Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

12 жовтня – Всесвітній день економіста та День економіста в Україні: День янгола, прикмети погоди та що ні в якому разі не можна робити

12 жовтня, відзначають Всесвітній день економіста та День економіста в Україні, Всесвітній день зору, Всесвітній день боротьби з артритом. Православна церква України вшановує пам’ять священномучеників Прова, Тараха, Адроніка і Домніки, святого Мартина Милостивого та Єрусалимської ікони Божої Матері. У народі відоме свято під назвами Андрон-Звіздар, Феофан Милостивий і Киріак Відлюдник.

Хто сьогодні відмічає іменини, – розповість Інформатор.

Всесвітній день економіста та День економіста в Україні

Дата святкування Всесвітнього дня економіста припадає на 12 жовтня. В цей день видатні працівники галузі нагороджуються премією Шведського центрального банку за рішенням Нобелівського комітету. В цей же день відзначається і День економіста в Україні.

Вперше слово «економіка» з’явилося в 4 столітті до н.е. Це грецький термін, що означає «мистецтво ведення домашнього господарства». З розвитком цивілізації роль даної сфери в житті людства ставала все більш вагомою.

З часом людей стала цікавити мета їхніх дій, способи і засоби її досягнення. Так, 16 століття ознаменувалось початком зародження перших економічних шкіл.

У 20 столітті відомий англійський економіст Лайонел Роббінс визначив предмет економічної науки та назвав її проблемою вибору між цілями та засобами, проблемою оптимального розподілу ресурсів для задоволення цих цілей і формування механізмів, що здійснюють подібний розподіл.

Всесвітній день зору

Всесвітній день зору (World Sight Day) – важливий щорічний захід, який світова спільнота відзначає у другий четвер жовтня. Започаткували його у 1999 році з ініціативи ВООЗ. Подія присвячена проблемам боротьби з офтальмологічними захворюваннями, забезпечення якісної медичної допомоги для виявлення порушень на ранніх стадіях.

В Україні вражених сліпотою налічується 300 тис. осіб. Протягом року внаслідок порушень функцій зору проводиться майже 300 тис. операцій, а близько 12 тисяч українців отримують інвалідність.

Всесвітній день боротьби з артритом

Кожен рік, починаючи з 1996, 12 жовтня за ідеєю ВООЗ проводиться Міжнародний день боротьби з артритом.

Серед причин інвалідності саме хвороби ревматологічного спектру займають один із перших рядків. Приблизно кожна 100 людина на планеті страждає від артриту, приблизно через 6 років після діагностування хвороби 50% пацієнтів стають непрацездатними, а їхнє життя супроводжує біль. На жаль, ця недуга може вразити будь-яку людину – дорослу чи дитину. Найчастіше артрит діагностується у працездатних жінок та чоловіків у віці 30-50 років. У жіночої частини населення артрит зустрічається в 5 разів частіше.

Мета цього всесвітнього дня – привернути увагу суспільства до цієї хвороби та проблем хворих, підвищити поінформованість. Розвиток артриту можливо попередити. Для цього важливо слідкувати за своїм здоров’ям: дотримуватися збалансованого раціону, займатися фізичною активністю, захищати суглоби від надмірного навантаження.

Народне свято Андрон-Звіздар

Наші предки в народне свято 12 жовтня виходили на вулицю опівночі і спостерігали за зоряним небом. Якщо зірки світили яскраво, то люди очікували мороз, а якщо зірок не було видно, то сподівалися на потепління. Побачити в цю ніч комету або падаючу зірку – на велике щастя.

В цілому свято 12 жовтня вважалося щасливим і вдалим для будь-яких справ. У цю дату можна проводити будь-які зустрічі та угоди, їхати в поїздку, продавати і купувати майно.

У це народне свято мисливці ходили в ліс і шукали іменинного зайця. Якщо вдавалося повернутися додому з здобиччю, то влаштовували застілля і запрошували всю сім’ю. Також дата вважається вдалою для збору ягід, грибів і цілющих трав в лісі. Але не можна зривати рідкісні рослини.

Що не можна робити 

У цей день не можна нікого ображати, інакше щастя не бачити. Також не варто самим ображатися і згадувати старі образи, інакше негативні емоції переростуть в різні хвороби.

У цей день не варто різати домашню птицю і худобу на м’ясо.

Не варто 12 вересня звертати увагу на образливі слова, підколи і образи. У цей день недоброзичливці можуть навмисно ображати людину, щоб вона захворіла.

Не варто розповідати про свої плани на майбутнє, особливо тих, що стосуються фінансів і бізнесу, інакше вони не збудуться.

Не рекомендується брати в руки голку, спиці, гачок, ніж і ножиці сьогодні. Підвищується ризик порізів, а отримані 12 вересня рани будуть довше гоїтися.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Дерева стоять в інеї – до сонячної, але морозної погоди.
  • Якщо кіт постійно ховається під ковдру, то наближається тривале похолодання.
  • Увечері з’явився туман – до потепління.
  • У лісі з’явилися пізні гриби – до затяжної осені і пізнього першого снігопаду.
  • Якщо протягом дня посилився вітер, то в наступні дні погода погіршиться.
  • Грім 12 жовтня віщує м’яку безсніжну зиму.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Богдан, Олександр, Іван, Денис, Макар, Кузьма, Мартин, Тарас, Микола, Федот.

Раніше ми розповідали, про гороскоп для всіх знаків зодіаку на 12 жовтня. Писали, якою буде погода у Кривому Розі 12 жовтня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

Нагору