Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

30 серпня: що відзначають у світі, народне свято в Україні, прикмети погоди та заборони

30 серпня, відзначають Міжнародний день вина «Каберне Совіньйон», День іграшки-пружини «Слінки», Міжнародний день китової акули, Міжнародний день жертв насильницьких зникнень. Православна церква вшановує пам’ять святого мученика Мирона. Наші пращури в цей день спостерігали за вітрами і визначали, якою буде погода в майбутньому. У народі відоме свято під назвами Мирон-вітрогон, Миронів день.

Що не можна робити та які існують прикмети погоди сьогодні, – розповість Інформатор.

День іграшки-пружини «Слінки»

Винайдення іграшки-пружини було випадковим. 1943 року випускник Університету Пенсильванії інженер Річард Томсон Джеймс, перебуваючи на службі військово-морського флоту США під час Другої світової війни, досліджував гвинтові пружини для підвищення заходів безпеки моряків на кораблях. Якось ненароком він зачепив пружину і та впала зі столу, але не зупинилась одразу, а зробила ще декілька «кроків» по підлозі. Майбутній сім’янин замислився над тим, що забавка могла б сподобатись дітям. Так і сталось. Коли Річард повернувся до своєї дружини Бетті Джеймс, вони взяли кредит у 500$ та виготовили першу партію «крокуючих пружин», яким Бетті дала назву Slinky.

Міжнародний день китової акули

Китові акули – найбільші серед усіх представників родини акул і взагалі вони є найбільшими на планеті рибами. Але, на відміну від своїх родичів, ці хижаки є безпечними для людини, тому що їхня здобич, як і у китів – морський планктон. Через це, а також завдяки гігантським розмірам, китові акули й отримали свою назву, хоч біологічно з китами їх ніщо не пов’язує. Без китових акул неможлива рівновага в загальній екосистемі земних океанів, але зараз вони знаходяться під загрозою зникнення і цьому є чимало причин. Тому існує спеціальний день, коли увага людей у світі прикута до цих створінь – Міжнародний день китової акули,  який щороку відзначається 30 серпня.

Найстаріші знайдені рештки китових акул сучасного вигляду мають вік 28 мільйонів років, але вважається, що предки цих риб з’явилися на планеті приблизно 245 мільйонів років тому. Люди знали про існування китових акул з давнини, особливо  в тих спільнотах, які мешкали на узбережжях океанів. Проте перший науковий опис цих риб з’явився тільки в 1828 році, коли британський зоолог і дослідник Ендрю Сміт описав акулу, спійману біля південноафриканських берегів.

Міжнародний день жертв насильницьких зникнень

30 серпня у світі відзначають Міжнародний день жертв насильницького зникнення. Викрадення осіб та залякування їх близьких та рідних вважається стратегією терору.

Генасамблея ООН резолюцією 65/209 від 21 грудня 2010 року висловила глибоку стурбованість зростанням кількості викрадених людей у різних регіонах світу, у тому числі арешти та викрадення також прирівняли до насильницьких зникнень. Із 1980 року кількість викрадених та зниклих за нез’ясованих обставин щороку сягає близько 53 тис. осіб. У резолюції також була згадка про зростаючу кількість повідомлень щодо переслідування, залякування та жорстокого поводження зі свідками та родичами зниклих осіб.

У тій самій резолюції віталось прийняття Міжнародної конвенції. Асамблея призначила дату 30 серпня Міжнародним днем жертв насильницького зникнення. Починаючи з 2011 року цю дату відзначають щорічно.

Миронів день

За давніми віруваннями, якщо в цей день немає вітру і погода тиха, то осінь буде пізньою і теплою. А якщо з’явився шторм, то осінь буде ранньою та морозною.

З цього народного свята, за прикметами, починається листопад, а першим опадає листя з черемхи. Наші предки згрібали листя у велику купу та залишали на компост – це було цінне природне добриво.

Народне свято 30 серпня наші пращури зазвичай проводили за роботою на ділянці. До осені намагалися викопати всю картоплю та зібрати всю пшеницю на полях, доки не розпочався сезон дощів і весь урожай не згнив. Після прибирання поля розпочинали посів озимих культур. А якщо хтось не встигав зібрати сіно, то йому помагали всім селом.

У свято 30 серпня існував звичай спалювати старі, непотрібні та зношені речі на задньому дворі. Люди вірили, що такий простий ритуал допоможе вигнати з життя сум і скорботу. Насамперед спалювали старе та зношене взуття – наші предки вважали, що саме в ньому заховані всі хвороби.

Дата 30 серпня вважається дуже вдалою для приготування домашньої консервації – вона у цей день виходить особливо смачною та ніколи не вибухає. Щоб закрутки добре не зберігалися, у них додавали не оцет, як у наш час, а ягоди брусниці та журавлини.

Також для міцного здоров’я 30 серпня потрібно облитися прохолодною водою із відра. Таке загартовування організму зміцнить імунітет перед холодами.

Що не можна робити

За давніми прикметами, у цей день не варто ходити на цвинтар.

30 серпня не можна займатися чаклунством, ворожіннями, магічними ритуалами.

Ця дата вважається несприятливою для весілля, сватання, побачень, любовних зізнань. Усі любовні справи краще відкласти потім.

Поганою прикметою вважається довго милуватися своїм віддзеркаленням 30 серпня – так можна красу втратити.

30 серпня заборонено піднімати речі із землі.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Якщо журавлі вже полетіли на зимівлю, то осінь буде холодною, а бабине літо – коротким.
  • На березі листя вже жовте – до ранньої осені.
  • Небо на заході сонця золотистого кольору – до затяжної негоди.
  • Якщо небо вкрилося темними хмарами, але квіти не закрилися і комахи не сховалися, дощу не буде.
  • Сильний вітер 30 серпня віщує морозну осінь.
  • Якщо ранкова роса до обіду не висохла, то незабаром похолодає.
  • Пішли дощі 30 серпня – вересень буде дощовим.

Важливо зазначити, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Олексій, Павло, Мирон, Пилип.

Раніше ми розповідали, про погоду на 30 серпня. Писали також, про гороскоп на 30 серпня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору