Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

26 жовтня: що відзначають у світі та в Україні, прикмети погоди та чому не можна у цей день прибирати в домі

26 жовтня відзначають Свято приємних несподіванок, День гарбуза. Православна церква України вшановує пам’ять великомученика Дмитра Солунського, якому моляться про смирення і терплячість, а також про сміливість перед битвою. У народі відоме свято під назвами Дмитрієв день, Дмитро Солунський, Агафонов день.

Прикмети погоди та що не можна робити, – розповість Інформатор.

Свято приємних несподіванок

Свято має неофіційний характер, не є державним, національним або міжнародним. Також достеменно невідома історія виникнення події. Вважається, що свято запропонував хтось із користувачів онлайн-простору, але автор побажав залишитися невідомим.

Pleasant Surprise Day придумали для того, щоб створювати гарний настрій, дарувати подарунки, допомагати оточуючим людям.

День гарбуза

Щорічно 26 жовтня у США відзначається День гарбуза (Pumpkin Day). Але свято з кожним роком поширюється світом, набуваючи всесвітнього статусу, бо прихильників цього смачного помаранчевого плоду багато і в інших країнах. Це день, присвячений вшануванню одного з найулюбленіших і найуніверсальніших плодів на землі – гарбуза. За його поживні властивості та багате культурне значення, гарбуз займає особливе місце в багатьох серцях і традиціях.

Гарбузи належать до родини гарбузових, до якої входять огірки, дині, кавуни, дині, канталупа та цукіні. Всупереч поширеній думці, гарбузи – це фрукти, а не овочі. Родом з Центральної Америки та Мексики, гарбузи вирощують у Північній Америці вже понад 5 000 років.

Термін “гарбуз” еволюціонував з часом. У 1500-х роках французький дослідник Жак Картьє, досліджуючи регіон Святого Лаврентія в Північній Америці, назвав їх “gros melons”, що пізніше було перекладено англійською як “pompions”, а згодом стало “pumpkin”.

Дмитрієв день або Дмитро Солунський

Наші предки в народне свято 26 жовтня поминали покійних близьких і друзів протягом усього тижня, на який випало свято. Особливим днем вважалася найближча до свята субота, коли всі йшли на цвинтар. Цього року Дмитрівська батьківська субота випадала на 21 жовтня.

У свято 26 жовтня українці не працювали, а ходили на могили близьких, прибирали і ставили свіжі квіти. Також до цієї дати проводили генеральне прибирання в будинку. Вважалося, що в цей день в будинку повинен бути порядок. Жінки прали постільну білизну, вибивали килими і мили вікна, а чоловіки чистили піч і прибирали в погребі.

У це народне свято часто готували поминальні страви – кутю, капусняк, пампушки, кисіль. Також в родині могли готувати страви, які любив за життя померлий.

У день Агафона в давні часи ходили в баню і парилися на цілющих травах. Вірили, що після такої процедури жодна осіння хвороба організму не буде страшна.

День вважається вдалим для лікування будь-яких хвороб, а також для освячення нового житла після переїзду.

Що не можна робити 

  • Заборонено фізично навантажуватися.
  • Не можна прати та прасувати білизну.
  • До цього дня потрібно посадити озимий часник, якщо це зробити пізніше, то урожаю не буде.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо день теплий, то зима буде теплою.
  • Випав іній на деревах і траві – до сніжної зими.
  • Кішка закриває морду лапами – до похолодання.
  • Якщо до цього дня вода в ставках жодного разу не замерзала, то до кінця жовтня не буде морозів.
  • Півень кукурікає ввечері – до зміни погоди.
  • Якщо сонце під час заходу ховається за хмарами, то бути негоді.
  • У лісі повторно виросли гриби – до пізнього першого снігу.

Іменини: Дмитро, Афанасій, Марк, Василь, Антон.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 26 жовтня. Писали, про погоду на 26 жовтня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

Нагору