Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

19 жовтня: які події відзначають у світі та в Україні та чому в цей день треба їсти домашній хліб

19 жовтня відзначають Всеукраїнський день відповідальності людини, Міжнародний день кредитних спілок, Міжнародний день джину з тоніком. Православна церква України вшановує пам’ять пророка Їоіля і мученика Уара, блаженної Клеопатри та її сина Іоанна. У народі відоме свято під назвами Іванів день, Проводи осені, Фомин день, Фома-хлібник.

Які прикмети погоди та заборони дня існують 19 жовтня, – розповість Інформатор.

Всеукраїнський день відповідальності людини

Це свято має на меті підвищення рівня відповідальності серед громадян та вшанування пам’яті видатного українця Богдана Гаврилишина.

Влітку 2021 року Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про встановлення Всеукраїнського Дня відповідальності людини». Ініціатива встановлення цього дня належить Фонду родини Богдана Гаврилишина. Богдан Гаврилишин, працюючи на світовому рівні, дійшов висновку, що однією з передумов виконання Загальної декларації прав людини є усвідомлення та прийняття кожним членом суспільства індивідуальної відповідальності на всіх рівнях. У 2014 році він створив «Декларацію відповідальності людини», де відобразив різні рівні відповідальності.

Міжнародний день кредитних спілок

Міжнародний день кредитних спілок відзначають в третій четвер жовтня з 1948 року. Вперше цей день відзначали 17 січня 1927 року за ініціативи американської Ліги кредитних спілок у Массачусетсі, США.

Мета заходів – підвищення обізнаності громадськості про роботу кредитних спілок та фінансової кооперації у світі. Організаторами свята виступають Всесвітня рада та Національна асоціація кредитних спілок

Міжнародний день джину з тоніком

Коктейль джин з тоніком сягає своїм корінням в колоніальну епоху Британської імперії. Британська Ост-Індська компанія під час свого правління в Індії в 1700-х роках зіткнулася з проблемою малярії. Шотландський лікар Джордж Клегхорн відкрив, що хінін, компонент тонізуючої води, може лікувати цю хворобу. Однак гіркий смак хініну не подобався багатьом. Щоб зробити його більш приємним, британські офіцери в Індії почали змішувати тонізуючу воду з джином, цукром, лаймом і водою. Ця суміш не тільки зробила ліки приємнішими, але й призвела до народження коктейлю з джином і тоніком. З часом напій еволюціонував, і сучасна тонізуюча вода містить менше хініну і є більш солодкою.

Цей доступний напій, який колись вважався напоєм для менш заможних, сьогодні став основним напоєм у барах і вдома.

Фомин день або Фома-хлібник

Наші предки в це народне свято відзначали проводи осені і зустріч зими. Зазвичай в цю дату остаточно холоднішало, а в будинках вже топили печі. Закінчувався збір найпізніших овочів – гарбуза, моркви, буряка, редьки. Сільськогосподарський сезон закінчувався. У молоді в Київській Русі в цей період починався сезон весіль.

У свято 19 жовтня по селах починали різати на м’ясо курей і свиней. З м’яса варили ароматний бульйон і пекли курники.

За старим стилем церква в цей день шанувала одного з дванадцяти апостолів Фому, якого називали Фомою Невіруючим. У Фомин день в Київській Русі було прийнято випікати в печі домашній хліб із зібраного цього літа зерна. Спечений в народне свято 19 жовтня хліб, за прикметами, може зцілити будь-яку хворобу. Тому його обов’язково давали хворим людям.

Наші предки вірили, що апостол Фома благословляє ощадливих і запасливих людей. Тому в день його пам’яті заготовляли дрова, заносили в комору сіно, закривали консервацію на зиму. Господарі обходили чулани і льохи і дивилися, скільки припасів є на зиму і що потрібно докупити на ярмарку.

Що не можна робити 

  • Не можна вступати в конфлікти.
  • Не варто тримати відчиненими двері та вікна. Вважається, що так можна впустити біду в дім.
  • Краще не прати одяг цього дня.
  • Не можна в цей день відмовляти в милостині.

Прикмети погоди 

  • Якщо погода безвітряна, скоро похолодає.
  • На небі з’явилися білі купчасті хмари – до теплої і сонячної погоди.
  • Якщо до цього дня вже випав сніг, то зима буде ранньою.
  • Ранок похмурий і туманний – вдень погода покращиться.
  • Якщо на вулиці не пропали павуки і павутина літає по повітрю, то в жовтні ще будуть теплі дні.
  • Вранці небо жовтуватого відтінку – до дощової погоди.
  • Ворони збираються у великі зграї – до негоди.

День ангела святкують: Петро, Микола, Іван, Михайло, Дмитро, Павло, Фелікс, Сергій, Леонід.

Раніше ми розповідали,  про гороскоп на 19 жовтня. Писали, якою буде погода 19 жовтня та де у Кривому Розі видають безкоштовні продуктові набори.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

Нагору