Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

31 серпня – Всесвітній день блогу: іменини, народне свято, прикмети погоди та що не можна робити

31 серпня відзначають Всесвітній день блогу, Всесвітній день дистанційного навчання, Міжнародний день поінформованості про передозування. Православна церква вшановує пам’ять двох братів-мучеників Флора і Лавра, які померли за християнську віру. За життя ці святі зупинили масовий мор худоби, тому в Київській Русі їх вважали покровителями коней. У народі відоме свято під назвами Флор і Лавр, Кінське свято, Досівки.

Хто відзначає День янгола, які прикмети погоди та заборони 31 серпня, – розповість Інформатор.

Всесвітній день блогу

Явище блогінгу відіграє настільки важливу роль в житті людей, що  існує навіть спеціальне свято —  Всесвітній день блогу або Всесвітній день блогера. Цю подію заснували в 2005 році, а відзначають щороку 31 серпня.

Першими в історії блогерами стали люди, які познайомилися з Інтернетом та усвідомили його цінність ще в кінці 1980-х. Одним з них був журналіст-фрілансер Джастін Холл — в ті часи студент коледжу в місті Свортмор, що в Пенсильванії. В січні 1994 року він відкрив особисту сторінку на Links.net, яка містила короткі пости з посиланнями на улюблені сайти автора.

Всесвітній день дистанційного навчання

Всесвітній день дистанційного навчання (World Distance Learning Day) – це свято, присвячене трансформаційній силі дистанційної освіти. Ця подія відзначається 31 серпня і присвячений визнанню і підтримці навчання, яке відбувається поза межами фізичної аудиторії. Він підкреслює гнучкість, меншу вартість і доступність такої форми навчання.

Дистанційне навчання, також відоме як електронне навчання або онлайн-навчання, – це форма освіти, при якій викладачі та студенти фізично розділені, а для сприяння комунікації використовуються різні технології. Всесвітній день дистанційного навчання відзначає можливості та інструменти дистанційного навчання, доступні для студентів.

Міжнародний день поінформованості про передозування

Щорічно 31 серпня, починаючи з 2001 року, у всьому світі відзначається День поінформованості про передозування.

Представники міжнародних організацій, що займаються профілактикою та підтримкою наркозалежних, привертають увагу суспільства до актуальності цієї проблеми. Кожен рік тисячі людей гинуть від передозування наркотичними препаратами. Символом кампанії виступає срібна стрічка.

У цей день проводяться акції, на яких лікарі розповідають про клінічні симптоми та способи надання першої допомоги постраждалим від передозування. Дуже важливим питанням постає можливість придбання препарату Налоксон в аптеках. Ці ліки здатні врятувати життя, але у вільному продажу вони майже не доступні.

Активісти закликають представників влади, фармакологічних компаній та міністерств охорони здоров’я вирішити це питання, щоб мати можливість рятувати життя людей.

Кінське свято

У народне свято 31 серпня наші предки шанували коней і не допускали їх до роботи. Відзначалося кінське свято. Власники коней мили тварин, міняли їм підкови, розчісували гриву і годували ласощами. У корм додавали овес і свіжі трави. Господині пекли печиво у формі підков, і частину випічки давали худобі.

У кінське свято в першу половину дня коней вели на обідню (ранкову церковну службу), а в другу половину дня приводили до річки і вмивали. Для захисту від хвороб і пристріту тварин кропили святою водою, а також поїли водою, в якій лежало срібло. Люди вірили, що після цього коні стануть добрішими і слухнянішими.

Також в це народне свято вітали конепасів і заводчиків коней. Таких людей пригощали домашніми пирогами і церковною просфорою. Дата здавна вважається вдалою для покупки лошат – з них виростуть здорові і міцні коні.

На полях у свято 31 серпня починалися так звані “помочі” – період, коли з полів прибирали все сіно до початку сезону дощів. Якщо до осені не закінчити роботу, то весь урожай згниє. У селах односельці допомагали прибрати поле вдовам і сиротам, за що останні накривали стіл з частуваннями і пивом для працівників. Також на городах закінчували копати картоплю.

Також у цієї дати є назва “досівки”, пов’язана з тим, що 31 серпня закінчували сіяти озимі культури. Вважалося, що якщо до цієї дати не закінчити посів озимих, то вродять одні бур’яни. У наш час осінь стала теплішою і настає пізніше, тому озимі часто сіють і в вересні.

Люди, які до цього дня закінчували роботу на полі і городі, відзначали кінець сівби гуляннями і піснями.

Що не можна робити

У цей день категорично заборонено ображати коней і кричати на них – це вважається великим гріхом. Також не можна змушувати коня працювати, інакше тварина захворіє.

У Лаврів день не можна топтати траву, обрізати гілки і рубати дерева без необхідності, смітити на природі.

Не можна конфліктувати з родичами навіть через дрібниці, інакше відносини надовго зіпсуються.

Поганою прикметою в цей день вважається сидіти на столі і змахувати крихти зі столу рукою, а не серветкою.

У цей день не варто лінуватися і ухилятися від роботи, інакше в майбутньому справи будуть складатися невдало.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Холодне і свіже повітря віщує погіршення погоди.
  • Якщо кінь голосно фиркає і поводиться неспокійно, то скоро погода зіпсується.
  • Хмари низько пливуть – до негоди.
  • Якщо пішов дощ, то вересень буде дощовим.
  • Хмари почорніли, але бджоли і метелики продовжують літати – дощу не буде.
  • Якщо павук плете павутину на сонячному місці, то дощу можна не чекати, а якщо під дахом або під деревом, то скоро піде дощ.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Варнава, Георгій, Григорій, Діонисій, Євгеній, Єміліан, Іларіон, Лев, Лука, Макарій, Михайло, Флор, Христофор.

Раніше ми розповідали, які професії можна опанувати безкоштовно. Писали, про гороскоп на 31 серпня.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Євгенія Глубінок

Нагору