Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Після стрілянини у Дніпрі патрульна зібрала мільйон гривень: для кого

Після стрілянини у Дніпрі патрульна Анастасія Жила почала збір коштів і швидко назбирала понад мільйона гривень. Але на які ціли збиралися та куди підуть ці гроші, поки неясно.  Українці вимагають від Анастасії відповіді.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг, Інформатор Україна спробував це з’ясувати.

Як виявилося, скандальний збір патрульної поліцейської з Дніпра може бути розцінений як незаконна діяльність одразу по кількох статтях ККУ України, тому українці вимагають від неї більш детальних пояснень, на що все-таки піде зібраний мільйон гривень. Анастасія Жила пояснила, що її неправильно зрозуміли, і вона збирає кошти не на своє лікування, а для інших патрульних. Дівчина також пообіцяла написати пост з роз’ясненнями.

Про це пише Telegram-канал “Брати Яковлеви” (це снайпери, волонтери та ветерани “Азову”). З патрульною поспілкувався один з братів Данило.

Я з нею (постраждалою патрульною – ред.) поговорив. Виявляється, вона збирає гроші не собі, а типу поліцейським. Яким – до кінця не зрозуміло, ніби військовим, тим, які воюють. Я їй сказав, що такий хейт почався з однієї простої причини. Бо в неї в “банці” написано, що збирає на допомогу поліцейським. Всі люди подумали одне й теж – що вона збирає собі. Вона аргументує, що збирає не собі. Я їй сказав: зміни назву “банки” та напиши пост з роз’ясненнями, куди підуть гроші та все інше. Щоб у людей не було зайвих питань. Вона сказала, що це зробить”, – йдеться в повідомленні Данила Яковлева.

Telegram-канал також показав листування з Анастасією, де дівчина обіцяє зробити новий пост

Telegram-канал також показав листування з Анастасією, де дівчина обіцяє зробити новий пост

Проте, на прохання змінити назву банки в Монобанку та написати пост-роз’яснення, патрульна досі цього не зробила. Хоч і обіцяла.

Також варто зауважити, що Анастасія Жила у своїй публікації в Instagram чітко написала, що збирає на адвокатську допомогу собі та напарнику Єгору Звонкову. Також в повідомленні вказано, що частина донатів піде на лікування.

Повідомлення про збір

Повідомлення про збір

Інформатор Україна через Instagram звертався до Анастасії з проханням розповісти, на що вона збирається витратити величезну зібрану суму. Відповіді наші колеги так і не отримали.

Листування редактора "Інформатор Україна" з Анастасією

Листування редактора “Інформатор Україна” з Анастасією

Відомо, що патрульна, яка постраждала під час стрілянини в Дніпрі 29 серпня, оголосила збір коштів на допомогу поліцейським. Відповідна інформація з’явилося на початку вересня. Станом на вечір 3 вересня українці задонатили понад 1 мільйон 70 тисяч гривень, а станом на ранок 5 вересня вже зібрано 1 млн 120 тисяч гривень.

Перші 800 тисяч гривень надійшли для Анастасії за лічені години. І вже тоді українці були сильно здивовані, що до неї виявили більше співчуття ніж до поранених у боях військових.

В Анастасії внаслідок скандальної стрілянини в Дніпрі переламаний ніс та кістки обличчя. Люди писали, що таке лікування коштує близько 30 тисяч гривень, до того ж – оплачується державою. Тому виникли питання, куди піде зібраний мільйон. Щодо Єгора Звонкова, напарника Анастасії Жили, який застрелив чоловіка, то він начебто отримує безплатний захист від адвокатів. Суд відправив його під домашній арешт до 30 жовтня. Звонкова звинувачують у перевищенні службових повноважень та навмисному вбивстві. Він свою вину не визнає.

В ексклюзивному коментарі “Інформатор Україна” адвокат Ігор Фещенко розповів, що поліцейські мають право оголошувати такі збори, але за певних умов така самодіяльність дівчини може бути розцінена як незаконна одразу по кількох статтях ККУ України. Взагалі в такому зборі формально немає нічого протизаконного. Якщо абсолютно кожну копійку коштів патрульна витратить на ті цілі, які вона вказала, а також сплатить з цього всі податки, то претензій до неї з точки зору законодавства бути не повинно. Але є певні нюанси.

Один з них полягає в тому, що Анастасія Жила є держслужбовицею. Згідно з законом, вона не має права займатися підприємництвом. А якщо дії патрульної будуть розцінені таким чином, то її мають звільнити за статтею з доганою.

А для того, щоб закон не мав до Жили претензій, вона має потім прозвітувати про кожну витрачену гривню – звичайно ж, з документальними підтвердженнями, що саме на це вона і витратила кошти. А також сплатити податки. В іншому випадку патрульну можуть запідозрити одразу за кількома статтями ККУ.

Раніше Інформатор писав про те, хто знаходився в Jaguar під час сутички та про те, що патрульний застрілив чоловіка з автівки Jaguar.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору