвіконні захистить будинок від біди.

Що не можна робити 

Без великої необхідності не варто виходити з дому сьогодні.

Не можна нікому позичати дрова, вугілля і сіль в цей день.

Не можна одягатися занадто легко і не по погоді, інакше ризикуєте захворіти.

У цей день не варто відкривати вікна і надовго відкривати двері – це привертає злі сили.

У цей день не можна грати весілля і взагалі влаштовувати людні галасливі гуляння.

Невдалий день для торгівлі. Не варто призначати великі угоди.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Кури обскубують на собі пір’я – до снігопаду.
  • Хвилясті хмари сьогодні віщують швидке погіршення погодних умов.
  • Якщо калюжі вкрилися льодом, то в грудні випаде багато снігу.
  • Туман вранці обіцяє відлигу.
  • Іній покрив дерева – з швидким морозам.
  • Якщо качки залишилися зимувати в Україні, то зима буде м’якою.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети нам актуальні.

Іменини: Геннадій, Григорій, Захар, Іван, Михайло, Ян, Вікторія.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 17 листопада. Писали, якою буде погода у Кривому Розі 17 листопада та що Україну накриє циклон Linus.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

Нагору