Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

7 жовтня: які події відзначають у світі, іменини, традиції та звичаї

7 жовтня, відзначають Всесвітній день бавовни, Міжнародний день листоноші, День цифрового скрапбукінгу. Православна церква України вшановує пам’ять мучеників Сергія, Юліана і Вакха, мучениці Пелагеї Тарсійської і преподобного Сергія Послушного, ченця Києво-Печерської Лаври. У народі відоме свято під назвами Фекла-прядівниця, Сергій Зимовий, Сергіїв день.

Які існують прикмети погоди та що не можна робити 7 жовтня, – розповість Інформатор.

Міжнародний день листоноші

Ця святкова подія була заснована на честь зусиль першого розносника газет, найнятого у Сполучених Штатах музеєм міста Нью-Йорка. Це сталося у 1833 році, коли 10-річний Бларні Флаерті вперше взяв стос газет і вийшов на вулицю. Його крики «Газета! Бери свою газету, сюди!» – вперше пролунали на вулицях міста.

Десятки років потому День листоноші святкують всі ті, хто пішов його слідами. Свято стали відзначати з 1969 року за рішенням XVI Конгресу Союзу листонош, що зібрався в Токіо. Сам конгрес був утворений 9 жовтня 1874 року, тому для свята була обрана саме ця дата.

Всесвітній день бавовни

Всесвітній день бавовни (World Cotton Day) відзначають 7 жовтня. Це подія, яка підкреслює значення бавовни та її позитивний вплив на економіку, суспільство та навколишнє середовище, вшановує вплив найважливішого у світі натурального волокна.

Бавовна виділяється як унікальне натуральне волокно з кількох причин:

  • Вона відіграє ключову роль у боротьбі з бідністю в деяких найменш розвинених країнах, пропонуючи мільйонам людей по всьому світу стабільні та гідні можливості працевлаштування.
  • Бавовна є екологічно чистою. Вона розкладається швидше, ніж синтетичні альтернативи, зменшуючи кількість пластику в наших водних шляхах і сприяючи очищенню океанів.
  • Крім того, що бавовна є джерелом волокна, вона також забезпечує їжу. Побічні продукти вирощування бавовни корисні як для людей, так і для худоби.
  • Бавовна поширена в посушливому кліматі, процвітаючи в регіонах, де багато інших культур не можуть вижити.

День цифрового скрапбукінгу

День цифрового скрапбукінгу (Digital Scrapbooking Day)- це унікальне свято, яке відзначається щороку в першу суботу жовтня і присвячене підвищенню обізнаності про цифровий скрапбукінг. Це свято творчого офрмлення та відображення спогадів, а також безпечного архівування фотографій і пам’ятних речей у цифровому форматі.

День цифрового скрапбукінгу був започаткований у 2007 році Сьюзан Вайт та Енджі Педерсен з метою підвищення обізнаності про цифровий скрапбукінг. Він розглядається не лише як творчий спосіб збереження та відображення спогадів, але й як засіб безпечного архівування фотографій та пам’ятних речей у цифровому форматі. Цей день покликаний стати мотивацією для того, щоб щонайменше раз на рік виділяти час для цифрового й творчого оформлення особистої історії. Він відзначався в першу суботу листопада з 2007 по 2015 рік, а з 2016 року відзначається в першу суботу жовтня.

Сергіїв день

Наші предки вважали, що в Сергіїв день наступають перші справжні зимові морози. Першому снігу в це народне свято не дивувалися, хоча в наш час зими стали пізніми. Дерева зазвичай вже стояли в золоті.

У свято 7 жовтня існував обряд для благополуччя в родині. Для цього рано вранці після пробудження спочатку годували худобу, потім давали їсти наймолодшим членам сім’ї. І тільки після цього дорослі снідали самі. Молодшій дитині довіряли розпалити піч – вірили, що після цього в домі до весни тепло буде.

У народне свято 7 жовтня тривала підготовка до зими. Чоловіки заготовляли дрова, утеплювали будинок, сарай і хлів, оглядали дах. Жінки сушили трави і закривали консервацію.

Українські народні повір’я розповідали про стодольника – злого духа, який живе в господарських будівлях. Його намагалися задобрити мискою каші, перш ніж приступати до роботи. Люди побоювалися, що без такого ритуалу стодольник може розгніватися і зіпсувати припаси.

7 жовтня – дуже щаслива дата для весілля і вінчання. Укладений в цей день шлюб буде щасливим і довговічним. Також день вдалий для творчості і рукоділля, тому він отримав назву Фекла-прядівниця.

Що не можна робити 

У цей день не варто пекти хліб, млинці, пироги та інші борошняні вироби – це принесе фінансові втрати.

Не варто приймати важливі рішення і здійснювати великі покупки сьогодні.

За давніми повір’ями 7 жовтня не варто сумувати чи плакати, інакше негативу в житті додасться. Також не варто скаржитися на своє життя і згадувати старі образи.

Не варто приймати подарунки від незнайомців і запрошувати їх в дім, особливо якщо вони негативно до вас ставляться. Зростає шанс стати жертвою пристріту в цю дату.

Не сваріться з родичами в цей день, особливо з батьками чоловіка або дружини. Конфлікт стане затяжним і ні до чого не приведе.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо на каштані листя вже буре, то бабине літо закінчилося.
  • Грім 7 жовтня обіцяє теплу і малосніжну зиму.
  • На горобині вродило багато ягід – до суворої зими.
  • Якщо кіт почав сильно линяти, то скоро потеплішає.
  • Літаюча по повітрю павутина віщує потепління.
  • Вночі місяць блідий – скоро почнуться морози.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Сергій, Микола, Марк, Юліан, Пелагея, Йосип.

Раніше ми розповідали, де у Кривому Розі провести з родиною осінні вихідні та які фільми пропонують подивитися криворіжцям у кінотеатрах.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору