Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День поцілунків і примирення, Всесвітній день нарциса: які події відзначають у світі, народні традиції, звичаї та  що не можна робити 25 серпня

25 серпня, відзначають День поцілунків і примирення, Всесвітній день нарциса та День народження операційної системи Linux. Православна церква 25 серпня вшановує пам’ять мучеників Анікіти і Фотія Нікомідійських. У цей день часто бували перші справжні заморозки, а в особливо холодні роки навіть можна було побачити іній на деревах. У народі відоме свято під  назвою Фотя-поветенний.

Які існують народні традиції та звичаї сьогодні, – розповість Інформатор.

День поцілунків і примирення

Щорічно 25 серпня планета святкує День примирливого поцілунку або National Kiss and Make Up Day — це день, присвячений наведенню мостів і вирішенню конфліктів. Це свято є національним у США і просто популярним у світі. Засновником цього дня, подібного до Дня національного примирення, який проводиться 2 квітня, є американка Жаклін Мілгейт з готелю “Хілтон”, штат Нью-Йорк. Вона усвідомлювала важливість налагодження стосунків і хотіла визначити день, коли люди могли б зосередитися на відновленні розірваних зв’язків.

Незалежно від того, чи це розбіжності з коханою людиною, другом або колегою, цей день заохочує всіх відкласти в сторону свої суперечки, запропонувати або прийняти вибачення і зміцнити свої зв’язки.

Всесвітній день нарциса

Припадає щорічно на четверту п’ятницю серпня. Ця подія присвячена не квітам, як може здатися з назви, а боротьбі з раком. Ось уже багато років нарциси вважаються символом цієї тяжкої хвороби.

Нарциси – весняні квіти, які ще в 1950 році стали використовуватись раковими спільнотами як символ надії. Відтоді вони відображають зусилля людей, які борються з раком.

День народження операційної системи Linux

Відкриття належить фінському студенту Лінусу Торвальдсу. Підсумкова вартість проекту склала приблизно $1,4 млрд. Але й до цього дня розробники вкладають у Linux величезні кошти, що дозволяє системі активно розвиватися. Linux – поняття загальне, під цією назвою об’єднано безліч операційних систем з категорії Unix, пов’язаних однойменним ядром.

Вони можуть перебувати як у відкритому, так і в закритому доступі, а поширюються, як правило, безкоштовно. Linux має величезну популярність: лідирує на ринках найбільш потужних комп’ютерів (97%), інтернет-сервісів (60%) та смартфонів (частка Android дорівнює 85%).

Фотя-поветенний

У народне свято 25 серпня наші предки займалися оглядом і лагодженням сільськогосподарських будівель. Обходили сараї, комори, льохи, дровітні, хліва. Приміщення обкурювали димом полину або звіробоєм, щоб відлякати мишей і комах. Оглядали і утеплювали стіни до осені, лагодили двері, замінювали і фарбували полиці. Підлогу вистилали свіжою соломою.

Також у свято 25 серпня чистили і лагодили садовий інвентар після закінчення жнив. Серпи, коси і ножі заточували і ховали до наступного літа. А лопати і граблі очищали від землі. Якщо полінуватися і всього цього не зробити, то в наступному році інструменти затупляться і прослужать недовго.

Це народне свято добре підходить для посіву озимих культур – вони обов’язково дадуть хороший урожай.

У садах до цього часу дозрівали черемха і калина. Ягоди збирали і готували з них вареники і пироги, а із залишків заготовляли варення, компоти і наливки. Для міцного здоров’я обов’язково варто з’їсти жменю сирих ягід без цукру в цей день.

Також до кінця літа дозріває мак, який українці висаджували вздовж будинків і полів для захисту від злих сил. Люди вірили, що нечисть не зможе переступити через квіти, поки не перерахує всі макові зерна. Мак використовували як снодійний і знеболюючий засіб, а дівчата застосовували його в любовній магії.

Що не можна робити 

25 серпня підвищується ризик пожеж. Не залишайте без нагляду їжу на плиті або в духовці, не грайте з вогнем і правильно його гасіть. Категорично заборонено в цей день спалювати листя і траву.

Невдалий день для великих фінансових угод і великих покупок, а також в цілому для бізнесу. Куплені в цей день речі будуть часто ламатися.

Також день невдалий для любовних справ, тому не рекомендується відзначати весілля сьогодні, ходити на побачення, свататися і зізнаватися в любові. Закоханим не можна сваритися навіть через дрібниці, інакше в майбутньому в стосунках постійно будуть скандали.

У цю дату можна копати картоплю для продажу або швидкого поїдання, але не для зберігання – вона швидко згниє.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Дощ в цей день віщує холодне і коротке бабине літо. Але якщо після дощу з’явилася веселка, то вересень буде теплим.
  • Тепла і ясна погода на Фотія обіцяє багатий урожай грибів і диких ягід в лісі.
  • Побачити крота в цей день – погана прикмета, яка віщує затяжну негоду.
  • Якщо до настання темряви з’явилися кажани, то останні дні серпня будуть дощовими.
  • Жаби голосно квакають – до дощу.
  • Якщо почало опадати листя з клена, то осінь буде ранньою.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Фотій та Аникита.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 25 серпня. Писали, які прем’єри з’явилися у кінотеатрах Кривого Рогу.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору