Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Отримати компенсацію за ремонт пошкодженого російськими обстрілами житла стане простіше

Верховна Рада України схвалила важливий закон. Це документ під номером 10063, який передбачає надання компенсацій від держави за пошкодження об’єктів майна, яке сталося внаслідок агресії рф. Тепер громадянам буде легше отримати кошти за ремонт житла.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, документом пропонували внести зміни до статей закону в частині розширення форм надання компенсації за пошкодження об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України. Слід зазначити, що в такому випадку йдеться про компенсацію саме за ремонт пошкодженого майна. Тобто, за те, що громадяни самі відремонтували за власний кошт. Держава компенсує їм цю суму повністю або частково.

Якщо ж житло було зруйноване повністю та не підлягає відновленню, або якщо особи, чиє майно постраждало, ще не робили ремонт власним коштом – то щодо них даний закон не працює. Задля розв’язання цієї проблеми слід звертатися до інших державних програм.

В українському уряді пояснюють, яким чином працюватиме законопроєкт про компенсації за відновлення житла. Зокрема, це виглядає наступним чином.

По-перше, можна розраховувати на надання грошових коштів шляхом їх перерахування на поточний рахунок отримувача компенсації зі спеціальним режимом використання для виконання робіт, пов’язаних із будівництвом, на пошкодженому об’єкті нерухомого майна з метою його відновлення та/або придбання будівельної продукції для виконання таких робіт.

По-друге, кошти будуть надаватися шляхом їх перерахування на поточний рахунок отримувача компенсації за придбану ним будівельну продукцію та/або виконані ним ремонтні роботи на пошкодженому об’єкті нерухомого майна за власні кошти. Тобто, за всім цим будуть наглядати та в разі якихось питань треба буде пояснити, куди та як пішли гроші.

Поки документ ще не набрав чинності. Спочатку його має підписати президент.

Нагору