Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День створення Європейського союзу, День всіх святих: чому вдалий день для святкування весілля саме 1 листопада

1 листопада відзначають День створення Європейського союзу, Всесвітній день вегана, День всіх святих. Православна церква України вшановує пам’ять безсрібників і чудотворців Кузьми і Даміана Асійських та їхньої матері Феодотії. У народі відоме свято під назвами Кузьминки осінні, Іванів день, Проводи осені.

Прикмети погоди та що не можна робити сьогодні, – розповість Інформатор.

День створення Європейського союзу

Утворився Європейський союз ще 7 лютого 1992 року на основі Маастрихтського договору. Проте офіційно договір почав діяти від 1 листопада 1993 року. Цьому передувала величезна робота, що почалася ще з 1951-го року, коли в Парижі було підписано договір про створення Європейського об’єднання вугілля і сталі.

Європейський Союз – економічний та політичний союз держав-членів, що розташовані здебільшого у Європі. Ідея створення спільноти почала реалізовуватись після Другої світової війни, коли всі держави Європи зрозуміли те, що вони не можуть існувати відокремлено один від одного, що спільними зусиллями вони зможуть досягти значних висот.

Всесвітній день вегана

Кожного року 1 листопада відзначається Всесвітній день вегана.

Цікаво, що ідея вегетаріанства та веганства з’явилася аж 2500 років назад в Індії та ще в деяких країнах. Індуїзм пов’язує відмову від м’яса зі священною коровою та філософією переселення душ, буддисти та джайністи також підтримували веганство. Відомо, що грецький філософ та математик Піфагор був переконаним вегетаріанцем.

Святкування події розпочалось у 1994 році на річницю заснування першої «Веганської спілки», яка з’явилась у Великобританії в 1944 році за ініціативи Дональда Вотсона. Термін «веган» було утворено за допомогою скорочення слова «вегетаріанець».

День всіх святих

Християни-католики відзначають День всіх святих 1 листопада. В католицькому календарі це є свято найвищого рангу, коли всі віряни неодмінно повинні відвідати месу.

Історія виникнення Дня всіх святих в Англії та Ірландії має глибинні язичницькі корені. Подію пов’язують з кельтським святом Самайн, що символізував завершення збору врожаю. Після прийняття християнства свято стало називатися Днем усіх святих. У VIII столітті папа Григорій IV постановив, що всі католики повинні святкувати День всіх святих 1 листопада.

Проводи осені 

Наші предки в це народне свято проводжали осінь і зустрічали зиму. Одна з назв дня – Проводи осені. У давні часи в цю дату починалися перші зимові морози. У холодні роки вже лежав сніг.

Проводили осінь в цей день багатим столом. До цього дня різали домашніх качок і курей, а з м’яса готували пироги, бульйони і холодець. Також готували страви з курячих яєць. У свято 1 листопада запрошували гостей і пригощали ситними стравами. Заможні люди відправляли домашню птицю в подарунок біднішим родичам.

У цей день у наших предків була традиція годувати птахів. Господарі насипали зерно і хлібні крихти посеред двору і чекали, щоб прилетіли птахи. Якщо їжу почали клювати сороки, то зима буде ситною і спокійною, ворони – до складних і голодних часів, сойки – до сімейного щастя.

У народне свято 1 листопада наші предки масово гуляли весілля. Не дарма сам листопад місяць в давні часи називали “весільник”, а покровителів 1 листопада Кузьму і Дам’яна вважали покровителями шлюбу і сімейного життя. Перед весіллям наречена зустрічалася з подругами на останні посиденьки. Дата 1 листопада – дуже вдала для весілля і вінчання.

Що не можна робити

  • Не можна виливати на вулицю воду після купання немовляти, бо дитина буде погано спати і увесь час плакати.
  • Цього дня не дозволяється їсти куряче м’ясо.
  • Не варто братися за нові справи.

Прикмети погоди

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо день холодний, то через тиждень настане відлига.
  • Випав перший сніг – через 40 днів настане справжня зима.
  • 1 листопада видалося теплим – до теплої зими і ранньої весни.
  • Якщо пішов дощ, то перший сніг випаде тільки в кінці листопада.
  • Синиці прилетіли – скоро похолодає.
  • Грім в цей день віщує часту зміну погоди в листопаді.
  • Якщо на горобині і калині дуже багато ягід, то зима буде морозною і сніжною.
  • Ранковий туман в цей день віщує потепління.

Іменини: Адріан, Давид, Дем’ян, Денис, Дмитро, Іван, Кузьма, Олександр, Петро, Сава, Теодор, Федір, Єлизавета, Уляна, Юліана.

Раніше ми розповідали, про гороскоп для всіх знаків зодіаку на 1 листопада. Писали, якою буде погода на 1 листопада.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

Нагору