Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

29 вересня – День пам’яті трагедії Бабиного Яру: що таке капустяні вечірки і чому не можна стригти волосся

29 вересня, відзначають Національний день кави, День пам’яті трагедії Бабиного Яру. Православна церква України 29 вересня за новим стилем вшановує пам’ять преподобного Киріака Відлюдника і мученика Феофана Милостивого. У народі відоме свято під назвами Феофан Милостивий, Киріак Відлюдник, Людмилін день, Людмила і Ефімія.

Які існують прикмети та заборони дня, – розповість Інформатор.

Національний день кави

В Сполучених Штатах Америки, Канаді та ще низці англомовних країн щороку 29 вересня відзначається Національний день кави. Про походження цього напою існує безліч легенд, однак перші згадки про вживання плодів кавового дерева з’явилися в середині XV ст. у монастирях біля міста Мохи у Ємені. Згадувалось, що монахи обсмажували, а потім заварювали зерна, привезені з Ефіопії. Згодом ці рослини єменці почали вирощувати у себе на батьківщині. Пізніше Баба Будан контрабандою вивіз декілька зернят у себе на грудях, і відтоді кавове дерево почали вирощувати також у Майсурі, а ще пізніше – в Італії, Іспанії та інших країнах Європи, звідки кава згодом потрапила до Америки та Індонезії.

Сьогодні кавове дерево вирощують у понад 50 країнах світу, лідерами серед яких Бразилія та Колумбія.

День пам’яті трагедії Бабиного Яру

Щороку 29 вересня згадується одна із найтрагічніших сторінок української історії – масові розстріли мирних мешканців у Бабиному Яру, що в Києві – День пам’яті трагедії Бабиного Яру. За офіційними даними, лише за два дні 29 та 30 вересня там загинуло близько 34 тисячі мирного населення, а за п’ять днів – майже 150 тисяч.

Більшість жертв, що полягли тоді, були євреями та ромами, проте у Бабиному Яру загинуло також чимало українців. Це були не лише жителі Києва, але й біженці, що на момент нападу нацистської Німеччини залишили рідні домівки і евакуювались до міста. Загалом хвиля масових розстрілів населення єврейського походження відбувалися по всій окупованій України. Подекуди знищувались цілі села. Трагедія Бабиного Яру згадується на державному рівні як пам’ять про невинні жертви ксенофобії, расизму та нацистської ідеології.

Феофан Милостивий

У це народне свято мисливці виходили на промисел. Дуже хорошою прикметою вважалося підстрелити зайця в цей день. Тоді у мисливця весь рік буде вдалим.

Селяни в народне свято 29 вересня стригли овець і виготовляли з їхньої вовни одяг і взуття. Заводчики овець їздили на ринок і продавали вироби з овчини.

Жінки в цей день збирали капусту і готували з неї страви. Часто в цю дату влаштовували капустяні вечірки, на які запрошували подруг і всі разом займалися приготуванням. На таких вечірках обмінювалися новинами і плітками, обговорювали женихів.

Що не можна робити 

Починати нові справи в цей день небажано – вони закінчаться невдачею.

Не надягайте брудний, порваний, сильно зношений одяг в цей день, інакше ви станете об’єктом неприємних чуток і помилкових домислів. По можливості надіньте чисті і випрасувані речі.

Не можна паритися в лазні в цей день.

Стригти нігті і волосся 29 вересня – до хвороб.

Заздрити чужому щастю в цей день категорично не можна, інакше всі плани впадуть.

Поганий день для працевлаштування на нову роботу, переїзду, далекої поїздки, походу в ліс або в гори.

Небажано в цей день брати в руки спиці, голки, ножиці або ніж, оскільки підвищується ризик поранитися, а рани будуть довго гоїтися.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Чим тепліший і сухіший цей день, тим пізніше настане зима. Якщо день сонячний і погожий, то зима в цьому році буде м’якою.
  • Якщо шпаки ще не полетіли в теплі краї, то бабине літо закінчиться нескоро.
  • Вночі яскраво мерехтять зірки – до зміни погоди.
  • Якщо листя пожовкло, але не опадає, то осінь буде затяжною.
  • Ранковий туман віщує потепління.
  • Дме сильний вітер – до похолодання і похмурої погоди.
  • Якщо 29 вересня пішов дощ, то жовтень буде дощовим.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Іван і Феофан.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 29 вересня. Писали,  які прем’єри показують у кінотеатрах Кривого Рогу та що у Кривому Розі встановили “дерево життя”.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору