Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

7 листопада: які події відзначають у світі та в Україні, прикмети погоди та що не можна робити

7 листопада, відзначають Міжнародний день медичної фізики, Міжнародний день африканського письменника. Православна церква України вшановує пам’ять мучеників Феодота Анкірського і преподобного Лазаря Галісійського, а також мучениць Фесалонікії і Касинії. У народі відоме під назвами Федот Льодостав, Федотів день, Дідівські плачі, Праведна Тавіфа.

Які існують сьогодні традиції та хто відзначає іменини, – розповість Інформатор.

Міжнародний день медичної фізики

Міжнародний день медичної фізики (International Day of Medical Physics) відзначається 7 листопада. Всесвітня Організація Здоров’я запровадила дану подію на честь дня народження Марії Склодовської-Кюрі – завдяки її працям стало можливе використання радіаційної терапії для лікування онкології.

Цей день є даниною поваги значному внеску медичних фізиків в охорону здоров’я. У 2023 році Міжнародний день медичної фізики відзначає особливу віху, святкуючи 60-річчя галузі з темою «60-річчя: Стоячи на плечах гігантів».

Міжнародний день африканського письменника

Його святкування було ініційоване у 1992 році панафриканською Асоціацією письменників. Метою цього дня є поширення унікальної літератури Африки на інших континентах. Завдяки їй читачі в усьому світі можуть знайомитися з дивовижними автентичними культурами корінних народів більше ніж 54 країн материка.

Зараз африканські письменники часто нагороджуються престижними преміями, а четверо з них вже стали нобелівськими лауреатами. Вони беруть участь у книжкових ярмарках, літературних форумах та міжнародних конференціях, а деяких запрошують як сценаристів на знімальні майданчики.

Федотів день

У народне свято 7 листопада, за давніми віруваннями, буде корисно для душевного здоров’я трохи поплакати і пожаліти себе. Люди вірили, що якщо в цей оплакати свої проблеми, образи і тривоги, то після цього стане набагато легше. Також в цей день народ оплакував померлих друзів і рідних. Вважалося, що після цього покійному стане легше на тому світі.

Феодотів день часто проводили на кладовищі, доглядаючи за могилами близьких. Біля могили прибирали і пололи бур’яни, висаджували нові квіти. Після кладовища йшли до церкви і ставили свічки за упокій близьких. Якщо в свято 7 листопада йшов дощ або сніг, то люди говорили, що природа плаче за загиблими.

Часто до початку листопада наступали перші серйозні заморозки, а річки вже покривалися кіркою льоду. Тому одна з назв народного свята – Феодот-Льодостав. Рибалки готувалися до підлідної риболовлі. У рибалок в цю дату буде багатий улов.

День здавна вважається вдалим для рукоділля і ручної праці. Також цей день, за повір’ями, вдалий для сиріт – їм допомагають святі дня.

Що не можна робити 

Вагітним жінкам в цей день не можна злитися і сваритися з близькими, згадувати старі образи, обманювати інших людей. Тоді їхній малюк точно народиться здоровим. Також не варто думати про погане, оскільки негативні переживання можуть вплинути на здоров’ї дитини.

Брехати і обманювати 7 листопада не можна, інакше з вами вчинять так само.

Невдалий день для ведення бізнесу, торгівлі, великих покупок і укладення угод

7 листопада не можна в’язати, але можна ткати і вишивати.

Не можна спати на чужій подушці в цю ніч. Також вночі не можна спати під місячним світлом.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо на дорогах ожеледь, то зима буде затяжною.
  • Листя на вишні досі жовте – до пізньої зими.
  • Якщо вночі не видно зірок, то скоро настане похолодання.
  • Випав сніг – до хорошого врожаю озимих і злакових культур.
  • Ворони риються в землі і впали листі – до морозного листопада.
  • Зима настане пізно, якщо до цього дня не пропали павуки і мухи.

Іменини: Олександр, Олексій, Опанас, Богдан, Валерій, Василь, Веніамін, Георгій, Григорій, Євген, Єгор, Іван, Іларіон, Кирило, Костянтин, Максим, Михайло, Микола, Павло, Сергій, Теодор, Федір, Ян, Єлизавета.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 7 листопада. Писали, про погоду на 7 листопада.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору