Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

31 жовтня – Хелловін: які події відзначають у світі, заборони та прикмети

31 жовтня відзначають Хелловін, Всесвітній день міст, Міжнародний день економії. Православна церква України вшановує пам’ять апостолів від 70-ти Стахія, Урвана, Наркіса, Апелія, Епімахая, а також преподобних Спиридона і Никодима. У народі відоме свято під назвами Спиридон і Никодим, Лука голодний, Луків день.

Хто відзначає іменини 31 жовтня, – розповість Інформатор.

Хелловін

Святкується в ніч проти 1 листопада. Хелловін – видозмінене свято древніх кельтів під назвою Самайн, що означало закінчення збору врожаю. Також цього дня вшановували предків. За легендами тоді на землю поверталися душі померлих, а разом з ними – різна нечисть. Тому в цей день заведено виряджатися у різних монстрів.

Найгучніше відзначається у США, Канаді, Ірландії та Великій Британії. Хоч в цих країнах Хелловін не є державним святом, та за популярністю поступається лише Різдву. В Україні набуває поширення після здобуття незалежності, разом з пожвавленням у світі процесів американізації наприкінці XX століття.

Всесвітній день міст

Генеральна Асамблея ООН 27 грудня 2013 року ухвалила рішення оголосити 31 жовтня, починаючи з 2014 року, Всесвітнім днем ​​міст. Головна мета – привернути увагу широкої світової громадськості до проблем урбанізації.

Цей День проходить під загальним гаслом «Краще місто, краще життя», проте, щороку обирається тема Дня, покликана привернути увагу до успіхів в галузі урбанізації або до проблем в цій сфері.

Міжнародний день економії

Історія свята World Savings Day почалася 27 жовтня 1924 року. Саме тоді відбувся Перший міжнародний конгрес ощадних банків у Мілані за участю представників 29 країн. В останній день конгресу, 31 жовтня, фінансовими інститутами була запропонована ідея святкувати Всесвітній день заощаджень (накопичень).

Така назва свята існувала до 1989 року. І вже тоді останній день жовтня оголосили World Savings Day – Міжнародним днем економії за офіційною директивою ООН. Назву придумав італійський професор Раввиць, що дозволили вкласти більш широкий сенс. Адже економія не обмежується заощадженнями. Вона охоплює такі поняття, як економія часу, енергетичних ресурсів, природних скарбів, корисних копалин.

Луків день

Стародавні слов’яни в це народне свято ходили на риболовлю, полювання і збір грибів в лісі. Вважалося, що останній день жовтня принесе багатий улов і надовго забезпечить сім’ю їжею.

Селяни в свято 31 жовтня дбали про курей – перевіряли їхнє здоров’я, додавали в їжу кісткове борошно або крейду, утеплювали і прибирали курник. Слабких птахів відбирали для забою, а з м’яса готували бульйони, пироги і холодець. З’їсти страву з курятини 31 жовтня – хороша прикмета.

У народне свято 31 жовтня наші предки займалися творчістю. Святий Лука в народі вважався покровителем іконописців і художників. Люди вірили, що будь-яке пов’язане з малюванням справу в цю дату пройде вдало і принесе благополуччя.

Дата 31 жовтня вважається дуже вдалою для посадки озимої цибулі – урожай обов’язково порадує. Також для міцного здоров’я в цей день можна з’їсти шматок сирої цибулі.

Що не можна робити 

День вважається невдалим для працевлаштування і пошуку нової роботи, а також для прийому на роботу нових співробітників, інакше в майбутньому можливі проблеми з кар’єрою.

Не можна ні з ким сваритися і конфліктувати в цей день, інакше відносини з людиною зіпсуються надовго.

Їсти гостру їжу в цей день – до проблем зі шлунком. Також заборонено в цю дату пити спиртні напої.

Нещастя наздожене людину, яка в цей день буде рубати дерева, ламати гілки і зривати кору.

Не давайте гроші в борг, інакше вам їх не повернуть.

Прикмети погоди

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо до дня Луки жодного разу не випав сніг, то зима настане нескоро.
  • Домашня худоба не виходить на вулицю і шерсть надуває – до погіршення погоди.
  • Блідий і каламутний місяць вночі віщує сніг або дощ.
  • Птахи сильно линяють – до потепління.
  • Якщо день видався безхмарним, то в листопаді буде багато теплих днів.
  • Спів птахів чути перед потеплінням.
  • Зима буде морозною і сніжною, якщо мурахи побудували високі мурашники.

Іменини: Гавриїл, Георгій, Григорій, Дмитро, Костянтин, Михайло, Микола, Пантелеймон, Пантелей, Петро, Сергій, Устин, Федір, Федора.

Раніше ми розповідали, про гороскоп для всіх знаків зодіаку на 31 жовтня. Писали, про погоду на 31 жовтня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

Нагору