Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

1 вересня – День знань: що відзначають у світі, прикмети погоди та що не можна робити

1 вересня, відзначають День знань, Всесвітній день миру, Всесвітній день написання листів. У церковному календарі відзначають свято на честь Андрія Стратилата Таврійського і мучениці Фекли. Це перший день осені, який до правління Петра I вважався датою початку нового року. У народі відоме свято під назвами Фекла-бурячниця, Андрій Тепляк.

Яі сьгодні існують прикмети погоди та що не можна робити, – розкаже Інформатор.

День знань

В світі не існує єдиної дати для початку нового навчального року — різні країни встановили для цього різний час. В Україні ж перший вересневий день знаменує не тільки настання осені — мільйони школярів і студентів саме тоді повертаються до навчальних закладів, щоб вчитися вже в наступному класі чи на наступному курсі.  Але оскільки в нашому суспільстві до освіти прийнято ставитися з особливою повагою, то 1 вересня є не просто початком навчального процесу, а ще й щорічним святом, яке зветься Днем знань.

Всесвітній день миру

Щороку 1 вересня у Німеччині відзначається Всесвітній день миру (World Peace Day). День вшанування пам’яті мільйонів жертв нацизму та фашизму в Німеччині та в усьому світові.

Всесвітній день написання листів

Щороку 1 вересня у всьому світі відзначається День написання листів (World Letter Writing Day), який у 2014 році запровадив Річард Сімпкін.

Історія листування

Історія листування налічує не просто століття, а тисячоліття. Походження листування викликано необхідністю в обміні інформацією. Перші листи писалися і відправлялися тільки військовими та були популярні у Єгипті, Персії, Ассирії. Раніше передача листів «працювала» завдяки пішим та кінним гінцям, яких ми в сучасності називаємо кур’єрами. У Давній Греції «кур’єри» за годину долали приблизно 10 км шляху. Найбільших досягнень в організації листування досяг Юлій Цезар. Йому вдалося зробити перевезення упорядкованими завдяки будівництву поштових станцій.

З появою технологій та інтернету люди спілкуються та передають важливу інформацію завдяки мобільним телефонам, месенджерам, електронній пошті.

Фекла-бурячниця або Андрій Тепляк

1 вересня наші предки проводили великі народні гуляння і проводжали старий рік піснями і застіллями. Як правило, збиралися вдома у глави сімейства. На стіл ставили сезонний алкоголь: медовуху і малинову настоянку. Опівночі робили постріл з гармати і дзвонили в церковні дзвони – так на Русі починався відлік нового року.

Святу Феклу наші предки вважали покровителькою буряка. До 1 вересня цей коренеплід зазвичай вже дозріває, і настає час його збору. З буряка варили ароматний борщ, а його бадилля використовували в салатах або давали на корм худобі.

Що не можна робити 

  1. Не можна обговорювати людей за їх спиною і розповідати чужі секрети.
  2. Сьогодні не можна лагодити і заклеювати взуття.
  3. У будинку в цей день має бути чисто. Не залишайте безлад.
  4. Довго дивитися на вогонь сьогодні не можна, інакше будуть хвороби очей.
  5. Не скаржтеся на своє життя, інакше проблем буде ще більше.

Прикмети погоди 

  • Якщо з горіха вже падає листя, то пора збирати буряк.
  • Яка погода сьогодні, такою буде і осінь.
  • Ранковий туман – до сніжної зими.
  • Якщо дме теплий вітер, то урожай вівса буде багатим.

Іменини: Семен, Марфа, Наталія, Семен, Татіана.

Раніше ми розповідали, про горскоп на 1 вересня. Писали, про фільми, які показують у кінотеатрах Кривого Рогу

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору