Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День адміністратора Центру надання адміністративних послуг в Україні, День читання книги: хто відзначає День янгола, прикмети погоди та що не можна робити 6 вересня

6 вересня, відзначають День читання книги, День адміністратора Центру надання адміністративних послуг в Україні, День кавового морозива. За новим стилем церква відзначає велике православне свято Михайлове диво. У це народне свято церква згадує чудеса, вчинені архангелом Михаїлом, главою Божого війська. Архангел Михаїл вважається покровителем Києва і зображений на гербі столиці. У народі відоме свято під назвами Михайлів день, Михайлове диво, Євтихій Тихий, Євтихіїв день.

Які існують сьогодні прикмети погоди та заборони, – розповість Інформатор.

День читання книги

6 вересня у США відзначають День читання книги (National Read a Book Day).

Хоча започаткування Національного дня читання приписують Сполученим Штатам Америки, деякі аспекти історії його виникнення залишаються оповитими таємницею. Популярність таких подій часто виходить за межі держаних кордонів і поширюється світом. Світом, що любить читати. Світом, що відчуває брак часу для читання. Усі календарні події протягом року, що привячени книгам та читанню, мають шалену підтримку у суспільстві. Тож сьогоднішній день є ідеальним шансом виділити невелике вікно часу для того, щоб надолужити пропущене в наших списках літератури.

День адміністратора Центру надання адміністративних послуг в Україні

6 вересня відзначають День адміністратора Центру надання адміністративних послуг в Україні. Це професійне свято було встановлене нещодавно Кабінетом Міністрів України лише у 2021 році.

Ця подія присвячена вшануванню та відзначенню ролі працівників, які забезпечують ефективне та якісне надання адміністративних послуг громадянам та бізнесу. Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) спрощують доступ до державних послуг, зменшуючи бюрократичні бар’єри та прискорюючи процедури отримання документів.

День кавового морозива

6 вересня у США День кавового морозива (National Coffee Ice Cream Day). Це американська традиція відзначати День кавового морозива, однак, поціновувачі кави й морозива отримують неабияку насолоду від цієї події. День кавового морозива дарує нам насолоду поласувати десертом, наповненим насиченим ароматом кави.

Хоча не всі споживають каву, багато хто цінує її смак у складі десертів. Тому цей день приваблює навіть тих, хто не прокидається від аромату свіжозвареної кави.

Кавове морозиво має давню історію, починаючи з 1869 року, коли його почали вживати у складі парфе. У кулінарній книзі 1919 року був представлений рецепт Egg Coffee, що складається з вершків, подрібненого льоду та кавового сиропу.

Михайлів день

Перше диво Михаїла – це зцілення хворої дівчинки. Він вказав її батькові місце розташування джерела, який допоміг зцілити дочку. На знак подяки чоловік побудував біля джерела храм на честь архангела Михаїла. Цю церкву хотіли зруйнувати язичники, але Михайло своєю силою зупинив їх. Це було друге диво архангела, яке і шанують 6 вересня.

За старим календарем в цей день шанують священномученика Євтихія, учня апостола Іоанна.

Наші предки в народне свято 6 вересня молилися архангелу Михаїлу про зцілення недуг. Люди вірили, що йому під силу зцілити будь-яку хворобу.

У Михайлове диво великим гріхом у Київській Русі вважалася важка фізична праця, особливо на ділянці. Наші предки в цей день не виходили в поле і на город, побоюючись гніву святого. Але невідкладні справи, такі як випас худоби та прання, не вважалися гріховними.

У свято 6 вересня не відходили далеко від будинку і не ходили в ліс. У лісі боялися зустрітися з нечистю або дикими тваринами. День вважали небезпечним і намагалися провести його вдома в безпечній обстановці.

У народне свято 6 вересня виходили спостерігати за погодою. Якщо день був тихим і безвітряним, то і вересень, за прикметами, буде спокійним і теплим. Якщо ж дув вітер, то починали збирати урожай льону, інакше все насіння від вітру осипляться.

Дата 6 вересня здавна вважається вдалою для ворожіння і привороту. Дівчата в цей день великою компанією пекли пиріжки і клали в один з них обручку. Кому дістанеться випічка з прикрасою – та перша вийде заміж.

Що не можна робити 

За давньою прикметою на Михайла не можна мити голову, інакше змиєте весь розум і заімеете проблеми з пам’яттю.

У цей день не варто починати нових справ, займатися будівництвом і ремонтом, переїжджати в новий будинок і міняти роботу – будь-які починання будуть пов’язані з труднощами.

У цей день не можна згадувати старі образи і в цілому не варто ображатися через дрібниці, інакше відносини з людьми надовго зіпсуються.

У цей день підвищується ризик опіків і поранень, тому не можна неакуратно поводитися з вогнем і гострими предметами. Також 6 вересня, як і в будь-який інший день, категорично заборонено палити траву і листя на ділянці.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо на калині вродило багато ягід, а на дубі багато жолудів, то зима буде холодною і сніжною.
  • Теплий і сонячний день віщує погожий вересень.
  • Якщо на павутині на вулиці не сидить павук, то скоро погода зіпсується.
  • Синиці співають-до похолодання і дощів.
  • Дощ в цей день віщує великий урожай гарбуза.
  • Сильний вітер подув – пора прибирати льон з поля.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Арсеній, Георгій, Петро.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 6 вересня. Писали, про погоду у Кривому Розі на 6 вересня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору