Кривий Ріг До сайту

В Україні вводять новий вид покарання за кримінальні злочини: кого воно стосується

Люди, які вже побували “у місцях не дуже віддалених” стверджують, що коли людина провела у тюрмі год – два, його поведінку на волі можна виправити самостійно. Якщо три – п’ять – буде потрібна допомога психолога. А якщо злочинець відсидів від 6 років, повернутися до нормального життя майже не можливо. 

Реклама

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, вже у 2024 році злочинців зможуть карати не тільки вʼязницею та обмеженням волі. Суд матиме право не ізолювати таких людей від суспільства.

Президент Володимир Зеленський підписав закон про впровадження нового виду покарання за кримінальні правопорушення – пробаційний нагляд. Він, на відміну від обмеження та позбавлення волі, не передбачає ізоляції злочинця від суспільства. Водночас людина, щодо якої застосований цей вид покарання, має виконувати певні зобовʼязання.

Реклама

Серед переліку зобовʼязань є обмеження виїзду за кордон, повідомлення про зміну проживання та регулярна реєстрація в органах пробації. Пробаційний нагляд може бути призначений на строк від 1 до 5 років, повідомило Міністерство юстиції України 26 вересня.

Пробаційний нагляд може бути застосований за злочинні діяння, які передбачені окремими частинами статей Кримінального кодексу України, а саме:

Покарання виконуватиметься без ізоляції злочинця від суспільства, але з покладанням на нього низки обовʼязків. Зокрема:

Реклама

Також на засудженого судом можуть бути покладені й інші зобов’язання:

Невиконання цих зобов’язань загрожує обмеженням волі на строк до трьох років. Пробаційний нагляд не зможе призначатися особам, які під час відбування цього виду покарання вчинили кримінальне правопорушення.

Верховна Рада ухвалила відповідний законопроект 23 серпня. Президент повернув його зі своїм підписом 26 вересня. Закон набере чинності через 6 місяців.

Реклама

Раніше Інформатор розповідав про те, що у криворізькій колонії одружилися дві пари та про те, як виглядає колонія №80 у Кривому Розі. 

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Реклама