Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Яку компенсацію виплачують у Кривому Розі постраждалим від ракетних ударів

31 липня росіяни поцілили по Кривому Рогу двома ракетами. Одна з них зруйнувала секцію з 4 по 9 поверхи житлового будинку. Виникла пожежа. Люди залишилися без даху над головою.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Раду оборони Кривого Рогу, Кривий Ріг одне із двох відомих мені міст України, що надає мешканцям матеріальну допомогу з міського бюджету на повну вартість зруйнованого житла, коли воно експертно визнається непридатним для проживання.

Алгоритм дій наступний:

1. Проєктна організація, що має всі сертифікати, ліцензії та дозволи проводить інструментальне обстеження житла і дає висновок – чи може воно бути відновлено, чи його треба зносити.
2. Серитфікована експертна організація проводить оцінку кожної квартири і надає висновок скільки вона коштує.
3. Кожен власник (співвласник) пише заяву на матеріальну допомогу на ім’я в.о. міського голови та надає необхідний пакет документів (особисті дані, скасування права власності на зруйноване житло та інші)
4. Міська рада на сесії виділяє необхідні кошти.
5. Місто проводить виплати експертної вартості квартир плюс 100 тисяч гривень на квартиру на додаткові першочергові витрати.

Мешканці 8-ми зруйнованих 16 грудня 2022 року квартир на вулиці Каштановій вже отримали гроші в лютому 2023 року (одна сім’я отримала у липні, бо вступала в права спадщини) – всього на суму 6,4 млн грн.

Мешканці 40 квартир першого та другого під’їздів на вулиці Героїв АТО, 75, що були зруйновані у червні, отримають гроші цього місяця у міру надання необхідних пакетів документів. Перші – цього тижня. Загальна сума складає – 24 млн 850 тис. грн. (по-різному за 1,2,3х-кімнатні квартири).

Жителям зруйнованого 4-го під’їзду на вулиці Українській вже виплачено матеріальну допомогу на першочергові потреби по 40 тисяч гривень (тим, хто надав документи). Розпочато інструментальне обстеження будинку (оскільки за законом обов’язково необхідний висновок). За наявності всіх необхідних пакетів документів, виплати в обсязі вартості квартири будуть можливі у вересні.

Також, з початку війни матеріальну допомогу мешканцям пошкоджених (але не зруйнованих) квартир та приватних будинків вже надано для понад 2000 домоволодінь на суму 27,7 млн грн. і виплати тривають далі.

Раніше Інформатор писав про те, як виглядає зсередини зруйнований будинок у Кривому Розі та про те, що з-під завалів вдалося врятувати дитину.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору