Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

9 серпня – Всесвітній день книголюбів: День янгола, традиції та заборони та що відзначають у світі

9 серпня, відзначають Всесвітній день книголюбів, День пам’яті трагедії Нагасакі в Японії, Всесвітній день каліграфії. Православна церква вшановує пам’ять християнського цілителя Пантелеймона, талановитого лікаря, який безоплатно лікував хворих. У народі відоме свято під назвами Пантелеймон-цілитель, Пантелеймонів день.

Які існують прикмети погоди та що не можна робити сьогодні, – розповість Інформатор.

Всесвітній день книголюбів

9 серпня бібліофіли всього світу об’єднуються у святкуванні Всесвітнього дня книголюбів. Якщо ви читаєте книги у електронному вигляді з такою ж жагою, як паперовий її варіант, то ви сміливо можете приєднуватися до святкування. Хоча книга у нашому традиційному розумінні – тоненькі сторінки, що пахнуть друкарською фарбою, та тверда обкладинка – завжди була і буде залишатися предметом поклоніння книголюбів. Сьогодні це не просто папір, який містить певний текст, а й цінний артефакт.

Як і багато інших свят Всесвітній день книголюбів було спочатку запроваджено як неофіційне американське свято День книголюбів (Book Lovers Day), згодом зацікавленість до нього зросла у всьому світі.

Варто сказати, що перед тим як потрапити на прилавки книгарень, а потім до наших рук, книга пройшла величезний шлях становлення та розвитку. Надписи на камені змінилися історіями на сувоях і багато століть пройшло до тих часів, коли книга з’явилася у тому вигляді, в якому знаємо її ми з вами.

День пам’яті трагедії Нагасакі в Японії

День пам’яті трагедії Нагасакі в Японії 9 серпня відзначає одну з найтрагічніших подій в історії людства. Цього дня 1945 року, на завершальному етапі Другої світової війни, Сполучені Штати скинули атомну бомбу на місто Нагасакі, Японія. Це сталося після бомбардування Хіросіми трьома днями раніше і призвело до беззастережної капітуляції Японії, фактично завершивши війну. Однак ціна людських життів і страждань була величезною: за оцінками, 70 000 людей загинули миттєво, а ще більше померли від поранень і променевої хвороби протягом наступних тижнів, місяців і років.

Всесвітній день каліграфії

Друга середа серпня – це день, коли відзначається мистецтво письма, а саме Всесвітній день каліграфії. Так що беремо перо та чорнило і виводимо красиві каліграфічні літери! Каліграфія – це мистецтво в письмовій формі. Сьогодні вона використовується в багатьох дизайнерських концепціях для реклами та просування, в тому числі завдяки передовим сучасним технологіям. Однак каліграфія також мала величезну історію, яка вплинула на багато культур у всьому світі. Всесвітній день каліграфії – чудова нагода пригадати цю історію та зробити каліграфію своєю пристрастю.

Пантелеймонів день

Наші предки здавна помітили, що в це народне свято починають завиватися капустяні листи. День проводили в городі – збирали цибулю, часник, огірки, помідори. З овочів готували консервацію на зиму. Але робота в полі в цей день була під забороною. Говорили, що якщо в цей день косити сіно або возити зерно, то блискавка такій людині урожай спалить.

У народне свято 9 серпня господині обов’язково готували страви з молодої капусти – борщ, голубці, пироги. Вірили, що страви з капусти в цей день не тільки принесуть міцне здоров’я, але і гарантують багатий урожай в цьому році. Випічкою з капусти пригощали кумів і рідних, а залишки овоча квасили.

У свято 9 серпня можна освятити в церкві зібране колосся. Освячене зерно зберігали для особливих випадків, наприклад, для приготування весільного короваю.

Що не можна робити 

У день Пантелеймона не можна братися за нову роботу, починати важливі і важкі проекти.

Не можна в цей день проявляти байдужість до чужих проблем і хвороб, відмовляти в порадах і проханнях близьким людям, інакше і вам у важкій ситуації не допоможуть.

У це свято заборонено грубо ставитися до медпрацівників, інакше святий Пантелеймон покарає людину за нешанобливість.

Невдалий день для роботи в полі, збору зерна, скошування трави, помелу борошна – такі роботи можуть закінчитися пожежею або сонячним ударом.

Не засмагайте в цей день, інакше зіпсуєте шкіру.

У цей день не можна перераховувати монети і витрачати гроші з заначки, щоб не було фінансових проблем.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо на кущах огірків пожовкло листя, то осінь буде ранньою і з коротким бабиним літом.
  • Чим вище мурашники будують мурахи, тим морознішою буде зима.
  • У лісі сильно пахне грибами – до ранньої, але теплої осені.
  • Якщо жуки і метелики літають низько над землею, то погода буде хорошою.
  • Коники високо стрибають – до поліпшення погоди.
  • На калині з’явилося багато ягід – до холодної та сніжної зими.
  • Якщо виноград вже солодкий, то серпень буде спекотним.
  • Вранці на траві немає роси – до похолодання.
  • Веселка 9 серпня віщує дуже багатий урожай.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Пантелеймон, Герман, Кирило, Костянтин, Наум, Микола, Платон, Анфіса.

Раніше ми розповідали, про гороскоп для всіх знаків зодіаку. Писали, що у Кривому Розі очікується сонце та тепло 9 серпня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору