Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

25 жовтня – День військового капелана в Україні: що відзначають у світі та чому в цей день не можна відмовити людині в допомозі 

25 жовтня відзначають День військового капелана в Україні, Міжнародний день художника, Всесвітній день опери. Церква України вшановує пам’ять мучеників Маркіяна і Мартирія, затворників Києво-Печерської Лаври в Дальніх печерах, а також мученика Анастáсія і праведної Тавіфи. У народі відоме свято під назвами дідівські плачі, Праведна Тавіфа, Андрон-Звіздар.

Які існують прикмети погоди та що не можна робити 25 жовтня, – розповість Інформатор.

День військового капелана в Україні

Це свято було започатковане на честь святого Мартина Милостивого, єпископа Турського, якого вважають засновником та покровителем військового духовенства. Святителя Мартина Милостивого вважають засновником військового капеланства і покровителем військових капеланів.

Військові капелани в Україні виконують важливу роль. Словом і вчинком, порадою й увагою, добротою та співчуттям вони оберігають душі бійців, зцілюючи їхні невидимі рани. Вони є не лише духовною, а й психологічною підтримкою для бійців.

Міжнародний день художника

Історія International Artist Day почалася у 2004 році. Святкувати цю подію запропонував відомий канадський художник Кріс Мак-Клюр, що пише полотна у стилі романтичного реалізму. Свято було започатковане, щоб підкреслити внесок художників у культурний розвиток суспільства, розповісти людству про те, що емоції та відчуття можна передавати за допомогою малюнків.

Всесвітній день опери

25 жовтня у різних країнах відзначають Всесвітній день опери (World Opera Day), що поєднує митців та шанувальників оперного мистецтва.

Це нове свято виникло у 2019 році. Дата проведення обрана невипадково – 25 жовтня народилися Жорж Бізе та Іоганн Штраус. Сумісна ініціатива святкування належить організаціям Опери Європи, Опери Америки та Опери Латинської Америки. Ідея була підтримана всіма провідними культурними інституціями світу.

Дідівські плачі

У свято 25 жовтня влаштовували Дідівські плачі. У цей день зазвичай випадав сніг або йшов дощ, тобто небо плакали. Разом з ним плакав і весь народ. Люди вірили, що якщо в цю дату оплакати свої тривоги і горе, то незабаром стане набагато легше морально.

У Київській Русі в це народне свято було прийнято оплакувати померлих друзів і близьких. 25 жовтня відвідували могили рідних і займалися прибиранням, приносили свіжі квіти. Нерідко в цей день влаштовували поминки зі стравами, які любив покійний, а залишки їжі роздавали жебракам. Також в цей день допомагали сиротам. Обдурити сироту або вкрасти щось у такої дитини вважалося серйозним гріхом.

Народне свято 25 жовтня здавна вважається вдалим для продажів і торгівлі. Але за прикметами в цей день не можна їсти хліб, якщо розраховуєте отримати хороший прибуток.

Також наші предки в день Адроніка спостерігали за зірками і по ним ворожили про погоду в найближчі дні.

Що не можна робити 

Категорично заборонено ображати тварин в цей день і кричати на них. Така поведінка принесе нещастя людині. Також в цей день не можна різати на м’ясо домашню худобу і птицю.

Не варто в цей день займатися важкою фізичною працею, ремонтом, будівництвом, піднімати важкі речі.

Якщо в цей день влаштовують поминки і після них залишиться їжа, то не можна викидати продукти. Їх слід віддати нужденним.

За давніми прикметами в цей день не можна купувати церковні свічки.

Обдурити сироту або відмовити такій людині в допомозі в цей день вважається великим гріхом.

Торговцям і продавцям в цей день не можна їсти хліб і борошняні вироби.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Вночі зірки яскраво сяють – до морозу, не видно зірок – до потепління. Якщо зірки і місяць синюватого кольору, то погода різко зміниться, а якщо жовтого – погода буде вітряною і сухою.
  • Північний вітер обіцяє похолодання, а південний – потепління.
  • Якщо прогримів грім 25 жовтня, то зима буде малосніжною і короткою.
  • Цілий день небо вкрите свинцевими хмарами – до похолодання.
  • Сонце світить, але не гріє – бабине літо вже закінчилося.
  • Кури почали линяти – до потепління.
  • Ранковий туман віщує відлигу.
  • Якщо листя і трава вкрилися інеєм, то до кінця жовтня потепління не буде.

Іменини: Олександр, Богдан, Денис, Іван, Кузьма, Лаврентій, Макар, Максиміліан, Мартин, Микола, Остап, Тарас, Ян, Домініка.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 25 жовтня. Писали, про погоду на 25 жовтня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

Нагору