Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

13 жовтня: які події відзначають у світі та в Україні, прикмети погоди та чому день вважається небезпечним

14 жовтня, відзначають Міжнародний день ветеринарної медсестри, Міжнародний день зменшення небезпеки стихійних лих, Міжнародний день простої мови. Православна церква України вшановує мучеників Карпа Фіатирського та Агафоніки, преподобного Веніаміна Києво-Печерського та мучениці Злати. Також в цей день церква вшановує Іверську ікону Божої Матері, яка знаходиться в Греції на горі Афон. У народі відоме свято під назвами Іверська ікона, Злата-онучниця, Агафонов день, Михайло Солом’яний, Григор’єв день.

Що не можна робити та які існують прикмети погоди сьогодні, – розповість Інформатор.

Міжнародний день ветеринарної медсестри

Міжнародний день ветеринарної медсестри проводиться у другу п’ятницю жовтня. Це привід віддячити медсестрам за їхню роботу – так вважає Рада ветеринарних медсестер Австралії, яка стояла у витоків свята. Рада запропонувала заходи з відзначення працівниць ветеринарних клінік: «Ветеринарна медсестра року», «Ветеринарна медсестра року серед студентів.

Міжнародний день зменшення небезпеки стихійних лих

Цей день був заснований Генеральною Асамблеєю ООН 22 грудня 1989 р. Його мета – показати суспільству, що робити, щоб знизити небезпеку від стихійного лиха.

Стихійне лихо – небезпечне явище природного характеру, що шкодить людям. Особливість стихійного лиха – в його непередбачуваності, тобто неможливо своєчасно попередити суспільство щодо його появи.

Міжнародний день простої мови

Міжнародний день простої мови (International Plain Language Day) відзначається 13 жовтня, підкреслює важливість чіткої і зрозумілої комунікації. Цей день нагадує про важливість використання простої мови, особливо в письмовому спілкуванні, щоб інформація була зрозумілою для всіх.

Міжнародний день простої мови бере свій початок від двох професіоналів у галузі простої мови – Шеріл Стівенс і Кейт Гаррісон Уайтсайд. На початку 1990-х років вони ініціювали створення міжнародної мережі сурдоперекладачів. Усвідомлюючи необхідність використання простої мови в публічному спілкуванні, вони заснували перший Міжнародний день простої мови, який відзначався 13 жовтня 2011 року. Ця дата також відзначає річницю підписання у 2010 році Закону США про доступне письмо.

Злата-онучниця або Агафонов день

Народне свято 13 жовтня вважається нещасливим днем. Ця дата дуже вдала для різних шахраїв, злодіїв і обманщиків, а тому небезпечна для чесних людей. Наші предки намагалися в цю дату не залишати будинок без нагляду і не приймати подарунків від малознайомих людей.

Наші предки в свято 13 жовтня ходили в баню. Гарячі процедури восени вважаються особливо корисними для здоров’я. Не забували і про загартовування організму. Після лазні витиралися мокрими рушниками і ходили босоніж по траві, щоб менше хворіти восени.

Також в це народне свято було прийнято спалювати в печі або в багатті стару набивку з матраців і подушок, зношений одяг і зіпсовані речі. Люди вірили, що за допомогою такого ритуалу у вогні разом зі старими речами можна спалити свої хвороби і тривоги. А якщо кинути у вогонь непотрібне взуття, то можна позбавитись від болю в ногах.

13 жовтня – вдалий день для будь-якого лікування і цілющих процедур. Однак хворіти в цю дату дуже небажано.

Що не можна робити

Сьогоднішній день вважається небезпечним через підвищений ризик обману та шахрайства. Не варто в цей день довіряти незнайомцям, купувати речі сумнівної якості і невідомого походження, відповідати на дзвінки з незнайомих номерів. Не кажіть нікому, що збираєтеся їхати у відпустку або отримали підвищення на роботі. Не залишайте без нагляду цінні речі.

Не розповідайте нікому про свої досягнення і перемоги, інакше в майбутньому вас буде переслідувати невдача.

Одягайтеся по погоді і не виходьте на вулицю без шапки. У цей день сильно підвищується ризик захворіти, а хворий буде довго одужувати.

Не варто в цей день байдикувати, відкладати важливі справи і витрачати час даремно.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Перший сніг випав – через 40 днів почнеться справжня зима.
  • Якщо місяць вночі дуже блідий, то скоро погода погіршиться.
  • Кури почали линяти – скоро потеплішає.
  • Якщо журавлі вже полетіли в теплі краї, то зима буде ранньою і морозною.
  • Півні заспівали раніше, ніж зазвичай – до потепління.
  • Якщо ще не пропали мухи і комарі, то бабине літо поки не скінчилося.
  • Грім 13 жовтня віщує хороший урожай грибів в лісах.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Акакій, Олександр, Олексій, Василь, В’ячеслав, Григорій, Леонід, Матвій, Михайло, Петро, Семен, Серафим, Олександра, Аполлінарія.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 13 жовтня. Писали, про погоду на 13 жовтня та які фільми показують у кінотеатрах Кривого Рогу.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

Нагору