Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

20 вересня – свята, народні прикмети, заборони: чому краще не купувати нові речі цього дня

Сьогодні, 20 вересня відзначають Символ дня – “Гамаюн” – міфічний птах з жіночою головою, який передбачає майбутнє. Шостий місячний день – день споглядання й любові, радості й пристрастей. Один із кращих днів для укладання шлюбів за справжнім коханням. Цього дня краще не купувати нові речі, білизну, посуд – вони можуть швидко стати непридатними.

Розповідає Інформатор.

20 вересня віряни вшановують Євстафію Плакиду.  В Україні відзначають в Україні святкують День HR-менеджера, а у світі – день рису та паельї.

Церковне свято 20 вересня

Сьогодні, 20 вересня, в православному календарі день пам’яті Євстафія Плакиди. Євстафій Плакида був відомим римським воєводою, який жив у першому столітті після Різдва Христового. Він був багатим і славним, але також благочестивим і милосердним. Одного разу, коли він полював у лісі, він побачив оленя з хрестом між рогами і почув голос Бога, який закликав його до християнства. Плакида послухався і разом зі своєю дружиною Теопістею і двома синами Агапітом і Теопістом прийняв хрещення. Вони отримали нові імена: Євстафій, Євстафія, Агапіт і Теопист.

Після цього їхнє життя стало сповненим випробувань і страждань. Вони втратили своє майно, були розлучені один від одного, потрапили у рабство і зазнали переслідувань за свою віру. Але вони не зрадили Бога і терпеливо несли свої хрести. Нарешті, після багатьох років, вони знову зустрілися у Римі, де їх покликав цар Траян. Цар хотів призначити Євстафія своїм головним полководцем, але коли дізнався, що вони християни, то наказав їх кинути у піч разом із двома левами. Але Бог захистив їх від полум’я і тварин, і вони не постраждали. Тоді цар розлютився і наказав їх обезголовити. Так вони закінчили своє земне життя як мученики за Христа.

Що відзначають в Україні і світі 20 вересня

20 вересня в Україні святкують День HR-менеджера. В професії HR це скорочення від терміна “human resources”, тобто “людські ресурси”. Перші професії, які схожі на сучасну, з’явилися ще 1835 року. Тоді вийшла поставнова, за якою регламентувалися відносини між власниками заводів та найманими працівниками. В ній визначалася посада спеціалістів, що займалися організацією праці робітників.

Також 20 вересня Всесвітній день рису. Для європейців рис — це просто ще один вид злаків, але для мешканців Східної і Південно-Східної Азії він є незамінним продуктом харчування. Тому не дивно, що споживання рису сформувало навіть особливу культуру. Серед археологів та ботаніків все ще тривають суперечки щодо походження рису. Але найбільш поширеною є думка, що цю рослину почали вирощувати в центральних регіонах Китаю, вздовж річки Янцзи. На цій території навіть були знайдені унікальні зерна рису, яким понад 7 тисяч років.

А ще 20 вересня святкують Міжнародний день студентського спорту. Це важливе всесвітнє свято, яке підкреслює важливість спорту у вищих навчальних закладах. Ініціатором створення події стала Міжнародна федерація студентського спорту, яка 2015 року запропонувала ЮНЕСКО заснувати окремий святковий день, який би присвятили студентському спорту. Цю пропозицію підтримали держави-члени ЮНЕСКО в Парижі 2015 року.

20 вересня Всесвітній день паельї. Найбільш популярне це свято в Іспанії, де паелья є національною стравою. Паелья визнана в усьому світі за її унікальний смак та корисні властивості.

Прикмети на 20 вересня

За прикметами дня орієнтуються, якими будуть погода надалі, а також зима:

  • на цибулі багато лушпиння – зима буде морозною;
  • опеньки з’явилися – літо закінчилося.
  • вишня ще не скинула листя – зима буде теплою і вологою;
  • білі хмари – до негоди;
  • шишки на ялинках ростуть низько – скоро будуть морози, а якщо високо – то морозним буде тільки кінець зими.

У народному календарі 20 вересня – свято Астафій Вітряк. Цього дня за вітром передбачали погоду: північний вітер – до холоднечі, південний – до потепління, західний – до опадів, а східний – до теплої і сонячної погоди.

Що не можна робити 20 вересня

Що сьогодні не можна робити:

  • з’ясовувати стосунки, затівати сварки;
  • перераховувати дрібні гроші в гаманці – інакше великі перестануть водитися;
  • повертати чужий посуд порожнім – у вашому посуді буде так само порожньо.

За народним повір’ям, цього дня потрібно після миття рук обов’язково витерти їх насухо, а не струшувати воду – інакше можна наплодити чортів. Ця заборона пов’язана з давньою легендою, за якою нечистий попросив у Бога військо собі, а Господь порадив йому намочити руки і струсити – скільки бризок, стільки й помічників у того буде.

Що можна робити 20 вересня

У святого Михайла просять зцілення від недуг і захисту від ворогів. Святий Євстафій вважається покровителем мисливців, воїнів, лісників, йому моляться про допомогу у військових справах, гарний урожай, збереження сім’ї.

Цього дня потрібно винести і провітрити на вулиці ковдри, подушки, постільну білизну та одяг – щоб вітер “видув” усі хвороби і проблеми. Також добре помити вікна, за старих часів у розчин для миття навіть додавали святу воду, щоб у дім не проникла нечисть.

20 вересня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Федір, Олександр, Олег, Михайло, Іван, Василь, Тетяна, Іларіон.

Фото: @Nedogarsky_Alexandr

Олена Шевченко

Нагору