Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

У Криворізькому районі поїзд збив неповнолітнього: “Укрзалізниця” заплатила батькам компенсацію

Напевно найстрашніше, що може чекати людину у житті, це смерть її дитини. Ні які гроші не зможуть компенсувати біль втрати. Але інколи ціну цієї смерті вимірюють саме у грошах.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Єдиний реєстр судових розслідувань, 29 травня 2006 року на 147 кілометрі пікету 9 перегону Гейківка-Висунь внаслідок наїзду потягу отримав смертельну травму 16-річний хлопець. Батьки загиблого подали у суд на АТ “Укрзалізниця” з ціллю отримати компенсацію за отриману моральну шкоду у сумі 402600 грн кожний.

12 травня 2023 представником відповідача до суду подано відкликання на позовну заяву, в якому представник підприємства просила суд відмовити в задоволенні позову в повному обсязі з огляду на те, що нещасний випадок стався через знаходження потерпілого у вагоні, з якого він крав металобрухт.

За висновком комісії, що проводила розслідування, причиною нещасного випадку стала особиста необережність постраждалого, який знаходився на вагоні вантажного поїзда під час руху, що на думку представника відповідача свідчить про грубе порушення загиблим правил безпеки громадян на залізничному транспорті. Крім цього вона просила суд врахувати, що причиною завдання шкоди була груба необережність самого загиблого, а також його батьків, які до досягнення ним повноліття несли відповідальність за сина, мали навчити правилам безпеки на транспорті.

Відповідно до акта службового розслідування обставин нещасного випадку невиробничого характеру на залізничному транспорті України № 1 від 30.05.2006 року, внаслідок нещасного випадку, що мав місце о 15:15 год 29.05.2006 року, на 147 км пікету 9 перегону Гейківка-Висунь, був травмований учень 11 класу середньої школи. Згідно вказаного акта, при слідуванні поїзду на перегоні Гейківка-Висунь, машиніст побачив на сусідньому шляху труп. Випадок стався коли потерпілий перебував у вагоні, з якого крав металобрухт. Тобто причиною нещасного випадку є необережність потерпілого, який знаходився на вагоні вантажного потягу під час руху

Суд, вислухавши учасників справи, дослідивши матеріали справи та з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи та вирішення спору по суті цінив моральну шкоду завдану кожному з позивачів смертю сина в 100000 грн.

Разом з тим, враховуючи обставини справи, зокрема те, що виникнення нещасного випадку зумовлено протиправною поведінкою самого неповнолітнього, який порушив Правила безпеки громадян на залізничному транспорті (перебував на залізних коліях, на даху потяга), а також враховуючи вік потерпілого та обов`язок його батьків – позивачів по справі, забезпечувати належне виховання сина, в тому числі в дусі дотримання законодавства, правил безпеки на транспорті, з метою запобігання небезпеці для його життю, враховуючи певну вину самого загиблого у наслідках, що настали, виходячи з принципів розумності та справедливості, суд вважає за необхідне зменшити розмір моральної шкоди яка підлягає стягненню з відповідача до 80000 грн, для кожного з позивачів.

Раніше Інформатор писав про те, що у Кривому Розі поїзд переїхав жінці обидві ноги та про те, що у Кривому Розі на рейках залізничного вокзалу знайшли тіло літного чоловіка.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору