Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

11 жовтня – Міжнародний день дівчаток: що робили жінки в цей день

11 жовтня, відзначають Міжнародний день дівчаток, Міжнародний день дзиґи, Міжнародний день камінг-ауту. Православна церква України вшановує пам’ять апостола від 70-ти Пилипа Кесарійського, який умів зцілювати хворих і виганяти бісів. Також в цей день вшановують преподобного Феофана Сповідника, мучениць Зінаїди і Філоніли і преподобного Феофана Києво-Печерського. У народі відоме свято під назвами Харитонов день, Філіппов день.

Прикмети погода та що не можна робити 11 жовтня, – розповість Інформатор.

Міжнародний день дівчаток

11 жовтня весь світ відзначає Міжнародний день дівчаток (International Day of the Girl Child). Головна мета свята – поширити у суспільстві інформацію про ті болючі проблеми, з якими мають справу неповнолітні діти жіночої статі у всьому світі – нерівність, незахищеність та соціальна несправедливість.

Цей день є глобальною ініціативою, спрямованою на захист прав дівчаток та вирішення проблем, з якими вони стикаються в усьому світі. Цей день присвячений сприянню розширенню прав і можливостей дівчат та реалізації їхніх прав людини.

Міжнародний день дзиґи

Міжнародний день дзиґи (International Top Spinning Day) святкують у другу середу жовтня.

Дату запропоновано Музеєм вовчка та йо-йо у Берлінгтоні, штат Вісконсін. За версією музею, наш світ сам як дзиґа – завершений та з характерними коливаннями.

Археологи кажуть, що дзиґи – найдавніші серед іграшок. Найперша знайдена іграшка має вік 6000 років. У VIII столітті до нашої ери відомий поет Гомер писав про дзиґу.

Упродовж історії людства ці іграшки робили із різних матеріалів. Спочатку це було дерево, оскільки його легко обробляти, насіння та горіхи.

Міжнародний день камінг-ауту

Камінг-аут (від англійського слова «вихід») – відкрите та добровільне визнання перед рідними, близькими, колегами, друзями своєї сексуальної орієнтації або гендерної належності, яка відрізняється від нормативної. Вперше цей день відзначили в Сполучених Штатах у 1988 році. Ініціаторами його впровадження стали Роберт Айхберг – психолог, засновник тренінгу особистого розвитку «Досвід», який пішов з життя у 1995 році через СНІД, та Джин О’Лірі – відкрита лесбійка, активістка, політична лідерка.

Ідея заснування цього дня належить руху геїв та лесбійок і базується на тому, щоб для початку бути відкритими перед сім’єю, друзями чи колегами, жити не переховуючись. Головне переконання меншин у тому, що гомофобія пускає своє коріння та розростається в умовах тиші та необізнаності. Коли люди знають, що серед друзів чи членів родини є хтось з нетрадиційною орієнтацією, вони не піддаються гомофобському впливу.

Хоча День камінг-ауту спочатку був національною подією тільки в США, зараз він проводиться і в багатьох інших країнах – Німеччина, Голландія, Англія та Ірландія, Канада, Австралія вже приєдналися до заходів.

Філіппов день

Наші предки помітили, що з Філіппового дня погода стає набагато холоднішою, а темнішає вже рано. Зазвичай до цієї дати вже закінчувалося бабине літо. У народне свято 11 жовтня починали топити піч.

Наші предки в народне свято 11 жовтня їздили на млин, щоб змолоти зібране зерно. З роками пристрої для перемелювання зерна все більше вдосконалювалися. Спочатку з’явилися ручні млини, на яких працювали коні, потім були винайдені водяні і вітряні млини.

В цілому це народне свято здавна вважається небезпечним, оскільки в цей день вдало проходять будь-які ритуали і привороти. Підвищується ризик стати жертвою пристріту через недоброзичливців. Наші предки в цей день намагалися ні з ким не спілкуватися і не наживати собі ворогів, не приймати подарунків від незнайомців, а також не ходити в ліс.

Свято 11 жовтня вважається дуже вдалим для будь-якого рукоділля. Дівчата і жінки в цей день збиралися вдома у найстаршої подруги, і всі разом займалися вишивкою або шиттям. Під час посиденьок обмінювалися плітками і обговорювали хлопців.

Що не можна робити 

Не можна зловживати алкоголем в цей день, а також переїдати, інакше почнуться проблеми зі здоров’ям.

Перераховувати свої заощадження 11 жовтня – до фінансових збитків.

Не можна ходити в ліс в цю дату, особливо на самоті або в незнайоме місце. У лісах в цей день небезпечніше, ніж зазвичай.

Підвищується ризик отримати травму, порізатися або поранитися, тому не можна неакуратно поводитися з гострими предметами і піднімати важкі речі.

Несприятливий день для шлюбу. У пари, яка одружилася 11 жовтня, буде багато сімейних проблем.

Прикмети погоди

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Навколо місяця вночі видно кола – до вітряної погоди в найближчі дні і посушливого літа в наступному році.
  • Кури нахохлилися і не хочуть виходити з курника – до похолодання.
  • Якщо птахи летять дуже низько, то зима буде ранньою і морозною.
  • Дерева вкрилися інеєм – до довгої зими.
  • З берези і дуба листя почало опадати – до суворої зими.
  • Якщо різко потепліло в цей день, то в жовтні не буде серйозних морозів.
  • Увечері небо почервоніло – до сильного вітру завтра.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Олександр, Анатолій, Іларіон, Йосип, Лев, Макар, Моїсей, Зінаїда, Вікторія.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 11 жовтня. Писали, про погоду на 11 жовтня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

Нагору