Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

9 листопада: що відзначають у світі та в Україні, прикмети погоди та що не можна робити

9 листопада відзначають Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва, Міжнародний день проти фашизму і антисемітизму, День народження неонової реклами. Православна церква України вшановує пам’ять преподобної Матрони Константинопольської, святого Онисифора Києво-Печерського, а також ікону Божої Матері “Скоропослушниця”. У народі відоме свято під назвами Матрона зимова, Матронін день, Нестор Літописець.

Хто відзначає сьогодні іменини, – пише Інформатор.

Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва

Свято було започатковане президентом України Леонідом Кучмою 21 березня 2000 року, враховуючи вагомий внесок працівників культури та аматорів у відродження української національної культури, розвиток народної творчості, активну культурно просвітницьку діяльність. Тоді дата святкування була 23 березня, але у 2013 році її змінили.

Свято засноване, щоб ушанувати професіоналів та аматорів, які займаються мистецтвом, підтримують народні традиції та популяризують українську культуру.

Міжнародний день проти фашизму і антисемітизму

Щорічно 9 листопада у світі відзначається Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму, який започаткували у пам’ять про перший напад на євреїв німецькими нацистами. Масова акція насильства відбулася 9 листопада 1938 року та отримала назву «Кришталева ніч», з цієї події розпочалось активне знищення єврейського народу (Голокост).

День народження неонової реклами

9 листопада відзначають День народження неонової реклами (Neon Sign Day) – це свято мистецтва яскравого світла. Цей день відзначається в пам’ять про розробку першої неонової вивіски французьким хіміком Джорджем Клодом у 1911 році, що знаменує собою більш ніж столітній внесок неону в міську естетику. Це день, коли можна оцінити сяючу привабливість неонових вивісок, які освітлюють наші міста та підприємства.

Перша неонова вивіска була використана паризьким перукарем у 1912 році, всього через рік після його винаходу. Це ознаменувало початок ери, коли неон став символом сучасності та прогресу, а бізнес швидко перейняв цю технологію для залучення клієнтів.

Матрона зимова або Матронін день

Наші предки в це народне свято очікували похолодання і перших зимових морозів. За це дата отримала назву Матрона Морозна. Селяни ховали вози і діставали сани. Чоловіки утеплювали стіни і вікна в будинки, побоюючись холодного північного вітру.

У свято 9 листопада було прийнято розбирати шафу з одягом. Літні речі ховали в скрині і прибирали на горище, а зимові складали в шафі. Непотрібні і не по розміру речі наші предки роздавали жебракам і нужденним людям.

Загалом ця дата вважається особливо вдалою для благодійності та безкорисливої допомоги. Люди вірили, що зроблене 9 листопада добро повернеться людині в потрійному розмірі. Але за недобрі вчинки також доведеться відповідати.

У давні часи в народне свято 9 листопада був цікавий звичай. У цю дату люди вимовляли вголос якийсь зарок (обіцянку) і намагалися виконати її протягом дня. Найчастіше це була якась домашня справа або рукоділля. Люди вірили, що якщо виконати зарок до заходу сонця, то доля щедро нагородить. Але якщо провалити обіцянку, то варто чекати біди.

Що не можна робити 

У цей день не можна давати обіцянки, в яких ви не впевнені. Також категорично заборонено брати кредити і гроші в борг, якщо є ризик, що ви не зможете повернути борг. В іншому випадку є ризик загрузнути в боргах.

Робити стрижку, манікюр і педикюр 9 листопада – до частих хвороб. Особливо небезпечно це для вагітних.

Не варто в цю дату залишати старий одяг і взуття, яку давно ніхто не носить. Краще віддати або пожертвувати комусь такі речі. За старими прикметами, старий одяг в цей день притягує старі проблеми.

Прикмети погоди

У цей день існують такі прикмети погоди:

  • Ранковий туман в цей день віщує швидке потепління.
  • Вранці чути спів птахів – до гарної погоди.
  • Між деревами з’явилося багато павутини-похолодання настане не скоро.
  • Ранню зиму віщує холодний північний вітер.
  • Якщо пішов дощ, то буде хороший урожай пшениці.
  • Іній на деревах вранці обіцяє швидкі заморозки.

Іменини: Антон, Віктор, Дмитро, Юхим, Іван, Ілля, Йосип, Костянтин, Нестор, Олександр, Олексій, Семен, Теодор, Тимофій, Федір, Ян, Євстолія, Мотря.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 9 листопада. Писали, якою буде погода у Кривому Розі на 9 листопада.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

 

 

Нагору